Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Tuore tutkimus kertoo positiivisesta suunnasta: täysin taantuvia alueita on vain vähän

Kari Hulkko

Työvoima liikkuu Suomessa alueellisesti vilkkaasti ja työmarkkinoiden kannalta oikeaan suuntaan, tuoreesta tutkimuksesta ilmenee.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkimuksen mukaan väestö keskittyy yhä kaupunkikeskuksiin, mutta asuminen monilla paikkakunnilla muuttaa rajusti kokonaiskuvaa väestön ja alueiden kehityksestä.

Tutkimuksen ovat laatineet Pellervon taloustutkimus PTT, Luonnonvarakeskus, Oulun yliopisto ja asiantuntijayritys 4FRONT.

Kun huomioidaan muun muassa kausiasuminen, kasvualueiden verkosto ulottuu tutkimuksen mukaan läpi maan etelästä Lappiin. Täysin taantuvia alueita on vain vähän.

– Työvoiman liikkuvuus on toiminut kohtaannon kannalta oikeansuuntaisesti. Liikkuvuus suuntautuu niihin kuntiin, joissa avoimia työpaikkoja on keskimääräistä enemmän, Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo tiedotteessa.

Kausiasuminen Suomen sisällä koskee arviolta 2,4 miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi Etelä-Savossa on heinäkuussa keskimäärin 83 000 asukasta enemmän kuin virallisessa väestötilastossa. Tutkimuksen mukaan voidaan ajatella, että maakuntaan ”syntyy” heinäkuussa kaksi keskisuurta kaupunkia.

Kun tilastoissa näkymätön kausiväestö otetaan huomioon, vain neljäsosa Suomen pinta-alasta luokittuu kokonaan taantuvaksi alueeksi.

– Vaikka aluerakenne keskittyy yleisesti Suomessa, hajautuu se kausittain, tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Pendelöinti suuntautuu edelleen yleisemmin keskuksia kohti.

Tutkimuksen mukaan työssäkäynti oman asuinkunnan tai -seutukunnan ulkopuolella on lisääntynyt jo pitkään. Samoin työmatkojen pituudet ja hyvin pitkien työmatkojen osuus ovat kasvaneet.

Toisessa kunnassa työssäkäynnissä eli pendelöinnissä havaittiin selvä muutos 2010-luvulla.

Pendelöinti suuntautuu edelleen yleisemmin keskuksia kohti, mutta vastakkaiseen suuntaan tehdyt työmatkat ovat kasvaneet vielä nopeammin.

Työvoiman liikkuvuus liittyy mahdolliseen alueelliseen kohtaanto-ongelmaan eli kysymykseen siitä, sijaitsevatko avoimet työpaikat ja työttömät eri alueilla.

Alueellisten työmarkkinoiden kehitys viittaa tutkimuksen mukaan kuitenkin siihen, että alueellinen kohtaanto ei ole ensisijainen pulma.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE