Politiikka

Tuoreen ministeri Terhon puheet Brysselissä hämmentävät hallituskumppania: ”Menköön tämä nyt kokemattomuuden piikkiin”

LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho piti tiedotustilaisuuden Eurooppa-ministerien kokouksen jälkeen Brysselissä tiistaina.
LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho piti tiedotustilaisuuden Eurooppa-ministerien kokouksen jälkeen Brysselissä tiistaina.
LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho piti tiedotustilaisuuden Eurooppa-ministerien kokouksen jälkeen Brysselissä tiistaina.

Eurooppaministeri Sampo Terho (ps) nosti jälleen pari päivää sitten esiin kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Tällä kertaa hän teki sen Brysselissä vieraillessaan ensi kerran EU-ministereiden kokouksessa tuoreessa ministerin roolissaan.

Suomen on ”jossain vaiheessa” järjestettävä kansanäänestys Euroopan unioniin kuulumisesta, muun muassa Helsingin Sanomat kertoi Terhon todenneen.

Terho itse katsoi puhuvansa kansanäänestyksestä perussuomalaisten puheenjohtajakandidaatin roolissa, ministerinä hän noudattelee hallitusohjelmaa.

Hallituskumppaneiden parissa Terhon puheita ei katsota hyvällä. Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoo Demokraatille suoraan.

– Minusta hallituksen jäsenen ei pidä puhua EU-kansanäänestyksestä.

Sinänsä Orpo ei näe, että yksittäisen puheenjohtajaehdokkaan puheet vaarantaisivat Suomen asemaan Euroopassa.

– Mutta pitää muistaa, että hän on Suomen hallituksen jäsen ja meillä on selkeä hallitusohjelma, joka sanoo, että Suomi on aktiivinen Euroopan Unionin jäsen, joka pyrkii kehittämään Euroopan Unionia ja pitämään huolta sen vakaudesta, Orpo muistuttaa.

Orpo ja pääministeri Juha Sipilä olivat jo aiemmin muistuttaneet Terhoa hallitusohjelmasta.

”Myönnän, erikoista toimintaa.”

Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvän politiikan valmistelua käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) sanoo olleensa pöllämystynyt Terhon puheista Brysselissä.

– Myönnän, erikoista toimintaa ja vastoin kaikkia omia periaatteitani, Virolainen kommentoi Twitterissä Terhon puheita kansanedustaja Maarit Feldt-Rannalle (sd.) , joka ihmetteli, mikä Suomen linja on.

Demokraatille kansanedustaja Virolainen muistuttaa, että jo edellisen kerran, kun puheenjohtajaehdokas Terho pyöritteli ajatuksiaan kansanäänestyksestä, se noteerattiin englanninkielisessä mediassa. Tämänkin vuoksi ministerin kannattaisi pohtia puheitaan.

Virolainen toteaa, että Suomen EU-politiikassa on luotettava jatkuvuuteen eikä jokainen sukupolvi voi lähteä äänestämään EU-jäsenyydestä. Terho oli sanonut suomalaislehdistölle Brysselissä, että hän on syntynyt vuonna 1977 eikä ole itse päässyt äänestämään jäsenyydestä.

Virolainen toivoo, että Terhon osalta tällainen pohdiskelu loppuu. Häntä ei myöskään vakuuta se, että Terho puhuu ministerinä toista ja puheenjohtajakandidaattina toista.

– Ei Petteri Orpo puhu eri tavalla kokoomuksen puheenjohtajana tai valtiovarainministerinä eikä Juha Sipiläkään (kesk.) puhu. Pitää olla ihan selvää, miten Suomi suhtautuu EU-jäsenyyteen varsinkin tässä maailmantilanteessa, kun brexit on päällä ja 27 EU-maata ovat sitoutuneet olemaan yhtenäisiä suhteessa brexitiin ja meidän 27 maan pitäisi yhdessä miettiä suuntaviivat, miten unioni olisi vahvempi. Kun olemme pieni reunavaltio, on todella huolestuttavaa, jos Suomen kannasta tulee yhtään epäilyksiä.

– Luotan siihen, että suomalainen ministeri on vastuullinen toimija ja toimii hallitusohjelman mukaisesti ja sillä mandaatilla, jonka hän saa Suomen eduskunnalta. Luotan siihen, kunnes toisin todistetaan. Toivon, että pystyään asialinjalla ja sellaisella linjalla, ettei tule mitään epäilyksiä, mikä on Suomen kanta, hän jatkaa.

– Menköön tämä nyt kokemattomuuden piikkiin, ei tästä jää minulle säröä tuntemuksiin, hän kuitenkin antaa synninpäästön Terholle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat