Politiikka

Tuomioja miinasopimuksesta: ”Itsetuntoani hivelee kun…”

Lehtikuva
Lehtikuva

– Itsetuntoani hivelee, kun minut Tarja Halosen ohella nostetaan yhdeksi keskeiseksi vastuulliseksi siitä, että Suomi on liittynyt jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Vahvaa kannatustani sopimukselle kieltämättä en kuitenkaan pidä itseäni niin korvaamattomana, että uskottelisin Suomen jääneen ilman minua sopimuksen ulkopuolelle. Sopimukseen liittymistä on ollut toteuttamassa useampi hallitus eri kokoonpanoissa ja sen ratifiointi tapahtui eduskunnassa laajalla enemmistöllä. Näin kirjoittaa entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja kotisivuillaan.

Sopimukseen johtanut prosessi käynnistyi Tuomiojan mukaan  jo 19990-luvun alussa yhtäältä Kanadan ja toisaalta joukon kansalaisjärjestöjä vetämänä ja vauhdittamana. Vuonna 1995 ulkoministeriksi tullut Tarja Halonen seurasi prosessia tarkoin ja sai tehdä paljon töitä, jotta koko prosessille naureskelleet ja sitä vähätelleet, reaalipolitiikan mestareina itseään pitävät suurlähettiläät ulkoministeriössä ottaisivat asian vakavasti. Heidän jarrutuksestaan ja vastarinnastaan johtuu, että liittymisaikataulut ja järjestelyt eivät olleet Suomelle kaikista optimaalisimpia.

– Mutta kaikesta, ml. korvaavien puolustusjärjestelmien hankinnasta sovittiin lopulta myös puolustusvoimain johdon kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Tänään miinasopimukseen liittyneitä ja sen voimaansaattaneita maita on 163, viimeisimpänä liittyjänä Palestiina. Kaikki EU-maat ovat sopimuksessa, samoin kaikki Nato-maat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Maita jotka eivät ole sopimuksessa mukana ovat USA:n lisäksi mm. Venäjä, Kiina, Israel, Egypti ja Myanmar. Yhdysvallat vielä Obaman aikana ilmoitti noudattavansa sopimuksen määräyksiä, ainoana poikkeuksena Korean niemimaa.

– Tässä jaossa Suomen paikka ei todellakaan voi olla jälkimmäisessä ryhmässä. Tuskin yksikään sopimukseen liittynyt EU-maa ajatteli liittymistä jarruttaa sillä perusteella, että kyseinen maa oli niin vastuullinen, ettei sen maamiinoihin kukaan siviili koskaan astuisi, mitä Suomessa vieläkin halutaan toistaa, Tuomioja kirjoittaa.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat