Nyheter

Tuppurainen besökte Jakobstadsregionen virtuellt

Foto: Topi Lappalainen
Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen höll ett virtuellt torgmöte med FSD:s vice ordförande Jacob Storbjörk.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen besökte Jakobstadsregionen virtuellt den 13 februari. Besöket omfattade företagen Baltic Yachts i Jakobstad, Prevex i Nykarleby och staden Jakobstads ledning. Dessutom diskuterade ministern aktuella frågor med FSD:s vice ordförande Jacob Storbjörk i ett virtuellt torgmöte på Facebook.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Tuppurainen jämförde Jakobstadsregionens situation med Uleåborg där hon kandiderar i kommunalvalet.

 

– Det är viktigt med bra kommunikationer när man har långa avstånd.

 

Europa- och ägarstyrningsministern betonade vikten av att utveckla hela landet.

 

– Österbotten har många exportföretag. Jag har ansvar för Finnair och VR men bestämmer inte om enskilda rutter och turer, framhöll Tuppurainen som lovade framföra hälsningar till kommunikationsminister Timo Harakka.

 

Till Storbjörks fråga om EU:s återhämtningsfond betonade Tuppurainen vikten av enighet bland EU:s medlemsländer och att satsningen gynnar forskning och digitalisering samt Green Deal, grön omställning.

 

– Det ska vara rättvist så att människor förstår vad som pågår. Det handlar om framtiden och därför måste vi agera nu, sade Tuppurainen.

 

Till frågan om den ryska dissidenten Aleksej Navalnyj svarade ministern att han borde friges.

 

– Det oroar mig vad som händer i Ryssland. Vi måste agera enhetligt, sade ministern som underströk att EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell har hennes fulla stöd i frågan.

 

Tuppurainen hade också förhoppningar gällande utrikesminister Pekka Haavistos träff med den ryska kollegan Sergej Lavrov.

 

I frågan om Brexit sade ministern att hon var nöjd med avtalet, fastän missnöjd med själva utträdet av Storbritannien ur EU.

 

– Det kommer att kosta mycket pengar att vara utanför den inre marknaden.

 

Kommunalvalet närmar sig och Tuppurainen ställer upp i Uleåborg för sjätte gången. Hon var oroad över hatpratet och efterlyste en valkampanj som är trygg för alla. Hon var optimistisk inför SDP:s chanser i valet.

 

– Sanna Marin är populär och gör ett bra jobb. Många vill vara i Sannas team, framhöll ministern som lyfte speciellt fram regeringens beslutsamhet i kampen mot coronapandemin.

 

Tuppurainen fick publikfrågor om postens oförmåga att hitta rätt med svenskspråkiga adresser, Ungerns och Polens problem med rättstatsprincipen och de socialdemokratiska kvinnornas kommunalvalsprogram.

 

Som ägarstyrningsminister ansåg hon det viktigt att posten hittar rätt och i frågan om rättstatsprincipen lyfte hon fram EU:s nya verktyg som förutsätter respekt för principen med tanke på de fleråriga budgetramarna. Kampen mot hatprat är viktig för de socialdemokratiska kvinnorna men det finns också andra viktiga frågor.

 

– Klimatfrågan är viktig med tanke på klimatförändring och vi vill påminna om att kommunerna sysselsätter många, särskilt kvinnor.

 

Tuppurainen svarade till journalisternas frågor i samband med pressträffen. Till Arbetarbladets fråga om Österbottens geografiska läge som en perifer kustregion och möjligheter att dra nytta av EU-medlemskapet betonade ministern hur imponerad hon var av företagspresentationerna.

 

– Det behövs både nordiskt och EU-samarbete. Återhämtningsfonden kommer att stimulera vår ekonomi. Jag såg sådana företag och en region som kan dra nytta av EU, summerade ministern sitt virtuella besök.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE