Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Tuomioja: ”Rajojen sulkeminen vain köyhdyttää”

Lehtikuva
SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja muistutti myös ilmastonmuutoksen vaikuttavan pakolaisuuteen ja muuttohalukkuuteen.

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja muistutti Helsingin sosialidemokraattien ja Työväen sivistysliiton järjestämässä ajankohtaiskeskustelussa pakolaiskriisin vaativan ratkaisuja EU:n tasolla.

Demokraatti.fi

– Päällimmäinen tehtävä on akuutin kriisin hoitaminen inhimillisellä ja turvapaikan tarvetta kunnioittavalla tavalla ja sen estäminen, etteivät traagiset hukkumiset ja tukehtumiset säälittömien ihmissalakuljettajien käsissä enää jatkuisi, Tuomioja sanoi puheessaan.

Tuomioja korosti puheessaan, että keskinäisriippuvuuden kasvaessa kaikki maailman valtiot tulevat olemaan enenevissä määrin monikulttuurisia, monietnisiä ja moniuskonnollisia.

– Rajojen sulkeminen vain köyhdyttää kaikkia sekä taloudellisesti että kulttuurisesti. Tämän peruuttamattomuuden ymmärtäminen ja siihen sopeutuminen ovat vakauden, rauhan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuden avainkysymys, Tuomioja sanoi.

Yhteistyötä tarvitaan

Tuomioja korosti, ettei tehostettu meri- ja rajavalvonta yksin saa laitonta salakuljetusta loppumaan ellei ihmisille ole tarjolla myös laillisia ja turvallisia konsteja hakeutua Eurooppaan.

–Yksi mahdollisuus tähän on niin sanottujen humanitääristen viisumeiden käyttöönotto EU:ssa, Tuomioja sanoi.

– Tämä edellyttää myös EU:n tehokasta yhteistyötä pakolaisten lähtömaiden naapurien kanssa. On surkeata kuunnella miten innostuneimpia ongelman palauttamisesta näille suurimman taakan kantaville köyhemmille maille ovat samat tahot, jotka innokkaimmin ovat vaatineet Suomen nyt toteuttaman kehitysyhteistyön ja kansainvälisen kriisinhallinnan leikkauksia.

Tuomiojan mukaan ajatus siitä, että Suomi ryhtyisi valikoimaan pakolaisia uskonnollisin, etnisin tai muin vastaavin perustein on torjuttava.

Tuomioja muistutti myös, että pakolaisuutta synnyttävien konfliktien ja sotien lopettaminenkaan ei laita pistettä pakolaisuudelle tai muuttohalukkuudelle.

– Ilmastomuutoksen eteneminen tulee ylläpitämään ja lisäämään muuttopaineita, kun valtamerien pinnannousu, aavikoituminen ja muut heikkenevät ympäristöolosuhteet pakottavat ihmisiä hakeutumaan elinkelpoisimmille alueille, hän sanoi.

Ajankohtaiskeskustelu pakolaistilanteesta järjestettiin Helsingin sosialidemokraattien piirikokouksen yhteydessä. Myös Uudenmaan sosialidemokraatit käsittelevät samaa aihetta oman piirikokouksensa yhteydessä järjestettävässä seminaarissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE