tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Tuore ylioppilas kysyy, onko lakista hyötyä: ”Onhan tämä vähän erikoinen järjestelmä”

Tänään ympäri Suomen juhlistetaan uusia ylioppilaita. 12 vuoden opiskelun huipentumana ylioppilaat painavat päähänsä valkean ylioppilaslakin.

– Lakista on varmasti hyötyä jatkossa, kun sitä voi käyttää vähintään tulevina vappuina! Itse todistuksen osalta tilanne on vähän hämärämpi. Monella alalla osaaminen on osoitettava useaan otteeseen. Onhan tämä vähän erikoinen järjestelmä, tuore ylioppilas Lauri Lehti Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta puntaroi Suomen Lukiolaisten Liiton tiedotteessa.

Suomen Lukiolaisten Liitto on kannattanut ylioppilastutkinnon vahvempaa hyödyntämistä korkea-asteen opiskelijavalinnoissa. Yksi koulutus- ja tiedepolitiikan vaikuttavuuden tavoitteista on, että puolet uusista ylioppilaista jatkaa opintojaan samana vuonna. Vuonna 2015 kolme neljäsosaa uusista ylioppilaista haki jatkokoulutukseen, mutta seuraavana syksynä vain 32 % uusista ylioppilaista aloitti opinnot korkea-asteella.

– Kyllähän nämä luvut mietityttää ja huolettaa. Ylioppilaskevääseen liittyy paljon stressitekijöitä, päällekkäistä testaamista, valintojen tekemistä ja aikuistumista – voi olla vaikea löytää itsestään voimia tähän kaikkeen, miettii Reetta Kantola, kevään ylioppilas Laanilan lukiosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Valmiina valintoihin -raporteissa on esitetty toisen asteen koulutuksen vahvempaa tunnustamista ja tutkintotodistusten hyödyntämistä korkea-asteen opiskelijavalinnoissa. Suomen Lukiolaisten Liiton mukaan suunta on oikea, mutta muutos lisää aina myös epävarmuutta. Epäonnistuminen ylioppilaskokeissa ei saa murskata nuoren unelmia.

– Nyt yhtä aikaa kehitetään lukiota, ylioppilaskirjoituksia ja opiskelijavalintoja. Se on kaikki tarpeen, mutta ymmärrettävästi voi tuntua opiskelijoista pelottavalta ja stressaavalta. Stressiä helpottaa, kun opiskelijoilla on mahdollisuus tuoda näkemyksensä mukaan kehittämistyöhön ja uudistuksista viestitään selkeästi, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen, joka painaa itsekin tänään lakin päähänsä Joensuussa.

Keskustelua aiheesta

KRP: Poliisilla muutamia vaihtoehtoja epäillyn tekijän henkilöllisyydestä

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Turun epäillyn puukottajan henkilöllisyydestä ollaan jo suhteellisen varmoja, sanoo rikosylikomisario Markus Laine keskusrikospoliisista.

Hänen mukaansa poliisilla on muutamia eri vaihtoehtoja epäillyn tekijän henkilöllisyydestä ja varmuus asiaan saataneen yön ja aamun aikana.

Epäiltyä puukottajaa ei ole vielä voitu kuulla hänen terveydentilansa takia. Poliisi kertoi aiemmin, että Turun puukotuksesta epäilty on nuorehko ulkomaalaistaustainen mies.

Laine kertoo, että poliisi on lisäksi ottanut kiinni neljä henkilöä asian takia. Heitä kuullaan parhaillaan.

Keskustelua aiheesta

Poliisi: Turun puukotusten uhriluku täsmentynyt

Kuva: Kari Hulkko
Kuva: Kari Hulkko / Demokraatti

Turun puukotusten uhriluku on täsmentynyt, Lounais-Suomen poliisi tviittaa keskiyön jälkeen.

Poliisin mukaan loukkaantuneita on kahdeksan ja kuolleita on kaksi.

Epäilty on poliisin mukaan sairaalahoidossa.

Aiemmin sairaalan ja poliisin tiedotuksessa on puhuttu 1–2 kuolleesta ja 8–9 loukkaantuneesta.

Ruotsin ja Tanskan pääministerit reagoivat Turun tapahtumiin

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Turun tapahtumat on noteerattu maailmalla paitsi uutisissa, myös surunvalitteluissa. Esimerkiksi Pohjoismaista on reagoitu Turussa iltapäivällä tehtyihin puukotuksiin.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoo Twitterissä seuranneensa raskain sydämin tapahtumien raportointia. Hän on ilmaissut pääministeri  Juha Sipilälle (kesk.), että Ruotsi jakaa surun naapurimaansa Suomen kanssa.

Myös Ruotsin ulkoministeri  Margot Walsström on järkyttynyt. Hän toteaa ajattelevansa niitä, joihin tapahtumat ovat vaikuttaneet.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen kertoo olleensa yhteydessä Juha Sipilään ja ilmaisseensa sympatiansa ja solidaarisuuden osoituksensa hirvittävän puukkoiskun vuoksi. Tanskan pääministeri sanoo, että hänen ajatuksensa ovat uhreissa.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on lähettänyt pääministeri Juha Sipilälle osoitetun suomenkielisen kirjeen.

– Olen erittäin surullinen ja huolissani saatuani kuulla Turun tapahtumista tänään iltapäivällä, Juncker kirjoittaa.

 – Haluan ilmaista osanottoni suomalaisille ja etenkin kaikille hyökkäyksen uhreille ja heidän läheisilleen ja esittää syvimmän osanottoni surmansa saaneiden perheille. Vaikka kaikki yksityiskohdat selviävät vasta ajan myötä, tuomitsemme kaiken väkivallan viattomia ihmisiä kohtaan.

– Seuraan tilannetta tarkkaan samalla kun poliisi ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset jatkavat työtään varmistaakseen kansalaisten turvallisuuden kaikkialla Suomessa. Heidän toimintansa on jo pelastanut ihmishenkiä, ja heidän rohkeutensa ja ammattitaitonsa ovat kunniaksi Suomelle ja koko Euroopalle, Juncker toteaa.

Hänen mukaansa Euroopan komissio tarjoaa Suomelle kaiken tukensa vaikeassa tilanteessa.

– Olette ajatuksissamme tänä iltana, Juncker päättää.

Keskustelua aiheesta

Asiakas: ”Juttelin torilla perunakauppiaan kanssa, ja yhtäkkiä alkoi kuulua hurjaa huutoa ja mekkalaa”

Kuva: Lehtikuva

– Ajattelin, että on pakko tulla ulos katsomaan, että onko näin todella tapahtunut.

Turun Kauppatorin kulmalle saapunut Mia Kuusisto kiteytti suomalaisten tunteet perjantai-iltana.

Turun muuten vilkkaat torit keskustassa pysähtyivät perjantaina iltapäivällä neljältä. Puukon kanssa varustautunut mies puukotti ensin Kauppatorilla kahta ihmistä, jatkoi matkaansa Puutorille Kauppiaskatua pitkin ja puukotti vielä ainakin kuutta.

Riikka Hagman oli Kauppatorilla ostoksilla, kun tapahtumat alkoivat.

– Juttelin torilla perunakauppiaan kanssa, ja yhtäkkiä alkoi kuulua hurjaa huutoa ja mekkalaa ja ihmisiä alkoi säntäillä. Näin, että ihmiset ryntäsivät kaoottisesti karkuun, ja menin itsekin sivummalle.

Hagman kertoi, että torilla juoksi useita ihmisiä.

– Ihmisiä juoksi niin paljon, että oli vaikea sanoa, ketä jahdataan ja ketä ei.

Puukotusten uhreista kaksi kuoli. Muut uhrit olivat illalla sairaalahoidossa, heistä osa tehohoidossa. Kaikki ovat aikuisia.
Poliisi sai hälytyksen tragediasta kello 16.02, ja kello 16.05 epäilty oli jo pysäytetty. Poliisi ampui epäiltyä reiteen. Hänet vietiin sairaalaan.

Epäillyn taustan selvittäminen keskiössä

Illalla ei ollut tietoa siitä, kuka epäilty on ja mikä hänen motiivinsa oli. Poliisi sanoi illan tiedotustilaisuudessa, että tutkinnan painopiste on nyt epäillyn henkilöllisyyden selvittämisessä. Tekoa ei tutkita tässä vaiheessa terroritekona, mutta sen mahdollisuutta ei ole rajattu pois. Suojelupoliisi selvittää, löytyykö epäiltyä jostain rekisteristä.

– Mikä oli syy, että hänen piti tällainen tehdä. Sitä selvitämme, sisäministeri Paula Risikko sanoi ja välitti valtiojohdon surunvalittelut.

Poliisi kertoi myöhemmin illalla, että epäilty on nuorehko ulkomaalaistaustainen mies.

Poliisi selvitti illalla myös sitä, liittyykö tapahtuneeseen muita henkilöitä. Illalla epäiltyjä oli vain yksi.

Rikosylikomisario Markus Laine Keskusrikospoliisista sanoi, että tapausta tutkitaan murhana. Se antaa poliisille laajat mahdollisuudet tapahtuneen selvittämiseksi.

Valvontaa kiristettiin

Poliisin valmiutta kohotettiin koko Suomessa.

– Voin sanoa, että poliisi tulee näkymään laajasti kaupungeissa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi.

Valvontaa Turun ja Helsingin satamissa sekä Helsinki–Vantaan lentokentällä kiristettiin.

Poliisi kertoi käyvänsä läpi laajaa valvontakameramateriaalia. Muun muassa Turun Kauppatori on vahvasti valvottu.

Viranomaisilla oli käytössään myös useita silminnäkijöiden kuvaamia videoita ja valokuvia. Poliisi pyysi silminnäkijöitä lähettämään lisää materiaalia puukotuksiin liittyen.

Sivulliset puolustivat uhreja

Poliisi vahvisti illalla tiedot siitä, että sivulliset puolustivat puukotuksen uhreja Turun Kauppatorilla. Poliisi sanoi, että toinen Kauppatorilla puukotetuista oli ollut auttamassa uhria.

Viranomaisten mukaan sivulliset yrittivät ajaa epäiltyä puukottajaa pois, mutta poliisi sanoi, että tiedot vahvistuvat vasta, kun laaja valvontakameramateriaali on saatu käytyä läpi.

Ihmiset tarjoutuivat Facebookin kautta jutteluseuraa sellaista kaipaaville. Kriisinumeroita avattiin useita ja Turun tuomiokirkossa järjestettiin illalla rukoushetki. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtiovarainministeri Petteri Orpo osallistuivat tilaisuuteen.

– Turun iskut ovat järkyttävä ja raukkamainen teko, Niinistö viestitti.

STT–TYÖRYHMÄ

Saara Tunturi, Jecaterina Mantsinen, Pertti Mattila, Mikko Kuusisalo, Hammu Varjonen

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Lehti: Ruotsalaismies sai viisi puukoniskua yrittäessään pelastaa puukotetun naisen, voi menettää kätensä

Yksi Turun puukotuksissa haavoittunut on ruotsalainen mies, uutisoi Expressen. Vaikeasti haavoittunut mies kertoi Expressenille, että hän sai viisi puukoniskua yrittäessään pelastaa puukotetun naisen.

Miehen mukaan nainen kuoli hänen käsivarsilleen.

Ruotsalaismiehen mukaan ei ole varmaa, pystyvätkö lääkärit pelastamaan hänen pahasti vammautuneen kätensä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta