Tyovaen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella 28.-31.7.2016

Turkilta tuli lisää vaatimuksia: ”Tukea ainakin tuplasti” – EU-maille vaikea paikka

Kuva: Lehtikuva
33502114
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu huomautti huippukokoukseen tullessaan, että Turkki on valmis tulemaan EU:n jäseneksi. Asialistalla on siis muutakin kuin pakolaiskriisi.

Turkki on tehnyt EU-johtajille uuden tarjouksen Euroopan pakolaiskriisin lievittämiseksi, kertoi maan pääministerin tiedottaja Brysselissä.

Neuvottelulähteiden mukaan Turkki vaatii EU-mailta lisää myönnytyksiä ja lupaa vastineeksi tehdä enemmän estääkseen turvapaikanhakijoiden pääsyä EU:hun. Turkki vaati ensinnäkin lisää rahaa maassa olevien pakolaisten olojen kohentamiseen. Turkille on jo luvattu kolmen miljardin euron apupaketti tätä varten.

Kokouslähteiden mukaan maa vaatii ainakin tuplasti suurempaa summaa. EU-maiden on vaikea taipua lisätukeen, koska EU:n budjetin pelivara on käytetty. Lisätuki edellyttäisi, että jäsenmaiden olisi kaivettava uutta rahaa kansallisin toimin.

Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa.

Lisäksi Turkki vaatii, että sen EU-jäsenyyttä ja viisumivapautta koskevia neuvotteluja vauhditetaan entisestään. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu korosti kokoukseen tullessaan, että pöydällä on paljon muutakin kuin maahanmuuttoa koskevia asioita.

– Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa. Turkki on myös valmis tulemaan EU-jäseneksi, hän sanoi toimittajille.

Turkin jäsenyysneuvottelut ovat olleet jumissa vuosikaudet, koska EU:ssa maan katsotaan olevan kaukana jäsenyyskriteereistä. Etenkin Kypros vastustaa raivokkaasti jäsenyysneuvottelujen vauhdittamista.

EU-johtajat venyttävät huippukokoustaan arvioidakseen Turkin uusinta esitystä. Turkin pääministeri osallistuu illalliselle, jossa pyritään löytämään sopu päivän neuvottelujen pohjalta.

Järkyttynyt Hollande: ”Sotaan kaikin mahdollisin keinoin”

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160726 - French President Francois Hollande (R) speaks with a French fireman as he arrives in Saint-Etienne-du-Rouvray after a hostage-taking at a church of the town on July 26, 2016 that left the priest dead. French President Francois Hollande that two men who attacked a church and slit the throat of a priest had "claimed to be from Daesh", using the Arabic name for the Islamic State group. Police said they killed two hostage-takers in the attack in the Normandy town of Saint-Etienne-du-Rouvray, 125 kilometres (77 miles) north of Paris. / AFP / POOL / Boris MASLARD - LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Francois Hollande keskusteli ranskalaisen palomiehen kanssa Saint-Etienne-du-Rouvrayn kaupungissa, jossa murhenäytelmä tänä aamuna tapahtui.

Presidentti Francois Hollande sanoo Ranskan ryhtyvän sotaan äärijärjestö Isisiä vastaan kaikin mahdollisin laillisin keinoin. Hän antoi lausunnon sen jälkeen, kun kaksi Isisiin liitettyä miestä hyökkäsi kirkkoon Pohjois-Ranskassa ja surmasi 84-vuotiaan papin.

– Me olemme vastakkain Isisin kanssa, joka on julistanut sodan meille. Meidän täytyy ryhtyä sotaan kaikin mahdollisin keinoin, mutta lakia noudattaen, koska me elämme demokratiassa, Hollande sanoi pikavierailulla Sain-Etienne-du-Rouvrayn kaupungissa, missä isku tehtiin.

Hollanden mukaan hyökkääjät olivat kertoneet kuuluvansa äärijärjestö Isisiin. Isis on sanonut miesten olleen sen ”sotilaita”.

Miehet hyökkäsivät kirkkoon aamumessun aikaan. Kirkossa oli tuolloin sisällä viisi ihmistä. Hyökkääjät viilsivät papin kurkun auki. Lisäksi yksi panttivangeista on vakavasti loukkaantunut.

Sisäministeriön tiedottajan mukaan poliisi ampui hyökkääjät kirkon ulkopuolella.

Ranskalaissyyttäjien mukaan lisäksi yksi ihminen on otettu kiinni, kertoi uutistoimisto AP.

Välimerellä kuollut tänä vuonna yli 3 000 ihmistä

Kuva: Italian rannikkovartiosto
LKS 20160720 This handout picture released by the Italian Coast Guards (Guardia Costiera) shows a rescue operation of migrants and refugees at sea, off the coast of Libya, on June 30, 2016. Ten women died today in a new migrant boat accident in the Mediterranean, Italian authorities said. The latest tragedy occurred when a rubber dinghy packed with African migrants began taking on water in rough seas about 20 miles off the coast of Libya. - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARINA MILITARE" / HO - LEHTIKUVA / AFP
Välimerelle hukkuu yhä tuhansia pakolaisia.

Välimerellä on kuollut tänä vuonna yli 3 000 pakolaista ja siirtolaista, kertoi kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tiistaina. Lähes 250 000 on puolestaan saanut ylitettyä Välimeren Eurooppaan.

Kuolleiden määrä on IOM:n mukaan huomattavasti suurempi kuin viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Viime vuoden heinäkuun loppupuoleen mennessä Välimerellä oli hukkunut vajaat 2 000 ihmistä. Järjestön mukaan Välimerellä on sattunut tänä vuonna useita onnettomuuksia, joissa on ollut mukana useita satoja ihmisiä. Tämä on järjestön mukaan yksi syistä, miksi kuolleita on enemmän.

Kaikkiaan tänä vuonna Eurooppaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten määrä on tähän mennessä ollut hieman suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana.

STT-AFP

Pääministeri järkyttyi: ”Barbaarinen isku”

Kuva: Lehtikuva

Ranskan pääministeri Manuel Valls kutsui kirkkoon tehtyä hyökkäystä barbaariseksi iskuksi. Hän sanoi Twitterissä, että isku haavoitti koko Ranskaa ja kaikki katolilaisia.

Myös paavi Franciscus ilmaisi surunsa tapahtuneesta. Hän sanoi olevansa erityisen järkyttynyt, koska isku tapahtui kirkossa pyhällä paikalla.

Veitsin aseistautuneet miehet ottivat tänään Ranskan pohjoisosassa panttivankeja kirkossa ja surmasivat papin. Mediatietojen mukaan poliisi ampui hyökkääjät.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Erdogan matkustaa Venäjälle elokuun alkupuolella

LKS 20160726 2179; This picture taken on July 25, 2016, shows scarves with the effigy of Turkish President Recep Tayyip Erdogan a rally against the military coup in Ankara. Turkish authorities on July 25 issued arrest warrants for over 40 journalists in a new phase of the controversial legal crackdown after the failed coup against President Recep Tayyip Erdogan, sparking fresh alarm over the scope of the detentions. / AFP / ADEM ALTAN - LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Recep Tayyip Erdogania esittäviä kaulahuiveja mielenosoituksessa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierailee elokuussa Venäjällä. Erdoganin on määrä matkustaa Venäjälle 9. elokuuta.

Kyseessä on ensimmäinen presidenttien tapaaminen sen jälkeen, kun Turkki pudotti venäläisen sotilaskoneen viime marraskuussa lähellä Syyrian rajaa.

Presidentit keskustelivat jo kesäkuussa puhelimitse. Erdogan kertoi puhelun jälkeen Venäjän poistavan Turkin-vastaiset pakotteensa.
STT-AFP

 

 

Sanders: ”Jos kuvittelet, että tämä äänestys ei ole sinua varten, mieti uudestaan”

Kuva: Lehtikuva

Bernie Sanders sai rokkitähden vastaanoton demokraattien puoluekokouksen avauspäivän pääpuhujana.

Sanders pääsi aloittamaan puheensa vasta pari minuuttia kokouslavalle saapumisensa jälkeen, kun raivokkaista aplodeista ei ollut tulla loppua. Sanders kiitti kannustuksesta parikymmentä kertaa, ennen kuin yleisö lopulta hiljeni.

Sanders lupasi melkein puheensa aluksi sen, mitä kaikki osasivat odottaa: antaa täyden tukensa Hillary Clintonille. Hän sanoi, että Clinton täytyy valita presidentiksi, koska Yhdysvallat tarvitsee todellista johtajuutta, mikä tekee maasta entistä vahvemman.

Sanders sanoi republikaanien Donald Trumpiin viitaten, ettei tällaista johtajuutta voi olla erilaisten ihmisryhmien haukkuminen.

– Trump solvaa ryhmää toisensa jälkeen, mutta Clinton ymmärtää, että monimuotoisuutemme on suurimpia voimavarojamme. Olen ylpeä seisoessani hänen rinnallaan, Sanders sanoi.

Sanders patistaa joukkojaan Clintonin tueksi

Sanders kamppaili pitkään demokraattien presidenttiehdokkuudesta Clintonia vastaan, mutta taipui lopulta pari viikkoa sitten tukemaan häntä. Clinton nimitetään virallisesti puolueen ehdokkaaksi puoluekokouksessa.

Sanders painotti, että demokraatit eivät saa jakautua hänen ja Clintonin välillä, vaan on tärkeää saada yhdistettyä kaikki voimat Clintonin taakse. Monet Sandersin kannattajat ovat ilmoittaneet, etteivät aio äänestää Clintonia.

– Jos kuvittelet, että tämä äänestys ei ole sinua varten, mieti uudestaan. Mieti minkälaisia valintoja Trump tekisi presidenttinä, Sanders jatkoi.

Vermontin senaattori Sanders sanoi, että hän varmasti on kaikkein pettynein henkilö, koska ei tullut valituksi. Hän kuitenkin painotti, ettei vaaleissa ole kyse hänestä, Clintonista tai Trumpista, vaan siitä, millaiseksi Yhdysvallat rakennetaan tuleville sukupolville.

Trump: Sanders möi itsensä Clintonille

Sandersin mukaan on päivänselvää, että hän on eri mieltä monista asioista Clintonin kanssa. Mutta he ovat myös samalla linjalla monissa isoissa kysymyksissä.

– Clinton ymmärtää, että meidän täytyy nostaa minimipalkkaa. Hän on myös päättänyt luoda miljoonia työpaikkoja parantamalla Yhdysvaltojen infrastruktuuria.

Sanders lisäsi, että hänen kannattajiensa pitää olla tyytyväisiä saavutuksiinsa. Sanders sanoi joukkojensa aloittaneen poliittisen vallankumouksen Yhdysvaltojen uudistamiseksi.

– Sitä työtä jatketaan.

Pitkin päivää Twitterissä aktiivisena ollut Trump sanoi olevansa pahoillaan Sandersin puolesta, joka ”myi itsensä kierolle Clintonille”. Hän kirjoitti seuranneensa surullisena, kuinka Sanders hylkäsi vallankumouksensa.

– Kaikki tuo työ, energia ja raha turhaan. Ajanhukkaa, Trump kirjoitti.

Obama kehui Clintonin paineensietokykyä

Ennen Sandersia puoluekokouksessa puhunut maan ensimmäinen nainen Michelle Obama ylisti Clintonin paineensietokykyä. Obama sanoi puheessaan, ettei Clinton ole luovuttanut elämässään kertaakaan ryhdyttyään ajamaan jotain asiaa.

Michelle Obama sanoi uskovansa, että tulevissa vaaleissa Clinton on ainoa ehdokas, jolla on todellista pätevyyttä presidentin tehtävään. Obaman mielestä on Clintonin ansiota, että hänen tyttärensä ja muut lapset ottavat itsestäänselvyytenä, että myös nainen voi olla Yhdysvaltain presidentti.

– Älkää antako kenenkään sanoa teille, että meidän täytyy taas tehdä tästä maasta mahtava, koska tämä maa on jo maailman paras, Obama sanoi ja sai Philadelphian puoluekokousyleisöltä raikuvat aplodit.

Kommentti viittasi Trumpin iskulauseeseen ”Tehdään Yhdysvalloista taas mahtava”.

Obama myös otti kantaa Trumpin puheisiin, vaikka ei maininnutkaan häntä nimeltä. Hän nimitti kuulemaansa kielenkäyttöä vastenmieliseksi.

– Kun joku on julma tai käyttäytyy kiusaajan tavoin, me emme alennu heidän tasolleen, Obama viestitti.

Presidentti Barack Obama kommentoi vaimonsa puhetta Twitterissä välittömästi. Hän sanoi, ettei voisi olla puolisostaan ylpeämpi.

– Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. Rakastan sinua, Michelle, Barack Obama kirjoitti.

RIKU ROSLUND

Keskustelua aiheesta