Turkilta tuli lisää vaatimuksia: ”Tukea ainakin tuplasti” – EU-maille vaikea paikka

Kuva: Lehtikuva
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu huomautti huippukokoukseen tullessaan, että Turkki on valmis tulemaan EU:n jäseneksi. Asialistalla on siis muutakin kuin pakolaiskriisi.

Turkki on tehnyt EU-johtajille uuden tarjouksen Euroopan pakolaiskriisin lievittämiseksi, kertoi maan pääministerin tiedottaja Brysselissä.

Neuvottelulähteiden mukaan Turkki vaatii EU-mailta lisää myönnytyksiä ja lupaa vastineeksi tehdä enemmän estääkseen turvapaikanhakijoiden pääsyä EU:hun. Turkki vaati ensinnäkin lisää rahaa maassa olevien pakolaisten olojen kohentamiseen. Turkille on jo luvattu kolmen miljardin euron apupaketti tätä varten.

Kokouslähteiden mukaan maa vaatii ainakin tuplasti suurempaa summaa. EU-maiden on vaikea taipua lisätukeen, koska EU:n budjetin pelivara on käytetty. Lisätuki edellyttäisi, että jäsenmaiden olisi kaivettava uutta rahaa kansallisin toimin.

Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa.

Lisäksi Turkki vaatii, että sen EU-jäsenyyttä ja viisumivapautta koskevia neuvotteluja vauhditetaan entisestään. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu korosti kokoukseen tullessaan, että pöydällä on paljon muutakin kuin maahanmuuttoa koskevia asioita.

– Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa. Turkki on myös valmis tulemaan EU-jäseneksi, hän sanoi toimittajille.

Turkin jäsenyysneuvottelut ovat olleet jumissa vuosikaudet, koska EU:ssa maan katsotaan olevan kaukana jäsenyyskriteereistä. Etenkin Kypros vastustaa raivokkaasti jäsenyysneuvottelujen vauhdittamista.

EU-johtajat venyttävät huippukokoustaan arvioidakseen Turkin uusinta esitystä. Turkin pääministeri osallistuu illalliselle, jossa pyritään löytämään sopu päivän neuvottelujen pohjalta.

Nigerian armeijan hirveä virheisku: pommituksessa pakolaisleiriin kuoli ainakin 90 siviiliä

Kuva: Lehtikuva-AFP
Lääkärit ilman rajoja -järjestön välittämä kuva tapahtumapaikalta pommituksen jälkeen. Pakolaisleiri sijaitsee Bornon osavaltiossa Koillis-Nigeriassa.

Aiemmin tällä viikolla tapahtuneessa Nigerian armeijan koneen pommituksessa pakolaisleiriin kuoli ainakin 90 ihmistä, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Suurin osa uhreista oli järjestön mukaan naisia ja lapsia. Kuolleiden joukossa on myös kuusi Punaisen Ristin työntekijää.

Pakolaiset olivat jättäneet kotinsa Boko Haram -terroristiryhmän takia.

Tiistaisen pommituksen kohteena pitikin olla juuri Boko Haramin asemiehet.
Nigeria on luvannut, että tapaus tutkitaan.

AVAINSANAT

Kolme kuoli, 20 loukkaantui – joukkoyliajo Melbournessa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut joukkoyliajossa Australian Melbournessa, kertoo poliisi. Lisäksi 20 ihmistä on loukkaantunut.

Poliisin mukaan kyseessä on tahallinen teko, mutta teko ei liity terrorismiin. Poliisi uskoo, että teko liittyy aiempaan puukotukseen, joka tapahtui Melbournen eteläosissa.

Henkilöautoa kuljettanut mies ajoi poliisin mukaan tahallaan väkijoukkoon aivan Melbournen keskustassa sijaitsevalla Bourke Streetin ostosalueella. Poliisi on pidättänyt miehen, eikä etsi muita ihmisiä tekoon liittyen.

Victorian osavaltion poliisi kertoi tutkinnasta Facebookissa julkaisemassaan tiedotustilaisuudessa.

Yliajo tapahtui noin kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa. Silminnäkijät kertovat auton kuljettajan kiihdytelleen autollaan, ennen kuin auto osui ihmisiin. Poliisi pyytää ihmisiä välttämään kaupungin keskustaa, mutta sanoo, että tilanne on hallinnassa.

Ainakin neljä loukkaantuneista on lapsia.

Joukkoyliajossa loukkaantuneista ainakin neljä on lapsia. Lastensairaala Royal Children’s Hospital on vahvistanut hoitavansa neljää lapsiuhria. Heistä yhden tila on kriittinen ja kolmen vakava, sairaala kertoo Twitterissä.

Melbournen sairaalat on asetettu valmiustilaan, koska loukkaantuneita on niin useita, uutisoi The Australian.

Keskustelua aiheesta

Sekasorto jatkuu Gambiassa – suomalaiset lennätetään kotiin perjantaina

Kuva: Lehtikuva

Gambian presidentiksi valittu Adama Barrow (kuvassa) vannoi virkavalansa torstaina maan suurlähetystössä Senegalissa. Maan poliittinen kriisi jatkuu, sillä presidentti Yahya Jammeh ei vielä torstaina suostunut astumaan syrjään Gambian pääkaupungissa.

Valan jälkeen Barrow vetosi Gambian asevoimiin, jotta sotilaat osoittaisivat uskollisuutta hänelle uutena presidenttinä ja ylipäällikkönä.

Gambian armeijan päällikkö Ousman Badjie oli jo aiemmin julistanut tukensa presidentinvaalit voittaneelle Adama Barrowille, mutta vaihtoi myöhemmin takaisin Jammehin tukijoukkoihin.

Senegal on ilmoittanut olevansa valmis siirtämään joukkojaan Gambiaan, ellei Jammeh luovu vallasta.

Badjie puolestaan ilmoitti, ettei hän määrää joukkojaan taistelemaan, jos muiden Afrikan maiden joukkoja ylittää rajan Gambian puolelle. Badjie sanoo, että hän ei halua sotilaidensa olevan mukana poliittisessa kiistassa. Hän kuvailee tilannetta tyhmäksi riidaksi.

– Jos he (senegalilaiset) tulevat maahan, me olemme täällä näin, Badjie sanoi nostaen kätensä ilmaan antautumisen merkiksi.

Yhä sekasortoisempaan tilanteeseen ajautuvassa maassa oli torstaina edelleen satoja suomalaisturisteja. Matkatoimisto Tjäreborgilta kerrottiin STT:lle, että maassa olevat noin 300 turistia lennätetään kotiin perjantaina.

Matkatoimiston tiedotuspäällikön Arja Pucilowskin mukaan turisteista noin 200:n oli alun perin tarkoitus lentää Suomeen huomenna. Lopuille on Pucilowskin mukaan järjestetty ylimääräinen lento.

Lisäksi Pucilowski kertoi, että perjantain lomalento Gambiaan on peruttu. Päätökseen vaikutti Ruotsin ulkoministeriön maanantaina päivittämä matkustustiedote, jossa suositellaan toistaiseksi välttämään tarpeetonta matkustamista Gambiaan. Suomen ulkoministeriöllä ei ole omaa matkustustiedotetta maahan, sillä maassa ei ole suomalaisedustustoa.

AVAINSANAT

”Ei Trumpia, ei KKK:ta, ei fasistista USA:ta!” – Trumpin suuri päivä ei sujune häiriöittä

Kuva: Lehtikuva

Päivänvalo pääsee kirkkoon vaimeana lasimaalausten läpi, mutta monikymmenpäisen ihmisjoukon kiihtyneet äänet kaikuvat seinistä vaimentamattomina.
Täällä valmistellaan vallankumousta.

– Ei Trumpia, ei KKK:ta, ei fasistista USA:ta!

Suurin osa joukosta marssii eteenpäin yhtenäisenä, iskulausetta messuavana ihmismuurina, jonka muutama lainvalvojaa esittävä vapaaehtoinen yrittää hajottaa. Harjoitus on osa väkivallattoman suoran toiminnan koulutusta, jota DisruptJ20-mielenosoituksen järjestäjät tarjoavat vapaaehtoisilleen.

Suoran toiminnan aika on jo lähes käsillä. Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa perustetun DisruptJ20-ryhmän toiminta on alusta alkaen tähdännyt presidentin virkaanastujaisten häiritsemiseen.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump vannoo virkavalansa huomenna Washingtonissa. Virallinen seremonia järjestetään Capitol-kukkulalla Yhdysvaltain kongressin edustalla. Juhlallisuudet alkavat jo tänään virkaanastujaisten aattona, kun Trump käy laskemassa seppeleen Arlingtonin sotilashautausmaalla. Lisäksi hän pitää puheen Lincolnin muistomerkillä ja luvassa on musiikkiesityksiä.

Mielenosoittajien tukikohtana toimivaan St. Stephensin kirkkoon on kokoontunut amerikkalaisia eri puolilta maata. Useimmat ovat kaksi- tai kolmekymppisiä, mutta joukossa on myös iäkkäämpiä kansalaisaktivistikonkareita.

30-vuotias Shannon Abbott ajoi kotiosavaltiostaan Michiganista 11 tuntia pääkaupunkiin osoittamaan mieltään Trumpia vastaan.

Meidän täytyy osoittaa, että meitä on paljon.

Kuten monet nuoret amerikkalaisaikuiset, hän kiinnostui kansalaisaktivismista tuoreen presidentinvaalikampanjan aikana. Hän teki vapaaehtoistyötä ensin demokraattipuolueen esivaaliehdokkaan Bernie Sandersin ja sitten pienpuolue vihreiden presidenttiehdokkaan Jill Steinin kampanjoissa.

– Se avasi silmäni monille tärkeille asiakysymyksille, joiden suhteen arvelen asioiden menevän huonompaan suuntaan Trumpin presidenttikaudella, hän sanoo.

– Meidän täytyy vaatia tasa-arvoa, pakolaisten oikeuksien puolustamista ja koulutusjärjestelmän uudistamista. Meidän täytyy osoittaa, että meitä on paljon.

Jälkimmäinen tavoite näyttäisi onnistuvan virkaanastujaisviikonloppuna erinomaisesti. Washingtoniin odotetaan kymmeniätuhansia mielenosoittajia.

Virkaanastujaispäivälle on suunniteltu lukuisia protestimarsseja ja muita mielenilmauksia. Monilla niiden järjestäjillä on ammattimaiset verkkosivut, joista kuka tahansa saa tietoa ryhmän tavoitteista ja suunnitelmista.

DisruptJ20-ryhmä on virkaanastujaispäivän mielenosoittajista kenties radikaalein. Ryhmän perustamiseen osallistunut Samantha Miller kertoo, että tavoitteena on pysäyttää virkaanastujaisseremonia ja estää kutsuvieraita pääsemästä tapahtumaan.

Mielenilmaus ei kohdistu pelkästään Trumpiin.

– Tavoittelemme laajaa muutosta koko järjestelmän tasolla. Mielestämme Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä on rikki ja kapitalismi on rikki, 31-vuotias Miller sanoo.

– Perustimme ryhmän viime kesänä, koska koimme, ettei kumpikaan ehdokas ollut hyvä eikä kumpikaan puolue edusta meitä.

Shannon Abbott aikoo osoittaa mieltään DisruptJ20:n riveissä mutta sanoo, että olisi voinut yhtä hyvin valita jonkin toisenkin ryhmän.

– Moni meistä täällä ei koe kuuluvansa mihinkään yhteen ryhmään. Monet ryhmistä toimivat yhteistyössä ja järjestävät tapahtumia yhdessä.

Osa virkaanastujaispäivän mielenilmauksista järjestetään viranomaisten luvalla, osa luvatta. Abbottille ei ole tärkeää, osallistuuko hän luvalliseen vai luvattomaan protestiin.

– En pyri tulemaan pidätetyksi mutta olen sitä mieltä, että kunhan kokoonnumme väkivallattomasti, meidän ei pitäisi tarvita lupia.

STT–MARIA ANNALA

”Kokoomusjohto on totaalisesti kadottanut kompassinsa” – pääministeri tuohtui

Kuva: Lehtikuva

Ruotsin maltillinen kokoomus eli moderaatit ilmoitti torstaina olevansa valmis vuoropuheluun hyvin maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien kanssa maan valtiopäivillä.

– Meidän ei pidä sulkea pois mahdollisuutta muodostaa enemmistöjä ruotsidemokraattien kanssa yksittäisissä kysymyksissä, joissa on edellytyksiä sopuun, sanoi kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra.

Kinberg Batran puheet synnyttivät kiivaan keskustelun. Sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven (kuvassa) kritisoi lehdistötilaisuudessaan kovin sanoin Kinberg Batran lausuntoja.

– Tulee vaikutelma, että kokoomusjohto on totaalisesti kadottanut kompassinsa, sanoi Löfven, joka johtaa Ruotsin punavihreää vähemmistöhallitusta.

Kinberg Batran lausunnot muodostivat jakolinjan Ruotsin porvarileirin sisälle. Kristillisdemokraatit asettuivat kokoomuksen ruotsidemokraattimyönteisen linjan taakse, kun taas keskustapuolue ja liberaalit ottivat ehdotuksen vastaan nyrpeästi.

Voimakkaasti maahanmuuttopolitiikkaa kritisoineet ruotsidemokraatit on yritetty vuosien varrella eristää päätöksenteosta Ruotsin valtiopäivillä. Myös kokoomus on takavuosina suhtautunut ehdottoman kielteisesti yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Noin pari vuotta sitten puheenjohtajana aloittaneen Kinberg Batran kaudella kokoomuksen poliittinen linja on tiukentunut muun muassa maahanmuutto- ja integraatiopolitiikassa sekä sisäisen turvallisuuden kysymyksissä.

Vuosina 2006–2014 Ruotsia hallinnut neljän puolueen porvariallianssi ajoi suhteellisen sallivaa maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaa. Tuolloin porvarileirin johdossa oli aiempi kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldt.

Ruotsin seuraavia valtiopäivävaaleja odotetaan ensi vuoden syyskuulle.