Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tuppurainen puolusti oikeusvaltiomekanismia – ”Tästä Puola ja Unkari ovat käyttäneet varsin kovaa kieltä”

Tälle viikolle suunniteltu EU-maiden johtajien huippukokous on siirretty ensi viikolle, koska Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on joutunut koronakaranteeniin. Eurooppaministerit ehtivät jo tänään valmistella huippukokousta omassa kokouksessaan, joka järjestettiin Brysselissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo kuusituntisen tapaamisen asialistan olleen hyvin painava: huippukokousaiheiden lisäksi ministerit keskustelivat ajankohtaisesta brexit-tilanteesta, koronaviruspandemian kehityksestä sekä Puolan ja Unkarin oikeusvaltiotilanteesta.

Tuppuraisen mukaan oikeusvaltiokatsausta oli pitkään odotettu, sillä pandemian vuoksi videoyhteydellä pidetyissä kokouksissa aihetta ei pystytty käsittelemään.

Tänään oli ensimmäinen kerta, kun eurooppaministerit kokoustivat kasvokkain Brysselissä koronavirustilanteen kärjistymisen jälkeen.

Eurooppaministerit sivusivat myös kesällä saavutetun rahasopuun liittyviä neuvotteluja, jotka ovat parhaillaan käynnissä. Heinäkuussa EU-maat saavuttivat poliittisen sovun EU:n monivuotisesta budjetista sekä 750 miljardin euron elpymispaketista. Neuvotteluissa käydään läpi kokonaisuuden yksityiskohtia.

EU-mailla on tällä hetkellä eri tulkintoja siitä, miten heinäkuussa sovittua rahanjaon oikeusvaltioehdollisuutta tulisi käytännössä soveltaa. Tuppurainen korostaa, että heinäkuussa laaditussa sovussa lukee selvästi, että rahankäyttöön liitetään oikeusvaltiomekanismi, josta päätetään määräenemmistöllä.

– Tästä Puola ja Unkari ovat käyttäneet varsin kovaa kieltä, Tuppurainen mainitsi.

Unkarista on jopa uhkailtu, että maan parlamentti voisi jättää ratifioimatta rahapakettiin liittyvän omien varojen päätöksen, jos asia ei etene sille mieluisaan suuntaan.

Tuppurainen sanoo vieneensä kokouksessa eteenpäin painokkaasti Suomen näkemystä tiukasta oikeusvaltiokirjauksesta.

– Meillekin se oli ehto, että tiukka oikeusvaltiomekanismi kokonaisuuteen neuvotellaan, että Suomi saattoi hyväksyä sen heinäkuun kokonaisuuden. Tässä vaiheessa ei ole enää mahdollista lähteä tekemään mitään sellaisia myönnytyksiä Puolaa ja Unkaria kohtaan, jotka tarkoittaisivat mekanismin vesittämistä.

”Barnierin viesti oli jossain määrin pessimistinen.”

Tänään myös EU:n pääneuvottelija Michel Barnier avasi EU:n ja Britannian välisten neuvottelujen tilannetta eurooppaministereille. Tuppuraisen mukaan Barnierin viesti oli jossain määrin pessimistinen.

– Britannian tahtotila ei näytä niin selvältä. Heidän lanseeraamansa sisämarkkinalaki on omiaan aiheuttamaan epäluottamusta sen suhteen, että miten jo sovituissa asioissa pysytään, Tuppurainen sanoi.

Britannian hallituksen tekemä lakiesitys puuttuisi jo sovittuun Pohjois-Irlannin järjestelyyn ja rikkoisi näin erosopimusta. EU on vaatinut Britanniaa poistamaan lakiesityksestä kohdat, jotka ovat ristiriidassa erosopimuksen kanssa.

Tuppuraisen mukaan EU:n rivit ovat neuvotteluissa yhtenäiset.

– Tyynesti yritetään viedä neuvottelujen fokusta asiakysymyksiin, joita on edelleen paljon. Niin kauan kun on aikaa, on myös toivoa.

Tuppurainen näkee, että sovun mahdollisuudesta on edelleen hauras toive. Hän vertaa tilannetta erosopimusneuvotteluihin, jolloin jännitteet kasvoivat myös aivan viime metreillä.

STT–Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE