Ulkomaat

Turkkilaislehti: Murhattu sauditoimittaja saattoi nauhoittaa oman kuolemansa

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Kadonnut saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi on mahdollisesti nauhoittanut oman kuolemansa. Asiasta kertoi turkkilaislehti Sabah, jota CNN siteeraa.

Sabahin mukaan Khashoggi laittoi Applen älykellostaan nauhoitustoiminnon päälle, kun hän meni Saudi-Arabian konsulaattiin. Sen seurauksena kuulustelun, kidutuksen ja tappamisen äänet ovat taltioituneet ääninauhalle, ja ne ovat päätyneet sekä hänen puhelimeensa että Applen iCloud-pilvipalveluun. Asiaa tutkivat turkkilaisviranomaiset löysivät äänitallenteen Khashoggin puhelimesta, jonka hän oli jättänyt morsiamelleen ennen konsulaattiin menoa.

Khashoggi on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian hallituksesta ja kruununprinssistä Washington Postiin. Hän meni Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin 2. lokakuuta hoitamaan häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.

Turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta uutisoi Washington Post viranomaislähteisiin vedoten.

Turkkilaislehden mukaan Khashoggin surmaajat yrittivät avata älykelloa useilla salasanakokeiluilla ja käyttivät lopulta toimittajan sormenjälkeä kellon avaamiseen. He saivat tuhottua vain osan tiedostoista.

CNN:n Applelta saaman tiedon mukaan yrityksen älykelloissa ei kuitenkaan ole sormenjälkeen perustuvaa avaamistoimintoa.
Saudi-Arabia on jälleen kiistänyt väitteet, joiden mukaan saudit ovat tappaneet Khashoggin. Maan sisäministerin mukaan väitteet murhamääräyksestä ovat perusteettomia oletuksia ja valheita. Hän sanoi Saudi-Arabian uutistoimiston välittämässä lausunnossa myös, että maa toimii kansainvälisen oikeuden ja sopimusten mukaan.

Saudiarabialainen delegaatio on saapunut Turkkiin keskustelemaan Khashoggin tapauksesta. Delegaation odotetaan tapaavan viikonlopun aikana turkkilaisviranomaisia maan pääkaupungissa Ankarassa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat