tuntematonsotilas
kaisaniemi
Juhannustupla

Tuomioja ulkoasiainvaliokunnan mietinnöstä: ”Yksi kohta, jota emme olisi sellaisenaan koskaan tekemässä”

Kuva: Kari Hulkko

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja toteaa Demokraatille olevansa ”kohtuullisen tyytyväinen” ulkoasiainvaliokunnan mietintöön hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta.

– Niin kuin sanottu, niin kukaanhan ei tätä yksin kirjoittanut, hän sanoo viitaten hetki aiemmin tiedotustilaisuudessa puhumaansa.

Tuomioja toteaa, että on yksi kohta, jossa hallituspuolueet halusivat hallitusohjelman mukaisen kirjauksen.

– Sitä me emme olisi tietenkään sellaisenaan koskaan tekemässä. Se koski nyt tätä Nato-muotoilua ja liittoutumattomuutta. Mutta minusta oleellista on, että tässä hyvin selkeästi vahvistetaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinja kaikilta osiltaan. Kyllä täytyy olla tyytyväinen siihen, että tällainen näin vaikea yhteisymmärrys on olemassa, Tuomioja toteaa.

Miten SDP:n toivoma Nato-linjaus olisi mennyt?

– Emme me nyt olleet kirjoittamassa mitään omaa linjausta, koska me olemme olleet tekemässä niitä linjauksia, jotka tässä ovat. Ja tämähän on nyt meillekin ollut aina koko ajan selvää, että suvereenina valtiona Suomelle kuuluu mahdollisuus myös harkita sotilasliiton jäsenyyden hakemista. Se ei ole mikään optio, se on meidän oikeutemme itse arvioida. Optio ei tarkoita sitä, että se automaattisesti hyväksyttäisiin. Mutta tämä on aina kuulunut Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjauksiin viime vuosina.

– Tapa, jolla se on siinä hallitusohjelmassa kirjoitettu, niin sitten mennään jo vähän tällaiseen semantiikkaan ja sanamuotoihin, mutta oleellista eroa tässä ei ole, Tuomioja pyörittelee.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen halllitusohjelmassa lukee, että ”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.” Käytännössä sama Nato-kirjaus on ulkoasiainvaliokunnan mietinnössä.

”Selvästi tullut tasapainoisemmaksi.”

Vasemmistoliitto jätti ulkoasiainvaliokunnan mietintöön vastalauseen, jonka mukaan on tuotava selvemmin esille Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana, jolla on kansallista liikkumatilaa ja harkintaa.

Vasemmistoliitto ehdottaa muun muassa, että eduskunta tekisi kannanoton, jonka mukaan Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa eikä sitä missään tilanteessa viedä mukaan konflikteihin, joissa se ei ole osapuoli.

Tuomioja ei muista tarkkaan, kuinka usein selontekoihin on jätetty eriäviä mielipiteitä. Ensimmäisestä kerrasta ei kuitenkaan ole kyse.

– Nythän tämä vasemmistoliiton (vastalause) oli aika rajoitettu kuitenkin. Hekin osallistuivat, voi sanoa pääpiirteittään, ihan samassa hengessä, tämän mietinnön käsittelyyn.

Hallituksen selonteon julkaisemisen jälleen kesällä Tuomioja vaati, että Suomi arvioisi niin maailmanlaajan kuin lähiympäristönsä turvallisuuspoliittisen tilanteen kehitystä ”avoimesti, realistisesti, kattavasti ja ilman ideologisia silmälaseja”. Tällaista arviointia pitäisi Tuomiojan mukaan soveltaa paitsi Venäjän myös muiden toimijoiden käyttäytymiseen.

– Tässä on nyt laajennettu sitä tarkastelua jonkin verran, minusta (tämä on) selvästi tullut kuitenkin tasapainoisemmaksi. Joka tapauksessa tämä on selvästi parempi kuin alkuperäinen selonteko, Tuomioja arvioi ulkoasiainvaliokunnan tuoretta mietintöä.

Perussuomalaisten tiedotustilaisuuden syy selvisi – Arja Juvonen palaa eduskuntaryhmään

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän on ollut määrä pitää aamupäivällä tiedotustilaisuus tai tiedottaa uusista uutisista. Tiedottaminen kuitenkin viivästyi.

Syy on kuitenkin nyt selvinnyt. Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen eronnut kansanedustaja Arja Juvonen kertoo Twitterissä palaavansa eduskuntaryhmään.

Kukaan ei siis ilmeisesti ole loikkaamassa Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin, kuten alun perin ennakoitiin.

Arja Juvonen on myös tiedottanut asiasta.

Uutista päivitetään…

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SDP:n vaihtoehto: Vahva panostus työllisyyteen ja kasvun edellytysten vahvistamiseen

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER
SDP julkisti tänään puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla vaihtoehtonsa hallituksen julkisen talouden suunnitelmalle kolmeksi seuaavaksi vuodeksi.

SDP julkisti vaihtoehtonsa julkisen talouden suunnitelmalle 2018–2021. Vaihtoehdossa korostuvat panostukset työllisyyttä vahvistaviin toimiin ja kasvun edellytysten vahvistamiseen pitkällä aikavälillä.

– Työllisyyteen tulee pureutua kahdella osa-alueella: heti vaikuttavalla aktiivisella työvoimapolitiikalla sekä työllisyyttä tukevilla rakenneuudistuksilla, kiteyttää SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

– Työllisyystoimissa tulee keskittyä nuorten naisten työmarkkina-aseman parantamiseen esimerkiksi käynnistämällä perhevapaauudistus välittömästi sekä miesten, erityisesti matalasti koulutettujen kiinnittymiseen työmarkkinoille.

Vaikka työllisyystilanne kohenee, työttömyyteen puuttuminen edellyttää Rinteen mukaan yhä tehokasta politiikkaa.

– Pitkittyvät työttömyysjaksot ovat jo nostaneet rakenteellista työttömyyttä, jota on vaikea saada alenemaan edes kasvun käynnistyttyä.

Kasvun edellytyksiä vahvistetaan pidemmän aikavälin toimilla, panostamalla vientivetoiseen kasvuun, koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitys, infra- ja asuntopolitiikkaan sekä aktiiviseen elinkeinopolitiikkaan.

Osaamistaso on käännettävä kasvuun.

– Suomen kasvu tapahtuu kaupungeissa. Siksi kunnianhimoinen asunto- ja infrapolitiikka on tehokasta kasvupolitiikkaa. Maankäyttö-, liikenne- ja asuntopolitiikka on kytkettävä tiiviimmin yhteen. Samalla on huolehdittava tasapainoisesta aluekehityksestä koko maassa. Se edellyttää aktiivista alueellista elinkeino-, koulutus- ja infrapolitiikkaa, SDP:n valtiovarainvastaava kansanedustaja Krista Kiuru sanoo.

– Osaaminen on kasvun perusta, ja koulutus ja tutkimus vahvistavat tuottavuuden kasvun edellytyksiä. Osaamistaso on käännettävä kasvuun. SDP esittää, että ryhdytään valmistelemaan parlamentaarisena työnä useamman vaalikauden mittaista tiekarttaa koko väestön osaamis- ja koulutustason nostamiseksi, jatkaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:n vaihtoehto korostaa oikeudenmukaisuutta ja että kaikki pidetään mukana.

Hallituksen tekemä julkisen talouden sopeutus on SDP:n mielestä kohdentunut kohtuuttomalla tavalla kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin, eikä sopeutuksen kokonaisvaikutuksia eri väestöryhmiin ei ole arvioitu.

Julkisen talouden sopeutus tulee toteuttaa oikeudenmukaisella tavalla ja epäoikeudenmukaisimmat leikkaukset ja maksujen korotukset on peruttava.

Lisää loikkareita perussuomalaisiin? – Halla-aholla tiedotustilaisuus

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho päivittää Facebookissa, että perussuomalaiset pitää tiedotustilaisuuden.

Tiedotustilaisuuden syytä tai paikkaa ei ole vielä kerrottu. Iltalehden tietojen mukaan tiedotustilaisuuden aiheena olisi jälleen perussuomalaisiin palaava kansanedustaja. Perussuomalaisten Facebook-sivujen mukaan lisätietoja kerrotaan noin kello kymmeneltä aamulla.

– Huomenna taas mielenkiintoista tiedotettavaa. Stay tuned! Halla-aho päivitti Facebookissa eilen.

Kun perussuomalaiset viime viikolla järjesti tiedotustilaisuuden, tuolloin kerrottiin kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan vaihtaa takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmästä, jonne hän oli siirtynyt hiljattain 19 muun kansanedustajan kanssa.

Halla-aho on ilmoittanut toivovansa lisää muuttoliikettä Uudesta vaihtoehdosta vanhaan puolueeseen. Takarajaksi hän on asettanut kesäkuun lopun, minkä jälkeen loikanneet erotetaan puolueesta.

Tällä hetkellä hallituksella on 104 kansanedustajan tuki, koska puhemies ei saa äänestää eduskunnassa. Puhemies Maria Lohela kuuluu Uusi vaihtoehto -ryhmään.

Uusi vaihtoehto on perustamassa puoluetta, jonka nimeksi tulee Sininen tulevaisuus.

Uutista päivitetty klo 9.45 Iltalehden tiedoilla. Päivitetty tilaisuuden kellonaika klo 9.59.

Sipilä ja Löfven avaavat pohjoismaista näkökulmaa uuden teknologian tuomaan muutokseen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Maailman talousfoorumin (WEF) kokouksen avaa tiistaina Kiinan pääministeri Li Keqiang Koillis-Kiinassa Dalianissa. Foorumiin osallistuu myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka tapaa Lin konferenssin yhteydessä.

Lisäksi pääministeri Sipilä pääsee ääneen yhdessä ruotsalaiskollegansa Stefan Löfvenin kanssa. Pääministerit pohtivat puheenvuorossaan pohjoismaista näkökulmaa siihen, miten uudet teknologiat muokkaavat yhteiskuntaa.

Parhaiten foorumi tunnetaan Sveitsin Davosissa vuosittain pidettävästä huippukokouksesta, joka kerää yhteen yritysjohtajia ja poliitikkoja ympäri maailmaa.

Viime tammikuussa Davosissa Kiinan presidentti Xi Jinping näpäytti epäsuorasti Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ja sanoi puheessaan, että mahdollisella kauppasodalla ei olisi voittajia.

AVAINSANAT

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kritisoi marinoituja lihoja

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Jari Leppä ei itse osta valmiiksi marinoituja lihoja.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo, etteivät kaupassa myytävien valmiiksi marinoitujen lihojen merkinnät eivät ole tällä hetkellä kaikilta osin kunnossa.

– Marinadien merkinnät eivät ole tällä hetkellä riittävän kattavat, jotta kuluttaja pystyisi tekemään valinnan. Ennen kaikkea se on kaupan asia panna kuntoon nämä asiat ja totta kai, kun esimerkiksi näitä kaupan omia tuotemerkkejä tehdään, määritellä se, että siellä kerrotaan kaikkien lihaa sisältävien tuotteiden osalta, mistä liha tulee.

Lepän mukaan pitää kertoa myös se marinadissa olevan lihan laatu.

– Se on asia, jossa kuluttajalla pitää olla aito valinnanmahdollisuus. Se on kaiken a ja o. Jotta aito valinnanmahdollisuus on, kuluttajan pitää tietää asiat tarkasti.

– Se on tosi tärkeää informaatiota myös kansanterveyden näkökulmasta, että onko noudatettu suomalaisen eläinsuojelulain minimivaatimuksia. Lisäksi onko liha tuotettu hormoneilla ja onko käytetty antibiootteja ruokinnassa – meillä Suomessahan nämä ovatkin kiellettyjä.

Jari Leppä ei itse käytä valmiiksi marinoituja lihoja.

– Minä marinoin sitten itse, millä marinoin, kotimaista lihaa.

Hän ei kuitenkaan olisi poistamassa kaupoista marinoituja lihoja.

– Jos kuluttajat haluavat ostaa, kyllä minusta niitä voi tarjota. Mutta sillä ei saa hämätä sitä, mitä se tavara on.

Keskustelua aiheesta