Tuomioja muistuttaa: ”Emme salli kenenkään käyttää Suomen maaperää tai ilmatilaa vihamielisiksi tulkittaviin tarkoituksiin”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi blogikirjoituksessaan viikon turvallisuuspoliittista puheenaihetta, Suomen osallistumista kansainväliseen sotilaalliseen harjoittelutoimintaan.

Tuomioja muistuttaa, että jo Ukrainan kriisin alettua tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta linjasivat, että muuttuneessa tilanteessa Suomi ei jättäydy pois mistään sellaisesta Naton tai Nato-maiden kanssa tapahtuvasta harjoittelusta, jossa Suomi on aikaisemminkin ollut ja joka tuottaa omalle puolustusosaamisellemme lisäarvoa.

Samalla linjattiin, ettei Suomi myöskään mene sellaiseen harjoitteluun, joka uudessa tilanteessa on saanut uuden luonteen ja johon osallistuminen voisi antaa väärän kuvan Suomen turvallisuuspolitiikan kestävästä peruslinjasta.

– On valitettavaa, jos puolustusministeriön puolella aiemmin nähty halu suorastaan paheksua poliittisen johdon puuttumista heidän vastuullaan tapahtuvaan harjoitustoimintaan ja halua saada siitä tarvittaessa riittävän yksityiskohtaista tietoa, on taas päässyt heijastumaan tämänvuotisen harjoitteluohjelman käsittelyyn.

Entisen ulkoministerin mukaan on pidettävä kristallinkirkkaana se periaate, että sotilaallisesti liittoutumaton Suomi hoitaa itse oman puolustuksensa mutta on tarvittaessa valmis ottamaan vastaan ja myös antamaan sotilaallista apua kriisitilanteissa YK:n peruskirjaa ja EU-sopimusten velvoitteita kunnioittaen.

– Yhtä lailla pitää olla kristallinkirkkaana periaatteena se, että emme missään oloissa salli kenenkään käyttää Suomen maaperää tai ilmatilaa muille maille vihamielisiksi tulkittaviin tarkoituksiin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat