Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tuppurainen kommentoi Uniperia: ”Ymmärrän halun saada selvyyttä Hollannin hiilenkieltolain seurauksista”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) (kuvassa) kertoo ymmärtävänsä energiayhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin halua saada selvyyttä Hollannin hiilenkieltolain seurauksista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Uniper kertoi tänään aloittavansa oikeustoimet Hollantia vastaan kivihiilen käyttöä koskevan lain vuoksi. Uniper kokee, että se olisi oikeutettu korvauksiin, koska viisi vuotta sitten käynnistetyn Maasvlakte 3 -laitoksen käyttöaika on jäämässä merkittävästi suunniteltua lyhyemmäksi.

STT pyysi Tuppuraiselta puhelinhaastattelua Uniperin päätöksestä aloittaa oikeustoimet. Hän otti asiaan kantaa sähköpostitse.

Tuppurainen ymmärtää, että kysymys mahdollisista korvauksista on sen kokoluokan asia, että Uniperin johdolla ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin hakea asiaan selvyyttä.

–  Yhtiöltä saamani tiedon mukaisesti oikeustoimilla ei pyritä Hollannin lain kumoamiseen, eikä yrityksen johto kiistä Hollannin valtion oikeutta säädellä asiassa.

”Toivon, että asiassa löydetään ratkaisu.”

Saksalaisen Uniperin pääomistaja on nykyisin Fortum. Uniperista tuli Fortumin tytäryhtiö viime vuoden maaliskuussa. Fortum omistaa yhtiöstä noin kolme neljäsosaa.

Suomen valtio on puolestaan enemmistöomistaja Fortumissa reilun 50 prosentin osuudella. Valtionyhtiö Fortumin omistajaohjaus on keskitetty valtioneuvoston kansliaan.

Tuppuraisen mukaan valtio-omistaja odottaa, että Fortum toimisi muiden yhtiöiden ohella omista lähtökohdistaan edelläkävijänä hiilineutraaliin kiertotalouteen siirryttäessä.

–  Fortumin oma strategia on rakennettu sille olettamalle, että yhtiö menestyy hiilineutraalissa yhteiskunnassa. Edellytän tämän strategian vahvaa toimeenpanoa.

Tuppurainen korostaa, että Fortum ja Uniper ovat pörssiyhtiöitä ja yhtiön operatiivisten päätösten kommentointi kuuluu yhtiön johdolle.

–  Toivon, että asiassa löydetään ratkaisu.

Mikkonen: ryhtyminen oikeustoimiin hyvin valitettavaa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) pitää Uniperin ryhtymistä oikeustoimiin hyvin valitettavana.

–  Kenellekään ei pitäisi olla yllätys kaikkien ilmastosopimusten jälkeen, että fossiilisista (energianlähteistä) pitää luopua, Mikkonen sanoo STT:lle.

Mikkonen ei kommentoi asiaa valtion omistajaohjauksen kannalta. Hän ihmettelee sitä, mitkä voisivat olla mahdollisten korvausten perusteet, kun päästökauppaoikeuksien hinnan noustessa korkealle sähköntuotanto hiilestä voi olla kannattamatonta.

Mikkonen huomauttaa, että EU-komissiokin on esittänyt fossiilisten energianlähteiden poistamista investointisuojasopimuksesta.

–  Suomikin on uudistamista kannattanut. Se olisi tärkeää, koska on selvää, ettei se ole oikein tätä päivää, jos sopimuksessa ovat nämä fossiiliset mukana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE