Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuppurainen Ministerin kyselytunnilla: Valtio aikoo painottaa omistajapolitiikassaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen satsaamista

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

SDP:n Ministerin kyselytunnilla oli tänä iltana vieraana eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Johannes Ijäs

Demokraatti

Suomi sai juuri päätökseen puolivuotisen puheenjohtajakautensa EU:ssa, joten Tuppuraiselta kysyttiinkin, onko hän saanut joulun aikaan rauhoittua.

– Joulu on sitä aikaa, että myös poliitikot voivat olla rauhassa, Tuppurainen vakuutti ja kertoi, miten joulun aika oli mennyt.

Kyselytunnin veti SDP:n poliittisen valmistelun päällikkö Joona Räsäsen. Kysymyksiä oli saanut lähettää etukäteen muyös SDP:n mobiilisovelluksen Kansalaispaneelin kautta.

Päättynyt EU-puheenjohtajuuskausi oli Suomen kolmas. Hän katsoo, että eurooppapolitiikasta on tullut kiinteä osa kotimaan politiikkaa. Tässä mielessä EU-politiikka on ikään kuin rutinisoitunut.

Tulosten osalta kausi meni Tuppuraisen mukaan hyvin.

– Suomen itsensä asettamissa tavoitteissa kaikissa saatiin aikaiseksi pysyviä tuloksia.

Ensimmäisenä Tuppurainen totesi Suomen pystyneen monipuolistamaan EU:n oikeusvaltiotyökalupakkia. Tässä aikaansaannokset olivat hänen mukaansa kaikkein tuntuvimpia ja tästä saatiin eniten tunnustusta myös muilta EU-jäsenmailta.

Muita tavoitteita olivat EU:n ilmastojohtajuus, kestävä sosiaalisen ulottuvuuden huomioiva kilpailukyky sekä kansalaisten kokonaisturvallisuus.

Suomi sai joulukuussa luovutettua eteenpäin jatkotyöstöä varten myös EU:n rahoituskehyksen.

– Kyllä aika moni huokasi helpotuksesta, että nyt tämä prosessi etenee.

Uutta painavaa asiaa salkkuun.

Kun Rinteen (sd.) hallitus vaihtui Marinin (sd.) hallitukseen, Tuppuraisen salkkuun liitettiin omistajaohjausasiat.

Uuteen tehtäänsä ministeri sanoo suhtautuvansa rauhallisin mielin.

– Aion herkeämättä seurata tämän tonttini tilannetta ja myös informoida pääministeriä ja hallituskumppaneita siitä, missä mennään.

Hän muistutti, että valtionyhtiöiden tuloja tulee valtion talousarvioon esimerkiksi tälle vuodelle 2 miljardia euroa. Puhutaan siis isoista summista.

– Täytyy huolehtia siitä, että valtionyhtiöt ovat kannattavia ja niiden omistaja-arvo siirtyy, Tuppurainen totesi ja muistutti, että tuotoilla rahoitetaan hyvinvointivaltiota, vaikkapa hoitajamitoitusta ja oppivelvollisuuden laajentamista, joihin Marinin hallitus pyrkii.

Valtion omistajapoliittinen periaatepäätös on luvassa alkuvuodesta helmikuun loppuun mennessä. Tuppurainen aikoo käyttää sen ensin hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä, jotta kansanedustajat saavat keskustella asiasta.

Luvassa on samalla myös ohjeet yhtiöiden palkitsemispolitiikasta. 

Ei jättikorotuksille.

Tuppurainen lupaa omistajaohjauspolitiikkaan myös niitä painotuksia, joita on hallitusohjelmassakin. Ainakin hallituksen tavoitteen tehdä Suomesta hiilineutraali 2035 mennessä täytyy näkyä.

– Tullaan edellyttämään nyt myös valtionyhtiöiltä sitä, että ilmastotoimia seurataan määrätietoisesti ja niistä raportoidaan.

– Myös yritysten yhteiskuntavastuuta painotetaan ehkä jossain määrin aiempaa enemmän. Kolmas on se, että uskallan nyt jo ennakoida, että uudessa periaatepäätöksessä korostuu myös tutkimus ja tuotekehitys. Suomi tähtää tietointensiiviseen talouteen, korkeaan osaamiseen. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tullaan edellyttämään myös valtionyhtiöiltä sitä, että t &k-toimintaa tiivistetään ja valtio omistajana seuraa, miten tutkimusta ja tuotekehitystä valtionyhtiöissä tehdään, Tuppurainen linjasi.

Yhtiöiden palkitsemispolitiikassa Tuppurainen peräänkuulutan malttia ja kohtuutta. Periaatepäätöksessä kuvataan, millaiset raamit johdon palkitsemiselle annetaan.

Suomen valtio on enemmistöomistajana neljässä pörssiyhtiössä – Altia, Finnair, Neste ja Fortum.

– Jos katsotaan Fortumia, Nestettä ja Finnairia, niin hallituksen jäsenten palkkioita ei ole kyllä tarkistettu varsin pitkään aikaan, Finnairin ja Nesteen vuonna 2008. Kyllä sekin on otettava huomioon. Voi olla, että Suomen valtio joutuu vastaamaan sitten siihen, onko pitkä jäädytys yhtiön edun mukainen ja täyttääkö se myös pörssiyhtiöiden vähemmistöomistajien oikeudet. Kyllä näitä asioita täytyy sillä tavalla katsoa rehellisesti silmiin, mutta tehdä myös sitten fiksut ratkaisut. Valtion täytyy omistajana huolehtia siitä, että yhtiön markkina-arvo säilyy jatkossakin ja siellä on henkilöt, jotka ovat tehtäviensä tasalla, Tuppurainen sanoi.

– Pitää olla malttia ja kohtuutta, mitään jättikorotuksia ei tulla missään tapauksessa näkemään. Se on aivan selvä asia, Tuppurainen kuitenkin painottaa.

Seuraava SDP:n ministerin kyselytunti on helmikuun alussa, tuolloin vieraana on kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Katso Tuppuraisen kyselytunti tästä:

Ministerin kyselytunti: Tytti Tuppurainen

Tervetuloa seuraamaan eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen kyselytuntia klo 18.00.

Julkaissut Sosialidemokraatit SDP Torstaina 23. tammikuuta 2020

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE