Turkilta tuli lisää vaatimuksia: “Tukea ainakin tuplasti” – EU-maille vaikea paikka

Kuva: Lehtikuva
33502114
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu huomautti huippukokoukseen tullessaan, että Turkki on valmis tulemaan EU:n jäseneksi. Asialistalla on siis muutakin kuin pakolaiskriisi.

Turkki on tehnyt EU-johtajille uuden tarjouksen Euroopan pakolaiskriisin lievittämiseksi, kertoi maan pääministerin tiedottaja Brysselissä.

Neuvottelulähteiden mukaan Turkki vaatii EU-mailta lisää myönnytyksiä ja lupaa vastineeksi tehdä enemmän estääkseen turvapaikanhakijoiden pääsyä EU:hun. Turkki vaati ensinnäkin lisää rahaa maassa olevien pakolaisten olojen kohentamiseen. Turkille on jo luvattu kolmen miljardin euron apupaketti tätä varten.

Kokouslähteiden mukaan maa vaatii ainakin tuplasti suurempaa summaa. EU-maiden on vaikea taipua lisätukeen, koska EU:n budjetin pelivara on käytetty. Lisätuki edellyttäisi, että jäsenmaiden olisi kaivettava uutta rahaa kansallisin toimin.

Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa.

Lisäksi Turkki vaatii, että sen EU-jäsenyyttä ja viisumivapautta koskevia neuvotteluja vauhditetaan entisestään. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu korosti kokoukseen tullessaan, että pöydällä on paljon muutakin kuin maahanmuuttoa koskevia asioita.

– Turkki on valmis työskentelemään EU:n kanssa. Turkki on myös valmis tulemaan EU-jäseneksi, hän sanoi toimittajille.

Turkin jäsenyysneuvottelut ovat olleet jumissa vuosikaudet, koska EU:ssa maan katsotaan olevan kaukana jäsenyyskriteereistä. Etenkin Kypros vastustaa raivokkaasti jäsenyysneuvottelujen vauhdittamista.

EU-johtajat venyttävät huippukokoustaan arvioidakseen Turkin uusinta esitystä. Turkin pääministeri osallistuu illalliselle, jossa pyritään löytämään sopu päivän neuvottelujen pohjalta.

Yle: Suomalainen löysi vieraan planeetan, jolla voi olla elämää

Kuva: ESO
You can subscribe to the ESOcasts in iTunes, receive future episodes on YouTube or follow us on Vimeo. Many other ESOcast episodes are also available. Find out how to view and contribute subtitles to the ESOcast in multiple languages, or translate this video on dotSUB.
Proxima b:n mahdollinen elinkelpoisuus selviää vuosikymmenen kuluessa. Taiteilijan näkemys Proxima Centauria kiertävästä planeetasta.

Avaruustutkimusjärjestö European Southern Observatory eli ESO on vahvistanut tiedon Aurinkokuntaa lähinnä sijaitsevaa tähteä kiertävästä planeetasta, kertoo Yle.

Planeetta kiertää Proxima Centauri -tähteä niin sanotulla elämänvyöhykkeellä. Se merkitsee, että planeetalla voi esiintyä vettä nestemuodossa. Tätä pidetään yleisesti elämän edellytyksenä, ainakin sellaisessa muodossa kuin me sen tunnemme..

Ensimmäisiä merkkejä planeetasta näki suomalainen tutkija Mikko Tuomi.

Englantilaisessa Hertfordshiren yliopistossa työskentelevä Tuomi ryhtyi Ylen mukaan vuosikymmenen alussa käymään lävitse Proxima Centaurista aiemmin tehtyjä havaintoja. Hän huomasi niissä viitteitä planeetasta.

Havainnot eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi selviä, jotta tieto olisi haluttu julkistaa. Tämän takia ESO käynnisti havaintokampanjan, jonka tulokset julkistettiin tänään, Yle kertoo. Pale Red Dot -nimen saanut kampanja onnistui varmentamaan planeetan olemassaolon täysin Tuomen ennustamalla tavalla.

Naapuritähteämme kiertää aavistuksen maapalloa massivisempi kiviplaneetta, joka on saanut nimen Proxima b.

Löytö tuo aurinkokunnan ulkopuolisen elämän etsimisen melkein käden ulottuville, Yle kertoo,.

Proxima Centauri sijaitsee vain runsaan 4,2 valovuoden päässä meistä, kun aiemmat eksoplaneetat on löydetty kymmeniä tai satoja kertoja kauempaa  Tähän mennessä on löydetty noin 3 500 eksoplaneettaa.

Vaikka Proxima b:n pintalämpötila mahdollistaakin veden esiintymisen planeetan pinnalla, ei elämän löytyminen ole lainkaan selviö. Proxima Centauri on ns. punainen kääpiötähti, jonka kuumuus ei ole oman Aurinkomme luokkaa.

Nyt havaittu planeetta kiertää hyvin lähellä tähteään. Esimerkiksi säteily voi olla niin voimakasta, ettei elämä ole mahdollista.

Tietoa elinkelpoisuudesta joudutaan vielä kuitenkin odottamaan. Tuomen arvio on, että saatamme tietää asiasta enemmän noin kymmenen vuoden kuluessa.

Elämän etsimiselle on nyt kuitenkin saatu uusi kiinnostava kohde.

– Tämän löydön myötä Proxima Centauri on ehdottomasti kiinnostavin lähitähti, Tuomi toteaa Ylen haastattelussa.

http://yle.fi/uutiset/lahitahtea_kiertavasta_planeetasta_saatiin_varmistus__suomalaistutkija_havaitsi_ensimmaisena/9117169

Keskustelua aiheesta

Italian järistys vaati ainakin 120 kuolonuhria – puolet Amatricen kaupungista katosi

Kuva: afp/filippo monteforte
LKS 20160824 FM7100; Firemen and rescuers inspect damaged buildings in Amatrice on August 24, 2016 after a powerful earthquake rocked central Italy. The earthquake left 38 people dead and the total is likely to rise, the country's civil protection unit said in the first official death toll. Scores of buildings were reduced to dusty piles of masonry in communities close to the epicentre of the pre-dawn quake in a remote area straddling the regions of Umbria, Marche and Lazio. / AFP / FILIPPO MONTEFORTE - LEHTIKUVA / AFP
Amatricen kirkontornin kello pysähtyi näyttämään aikaa, jolloin järistys tapahtui. Kuin ihmeen kaupalla torni säilyi pystyssä hävityksen keskellä.

Italian maanjäristyksessä on kuollut ainakin 120 ihmistä, kertoo Italian pääministeri Matteo Renzi. Aikaisemmin vahvistettu uhriluku oli 73.

Keskiviikkona aamuyöllä sattuneen maanjäristyksen voimakkuus oli noin kuusi. Viranomaiset ovat kuvailleet järistystä samantapaiseksi kuin vuonna 2009 tapahtunut L’Aquilan maanjäristys, jossa kuoli noin 300 ihmistä.

Amatricen kirkon torni pysyi kuin ihmeen kaupalla pystyssä suuren osan pikkukaupunkia raunioituessa ympäriltä. Tornikellon viisarit pysähtyivät muistuttamaan tuhon iskeneen kaupunkiin keskiviikkona hieman puoli neljän jälkeen aamuyöllä.

– Puolet kaupungista on hävinnyt, kauhisteli pormestari Sergio Pirozzi.

Noin kuuden magnitudin järistys aiheutti tuhoja laajalla alueella keskisessä Italiassa. Viranomaisten vahvistama uhriluku nousi etsintöjen edistyessä hitaasti, mutta illalla voitiin vahvistaa yli 120 ihmisen saaneen surmansa.

Monia kateissa olevia ihmisiä etsittiin yhä katkenneiden liikenneyhteyksien päässä olevissa kylissä, ja uhrien määrän pelättiin nousevan. Lisäksi tuhannet ihmiset olivat menettäneet kotinsa ja oleskelivat taivasalla.

Amatrice ja muut vuoristoseudun kylät ovat kesäaikaan suosittuja lomailukohteita muun muassa kuumuutta pakeneville pääkaupunki Rooman asukkaille. Erityisen kovia järistyksessä koki esimerkiksi Pescara del Tronton pikkukylä, joka kylän pormestarin mukaan tuhoutui käytännössä kokonaan.

Suomen Rooman-suurlähetystön lähetystösihteeri Tapio Rantanen kertoi iltapäivällä STT:lle, että toistaiseksi ei ole tietoa ulkomaalaisista kuolonuhreista.

Koira osoittaa, että raunioiden alla on joku. Mutta koska se ei hauku, se tarkoittaa valitettavasti sitä, että kyseinen henkilö on todennäköisesti kuollut.

Pienessä Illican kylässä Guido Bordo odotteli veljensä kanssa pelastajia auttamaan siskoa ja tämän miestä, jotka olivat jääneet raunioiden alle.

– Emme ole kuulleet heidän ääntään, olemme kuulleet vain kissat. Siskon lapset onnistuttiin nostamaan esille, he ovat nyt sairaalassa, Bordo kertoi.

Domenico-veli ei enää elätellyt suuria toiveita siskon pelastumisesta.

– Pelkäsin pahinta ja olin oikeassa. En ymmärrä, miten hän olisi voinut selvitä tuolla alhaalla.

Toisaalla pelastajien ohjaama rauniokoira pysähtyi haistelemaan.

– Koira osoittaa, että raunioiden alla on joku. Mutta koska se ei hauku, se tarkoittaa valitettavasti sitä, että kyseinen henkilö on todennäköisesti kuollut, selvitti etsinnöissä avustanut Daniela Romanato.

Italian pääministeri Matteo Renzi perui matkansa Ranskaan ja matkusti sen sijaan maanjäristysalueelle samalla kun surunvalitteluja ja avuntarjouksia sateli maailmalta. Suomesta osanottonsa esitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Keskiviikon järistys ei ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta tuhoja lisäsi ilmeisesti se, että järistys tapahtui matalalla noin kymmenen kilometrin syvyydessä. Maan vavahtelu tuntui vajaan 200 kilometrin päässä Roomassa saakka. Asiantuntijoiden mukaan alueella on syytä varautua pitkään jatkuviin jälkijäristyksiin.

Järistysalue sijaitsee pohjoiseen L’Aquilan kaupungista, joka vaurioitui pahoin vuoden 2009 maanjäristyksessä. Tuolloin varsinaista pääjäristystä edelsivät lukuisat pienet järistykset ja katastrofi johti lopulta syytteisiin tutkijoita ja virkamiehiä vastaan. Heidän katsottiin laiminlyöneen asukkaiden varoittamisen toteamalla, ettei välitöntä vaaraa suuresta järistyksestä ole.

Tuomioihin johtanutta oikeudenkäyntiä myös arvosteltiin sillä perusteella, ettei maanjäristysten ajankohdan tarkka ennustaminen ole ylipäänsä mahdollista eivätkä maanjäristykset voi olla kenenkään syytä.

L’Aquilan maajäristyksessä kuoli noin 300 ihmistä.

STT-AFP

Juttua päivitetty uhrien määrällä.

Ainakin 38 kuollut Italian maanjäristyksessä

Kuva: Lehtikuva-AFP
35835245
Italian maanjäristyksen raunioista etsitään pelastuneita.

Italiassa pelastustyöt jatkuvat aamuyöllä sattuneen voimakkaan maanjäristyksen jäljiltä. Ainakin 38 ihmistä on kuollut. Kuolonuhreja on löydetty eri kylistä maan keskiosassa.

Suomen Rooman-suurlähetystön lähetystösihteeri Tapio Rantanen sanoo, että italialaisviranomaisten mukaan kuolleiden joukossa ei tällä tietoa ole ulkomaalaisia.

Rantanen kuvailee järistyspaikkaa kohtuullisen syrjäiseksi alueeksi ja huomauttaa, että pelastustyöt pääsivät kunnolla alkamaan vasta aamun valjettua.

Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,2 ja se sattui alle 10 kilometrin syvyydessä. Järistys alkoi aamuyöllä puoli neljän jälkeen paikallista aikaa. Kymmeniä rakennuksia on sortunut ja useiden pelätään jääneen loukkuun niiden alle.

Järistyksen keskus sijaitsi Italian keskiosassa reilun 70 kilometrin päässä Perugian kaupungista. Järistys vavisutti rakennuksia 150 kilometrin päässä sijaitsevassa pääkaupungissa Roomassa asti.

Umbrian, Marchen ja Lazion maakuntien rajalla sijaitseva järistysalue on harvaanasuttua. Tuhoja on raportoitu ainakin Pescara del Trontosta, Amatricesta ja Accumolista.

Maanjäristys ei Helsingin yliopiston seismologisen instituutin mukaan ole voimakkuudeltaan kovin suuri.

– Tällaisia kuutosen maanjäristyksiä on noin 130 vuodessa. Osuessaan asutulle alueelle sillä on kuitenkin tuhovaikutuksia, kertoo tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen seismologisesta instituutista.

Alue on lähellä paikkaa, jossa vuonna 2009 samansuuruisessa maanjäristyksessä kuoli vajaat 300 ihmistä. Aamuöisen maanjäristyksen tuhot eivät Heikkisen arvion mukaan kasva yhtä suuriksi.

Alueella on usein pienempiä maanjäristyksiä, sillä se osuu lähelle Apenniinien vuorijonon siirroskohtaa.

Heikkisen mukaan järistys tapahtui matalalla, alle 10 kilometrin syvyydessä. Silläkin on vaikutuksia, Heikkinen sanoo.

Japani: Pohjois-Korean ohjus kävi Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä

Kuva: Lehtikuva-AFP
35834490

Pohjois-Korea on jälleen testannut ballistisen ohjuksen laukaisua. Se ammuttiin sukellusveneestä maan itärannikolla keskiviikkona.

Asiasta kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap.

Japanin pääministeri sanoo Pohjois-Korean ohjuksen käyneen Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä. Pääministeri Shinzo Abe kertoi asiasta.

Aben mukaan Pohjois-Korean ohjus kävi Japanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä ensimmäistä kertaa. Aiemmin Abe kuvaili Pohjois-Korean testilaukaisua edesvastuuttomaksi teoksi.

Etelä-Korean puolustushaarakomentajien neuvoston tiedotteessa kerrotaan, että ohjus laukaistiin Japaninmerellä hieman ennen aamukuutta keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Tiedotteessa ei kerrota enempää yksityiskohtia asiasta, eikä myöskään sitä, onnistuiko testi.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina vuotuiset sotaharjoituksensa, mikä on lisännyt jännitteitä maiden ja Pohjois-Korean välillä.

Soulista ja Washingtonista on viestitetty harjoitusten olevan puhtaasti puolustuksen harjoittelua, mutta Pohjois-Korea on nähnyt harjoitukset provokaationa. Pohjois-Korea on muun muassa sanonut harjoitusten aiheuttavan epävakautta Korean niemimaalla.

Kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu 50 000 eteläkorealaista ja 25 000 yhdysvaltalaissotilasta. Heti harjoitusten alettua Pohjois-Korea uhkasi “ennakoivilla ydiniskuilla”. Jännitteitä on lisännyt myös Yhdysvaltain ja Etelä-Korean suunnitelma ohjustorjuntajärjestelmästä. Jännitteet ovat kasvaneet Korean niemimaalla tammikuun jälkeen.

YK:n nykyinen päätöslauselma kieltää Pohjois-Korealta kaikki ballististen ohjusten testaukset. Helmikuussa Pohjois-Korea laukaisema pitkän kantaman raketti sai YK:n tiukentamaan pakotteitaan.

Päätöslauselmista huolimatta Pohjois-Korea on laukaissut useita erilaisia ohjuksia menneiden kuukausien aikana. Viimeisimmän ohjustestin Pohjois-Korea teki tämän kuun alussa. Ohjus laskeutui tuolloin Japanin merialueelle. Eri testien onnistumisista on saatu vaihtelevia raportteja.

Clintonille gallupissa koko kuukauden parhaat luvut

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa Hillary Clinton johtaa Donald Trumpia 12 prosenttiyksiköllä presidentinvaalien tuoreessa mielipidekyselyssä. Uutistoimisto Reutersin tilaaman kyselyn toteutti Ipsos.
Clintonilla on nyt 45 ja Trumpilla 33 prosentin kannatus.

Tulos on Clinton kannalta tässä kuussa tehtyjen mielipidetiedustelujen paras.

Ipsos selvitti demokraattien ehdokkaan Clintonin ja republikaanien ehdokkaan Trumpin kannatusta 18.–22. elokuuta tehdyllä kyselyllä.

Tuloksesta myös ilmenee, että 22 prosenttia vastanneista ei ilmoittanut kannattavansa kumpaakaan pääehdokasta.

Kannastaan epävarmojen osuus on nyt suurempi kuin vastaavaan aikaan ennen vuoden 2012 presidentinvaaleja. Tuolloin pääehdokkaat olivat demokraattien Barack Obama ja republikaanien Mitt Romney.

Joidenkin analyytikkojen mukaan moni kannastaan epävarma saattaisi päätyä äänestämään jotakin muuta ehdokasta kuin Clintonia tai Trumpia.