Politiikka

Tuore katsaus on iloista luettavaa korkeakoulutetuille – mutta yhden hyvinkin yllättävän alan työttömyys ei alene

Istock
Istock

Korkeakoulutettujen työttömien määrä vähentyy vauhdikkaasti: työllisyyskatsaus maaliskuu 2108

Korkeakoulututkinnon suorittaneet löytävät yhä paremmin töitä, selviää korkeastikoulutettujen työmarkkinajärjestön Akavan tuoreesta katsauksesta.

Työttömänä korkeakoulutetuista oli helmikuun lopussa yhteensä 38 266. Vähennystä vuotta aiempaan tuli 8 805 henkilöä eli 18,7 prosenttia. Työttömänä olevien määrä on nyt vuoden 2014 tasolla.

Helmikuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli kaikkiaan 259 258, 16 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työ- ja elinkeinoministeriön tilastot kertovat karun totuuden: mitä korkeampi koulutus, sitä paremmin työllistyy. Paras tilanne oli ylemmän korkeakouluasteen suorittaneilla, joiden työttömyys oli vähentynyt 20 prosenttia. Tosin tutkijakoulutuksen saaneilla muutos oli ”vain” 17,1 prosenttia.

Vastavalmistuneidenkin tulevaisuus näyttää valoisemmalta. Helmikuun lopussa oli työttömänä 3 193 korkeakoulusta valmistunutta – 26,2 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Akavan katsauksen mukaan työttömien määrä laskee kaikilla akavalaisilla koulutusaloilla – paitsi hammaslääkäreillä.

Työttömien määrä ehti kasvaa peräti 2,5-kertaiseksi.

Akavalaisten työttömyys kääntyi laskuun useimmilla aloilla vuoden 2016 syksystä ja lopuillakin viime vuoden kesään mennessä. Työttömien määrä ehti kasvaa vuodesta 2008 vuoteen 2017 peräti 2,5-kertaiseksi finanssikriisistä alkaneen taloustaantuman takia.

Työttömiä kuitenkin riittää akavalaisissakin, vaikka käänne onkin parempaan. Muun muassa insinöörejä oli helmikuun lopussa työttömänä 5 132 (muutos vuoden aikana –22,3%), tradenomeja 3 792 (–16,2%), filosofin maistereita (hum.) 2 552 (–18,2), kauppatieteilijöitä 2 133 (–15,3%) ja diplomi-insinöörejä 2 030 (–24,1%).

Akavan katsauksesta selviää, että vuosina 2003–2017 työttömien osuus on ollut suurin taideaineissa sekä vanhoissa alemmissa korkeakoulututkinnoissa ekonomeilla sekä humanistisilla ja luonnontieteellisillä aloilla.

Yksi syy siihen voinee löytyä siitä, että erityisesti taideaineiden ja humanistisen tutkinnon suorittaneiden määrä nousi noiden vuosien aikana voimakkaasti.

Akava julkaisee kuukausittain työllisyyskatsauksen, jossa avataan korkeakoulutettujen työllisyyslukuja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat