Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Turkin demokratia kuului jo ennen kaappausyritystä uhanalaisiin lajeihin

Oli luonnollista ja oikein, että EU ja muut läntiset demokratiat riensivät tuomitsemaan demokratian nimissä Turkin sotilaiden kaappausyrityksen. Paradoksaalista on, että demokratian voitto kapinoivista sotilaista saattoi olla viimeinen naula Turkin demokratian arkkuun.

Maailmalla Turkin sotilaskaappausta on verrattu jopa Saksan valtiopäivätalon paloon vuonna 1933. Reichstagin tulipalo oli käänne, jonka jälkeen Adolf Hitler saattoi puuttua Saksan kansalaisten perusoikeuksiin ja edetä täysimittaiseen diktatuuriin.

Turkin demokratia kuului jo ennen kaappausyritystä uhanalaisiin lajeihin. Yhteiskunta oli valmiiksi kahtiajakautunut. Sisällissota maan kaakkoisosien kurditaistelijoita vastaan aloitettiin uudestaan lupaavista rauhanponnisteluista huolimatta. Toisinajattelevaa mediaa vainottiin. Oppositiolehden päätoimittaja ja Ankaran kirjeenvaihtaja pantiin vankilaan.

Toukokuussa maan parlamenttiin tuotiin lakiesitys, jolla poistettiin kansanedustajien parlamentaarinen koskemattomuus. Erdoganin uskontotaustainen AK-puolue pyrkii hankkeella opposition kimppuun. Kansanedustajia voidaan syyttää ”terrorismin kannattamisesta”, uusi laki sekin.

Erdogan käynnisti ennennäkemättömän laajat puhdistustoimet ennennäkemättömän nopeasti.

Hanke kohdistui erityisesti kurditaustaisen demokraattipuolueen HDP:n kansanedustajiin. HDP:n 59 kansanedustajasta peräti 46 voi saada syytteen. Turkin suurimman oppositiopuolueen, tasavaltalaisen kansanpuolueen CHP:n ryhmästä 51 kansanedustajaa kuuluu vaaravyöhykkeeseen.

CHP on taustaltaan maan ensimmäisen presidentin Mustafa Kemal Atatürkin sekulaari puolue. CHP on myös sosialidemokraattien Sosialistisen internationaalin jäsenpuolue. Myös HDP kuuluu demari-internationaaliin konsultatiivisena jäsenenä.

Lisää aiheesta

Molemmat oppositiopuolueet tuomitsivat jyrkästi sotilaskaappauksen ja ilmoittivat puolustavansa Turkin parlamentaarista demokratiaa.
Kaappausyrityksen jälkeen presidentti Erdogan käynnisti ennennäkemättömän laajat puhdistustoimet ennennäkemättömän nopeasti. Kaikki viittaa siihen, että nimilistat Erdoganin vastustajista olivat valmiina jo ennen kaappausyritystä.

Sotilaiden lisäksi puhdistustoimien kohteeksi joutuivat oikeuslaitos ja yliopistot. Kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden mukaan Turkin oikeusvaltio likvidoitiin tehokkaasti.

On syytä pelätä, että puhdistustoimet etenevät seuraavaksi uudestaan mediaan ja poliittiseen oppositioon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE