Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Turkissa yli 260 kuollutta – vallankaappaus kuivui kasaan – kuolemanrangaistus harkintaan

Mies piteli hylsyä Taksim-aukiolla Istanbulissa. Turkkilaispoliisi avasi tulen väkijoukkoa kohti vallankumousyrityksen aikana.

Eversti, evp Juha Wihersaari sanoo Turkin asevoimien siirtyvän vallankaappausyrityksen jälkeen islamilaiseen suuntaan. Hän puhui Ylen erikoislähetyksessä Aamutelevisiossa.

Wihersaari toimi Turkissa puolustusasiamiehenä vuosina 2012-2015 ja seuraa nyt Turkin tilannetta perustamassaan tiedustelufirmassa JITINT:ssä. Hän uskoo kaappausyrityksen epäonnistuneen.

Wihersaari näkee vallankaappausyrityksen vahvistaneen ennen kaikkea presidentti Recep Tayyip Erdoğanin asemaa.

– Hän sai ikään kuin uuden mandaatin kansalta, koska kansa pelasti hänet sotilasvallankaappaukselta. Vaikka se ei välttämättä ihan näin ollutkaan, hän kertoi Ylellä.

Turkissa eilen alkaneen sotilasvallankaappausyrityksen aikana on kuollut  satoja ihmisiä.

Media ja silminnäkijät ovat  raportoineet yhä levottomuuksista maassa. Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa vallankaappausta kannattavilta armeijan upseereilta sähköpostin, jossa he sanovat jatkavansa taistelua vastustajiaan vastaan. Viestissä turkkilaisia kehotetaan pysymään sisällä “turvallisuutensa tähden”.

Ryhmä kutsuu itseään Rauha kotona -liikkeeksi.

Lisää aiheesta

Turkin vallankaappausyrityksessä on kuollut yli 260 ihmistä. Pääministeri Binali Yildirim kertoo, että lisäksi yli 1 400 ihmistä on haavoittunut.

Pääministeri Yildimirin mukaan yli 2 800 sotilasta on pidätetty epäiltynä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

Istanbulissa osa vallankaappausta yrittäneistä joukoista antautui. Medioiden mukaan kymmenet sotilaat jättivät panssarivaununsa ja antautuivat poliiseille toisella Bosporin silloista.

Aikaisemmin yöllä raportoitiin, että Istanbulissa sotilaat olivat avanneet tulen väkijoukkoon lähellä Bosporinsalmen ylittävää siltaa. Paikalla ollut AFP:n kuvaaja näki ihmisiä vietävän ambulansseihin.

Siltojen lisäksi Istanbulissa oli protesteja ja ihmisjoukkoja yön aikana ainakin Taksimin aukiolla.

 

Ankarassa räjähdyksiä, presidentin palatsia pommitettiin.

 

Istanbulin lisäksi levottomuuksia on ollut eritoten pääkaupungissa Ankarassa.
Presidentin palatsin lähimaastoa Ankarassa pommitettiin yöllä lentokoneesta, kertoi paikallinen NTV-kanava.

Hallituslähde kertoo uutistoimisto AFP:lle, että turkkilaiset F-16-hävittäjät tekivät ilmaiskuja presidentin palatsin ulkopuolella. Kohteena olivat vallankaappausta tukevien panssarivaunut.

 

Myös Ankaran parlamenttitalon läheisyydessä kerrottiin yöllä räjähdyksistä. Niissä haavoittui  poliiseja ja parlamentin työntekijöitä.

Istanbulissa lentokentällä yöllä kannattajiensa vastaanottama Turkin presidentti piti tv-puheen, jossa kutsui sotilasvallankaappauksen yritystä maanpetokseksi.

Presidentti sanoo puhdistavansa armeijan. Hänen mukaansa kaappauksen yrityksen takana on armeijan pieni vähemmistö.

Erdogan kertoi olleensa vallankaappausyrityksen alkaessa Turkin Marmariksessa. Hän väitti Istanbuliin saavuttuaan, että hänen lähtönsä jälkeen Marmariksen hotellia olisi pommitettu.

Erdogan syytti vallankaappausyrityksestä islamilaista gülenisti-liikettä. Yhdysvalloissa maanpaossa asuvaan uskonoppineeseen Fethullah Güleniin liitetty liike on kiistänyt yhteytensä vallankaappausyritykseen.

Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan hallitus harkitsee lakimuutoksia kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi, kertoo Guardian. Pääministeri kommentoi asiaa, kun häneltä kysyttiin, voisiko kuolemanrangaistus olla yksi keino rangaista vallankaappausyrityksen takana olleita.

Turkin AKP-puolueen edustaja kirjoitti Twitterissä, että hallitus aikoo tehdä aloitteen, jossa vaaditaan vallankaappausyrityksessä mukana olleiden teloittamista. Asiasta uutisoi Independent.

STT-AFP-YLE, koonnut Juhani Aro 

Juttua päivitetty mm. kuolonuhrien ja haavoittuneiden määrillä.

  

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE