Kotimaa

Tuore tutkimus osoittaa: Asumistuki auttaa merkittävästi arjessa pärjäämisessä

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Yli 60 prosenttia suomalaisista vuokra-asujista pitää asumistukea merkittävänä tai erittäin merkittävänä päivittäiseen elämiseensä vaikuttavana tekijänä, ilmenee Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tutkimuksesta.

Tutkimus paljasti myös, että yleinen asumistuki nähdään myös läpinäkyvänä ja ymmärrettävänä tukimuotona.

Asumistuen merkitys pienituloisille on tärkeä, sillä pienimmissä tuloluokissa suurimmalla osalla kotitalouksista asumistuki kattaa yli puolet asumismenoista.

Vain reilu neljännes tutkimuksen kyselyosioon vastaajista pitää kulutusmenojen karsimista mahdollisena vaihtoehtona, jos asumistuki poistuisi. Silloin yli 35 prosenttia vastaajista uskoi turvautuvansa muihin tukiin. Jos asumistuki pienenisi, asunnon vaihtamista ei nähdä varteenotettavana vaihtoehtona.

PTT:n ekonomistin Antti Kekäläisen mukaan syynä voi olla se, että tarpeen mukaista vaihtoehtoista asuntoa voi olla hankala löytää.

Tutkimuksen mukaan vuokralla asujien on helpompi ymmärtää asumistukea kuin valtion tukeman asuntotuotannon roolia. Kyselyssä yli 65 prosenttia asumistuen saajista pitää asumistuen hakemista helppona, kun taas tuetun asunnon saaminen koetaan hyvin vaikeaksi ja jopa liian hitaaksi.

Vastaajista asumistukea saavat useimmin opiskelijat (noin 90 prosenttia opiskelijoista) ja työttömät (noin 80 prosenttia), kun taas osa-aikaisesti työssäkäyvistä ja eläkeläisistä tukea saa yli puolet. Lisäksi on myös jonkin verran työssäkäyviä, joiden palkka ei riitä elinkustannuksiin. Kokoaikatyössä olevista vastaajista noin 16 prosenttia kuuluu asumistuen piiriin.

– Asumistukimuutokset vaikuttavat kaikkein pienituloisimpiin pahasti, sillä heillä on yleensä heikoimmat valmiudet auttaa itseään, mikäli tuissa tapahtuu muutoksia negatiiviseen suuntaan, sanoo Vuokralaiset VKL ry:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä tiedotteessa.

Vuokran määrän tulee olla tärkein tukeen vaikuttaja.

Kyselyyn vastanneet ovat hyvin yksimielisiä siitä, minkälaisten tekijöiden tulisi vaikuttaa saatavan asumistuen määrään. Noin 65 prosenttia vastaajista pitää tärkeimpinä tekijöinä vuokran määrää ja noin 70:tä prosenttia vuokran osuutta tuloista. Varsinkin pienituloiset kannattavat erityisesti asumistuen määräytymistä vuokran määrän mukaan.

– Lähes puolet yleisestä asumistuesta kohdistuu yksin asuville ja toiseksi eniten tukea saavat yksinhuoltajaperheet. Tukien merkitys korostuu yksinhuoltajaperheissä, kertoo Espoon kaupungin asuntopäällikkö Anne Savolainen.

– Se vaikuttaa muun muassa mahdollisuuksiin käyttää rahaa lasten harrastuksiin.

Espoossa asuvista lapsiperheistä viidennes on yksinhuoltajaperheitä.

Tutkimuksen tilasivat vuokrataloyhtiö Sato, Espoon kaupunki ja Vuokralaiset VKL ry. Tutkimus perustuu kirjallisuus- ja tilastokatsaukseen, asiantuntijahaastatteluihin ja vuokralaiskyselyyn. Kantar TNS teki tutkimuksen kyselyosion syyskuussa verkkopaneelilla, ja siihen vastasi hieman yli tuhat vuokralla asuvaa.

STT–SAANA UOSUKAINEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat