Kotimaa

Tuomiokapituli ottaa kantaa: ”Irtisanomisen pitäisi liittyä viranhoitoon piispana”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin piispa Teemu Laajasalo pyytää anteeksi taloudenpidossaan ilmenneitä epätarkkuuksia ja lupaa muuttaa tapansa. Laajasalo on tänään vastannut Helsingin hiippakunnan nettisivuilla muistioon, joka tuli julki eilen. Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen esitti muistiossa kysymyksiä Laajasalon yrityksestä sekä toiminnasta Kallion kirkkoherrana.

Laajasalo myöntää, että hänelle on tullut virheitä luottokorttien käytössä. Hän sanoo olleensa huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa. Lisäksi hän myöntää tehneensä virhearvion kolmen virkamatkan majoitustason suhteen.

Laajasalo kirjoittaa ilmoittaneensa Helsingin seurakuntayhtymälle, että haluaa maksaa kyseisten virkamatkojen halvimman majoitustason ja käytetyn majoitustason erotuksen henkilökohtaisesti.

Jos joku evankelisluterilaisen kirkon piispoista joutuisi tilanteeseen, jossa hänen irtisanomistaan tehtävästä harkittaisiin, asian käsittelisi ja ratkaisisi tuomiokapituli.

Piispan irtisanomisen perusteiden pitäisi liittyä viranhoitoon piispana, kertoo Helsingin tuomiokapitulin jäsen, lakimiesasessori Ritva Saario STT:lle.

– Irtisanomisperusteissa edellytetään virkasuhteeseen liittyviä vakavia rikkomuksia. Niiden tulisi liittyä kulloisenkin viran hoitoon. Tässä mennään siis pestin ja tehtävän mukaan, Saario sanoo.

Hänen mukaansa kirkkolain virkasäädökset irtisanomisesta ovat samantapaiset kuin Suomen muussakin lainsäädännössä.

Tiistaina uutisoitiin, että Helsingin piispalle Teemu Laajasalolle on tehty selvityspyyntö hänen rahankäytöstään. Selvityspyyntö koskee aikaa, jolloin Laajasalo toimi Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Piispaksi Laajasalo valittiin syksyllä.

Piispa Laajasalo on Helsingin tuomiokapitulin puheenjohtaja. Jos tuomiokapituli joutuisi käsittelemään Laajasalon asemaa, hän olisi Saarion mukaan jäävi osallistumaan asian käsittelyyn.

Piispa Laajasalolla ei ole kirkon hierarkiassa esimiestä. Arkkipiispa ei ole muiden piispojen esimies.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat