Kotimaa

Turun puukkoiskun tutkinta valmistui – KRP tiedottaa klo 13

Lehtikuva / Mikko Stig
Muistokynttilöitä ja -kukkia puukotusten uhrien muistolle Turun kauppatorilla perjantaina 25. elokuuta 2017.
Lehtikuva / Mikko Stig
Muistokynttilöitä ja -kukkia puukotusten uhrien muistolle Turun kauppatorilla perjantaina 25. elokuuta 2017.
Lehtikuva / Mikko Stig
Muistokynttilöitä ja -kukkia puukotusten uhrien muistolle Turun kauppatorilla perjantaina 25. elokuuta 2017.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Turun viime elokuisen joukkopuukotuksen esitutkinnan. KRP tiedottaa tänään iltapäivällä tutkinnan tuloksista.

Marokkolaista miestä epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Puukotuksissa Turun keskustassa perjantaina 18. elokuuta kuoli kaksi suomalaista naista. Haavoittuneista kuusi oli naisia ja kaksi miehiä.

Mies on myöntänyt puukotukset poliisille, mutta kiistänyt terroristisen tarkoituksen.

Mies oli tähänastisten tietojen mukaan ennen iskua lukenut arabiankielisen manifestin tallenteelle, jonka hän julkaisi pikaviestipalvelussa juuri ennen tekoa.

Sai kielteisen turvapaikkapäätöksen

Väärällä henkilöllisyydellä esiintynyt parikymppinen Abderrahman Bouanane oli hakenut Suomesta turvapaikkaa. Hän saapui Suomeen nimellä Abdul Rahman vuonna 2016 ja asui Turun Pansion vastaanottokeskuksessa.

Bouanane sai kielteisen turvapaikkapäätöksen loppuvuonna 2016 ja valitti siitä pian päätöksen jälkeen.
Vastaanottokeskuksen johtoa oli Ylen lähteiden mukaan varoitettu miehen uhkaavasta käytöksestä ja kiinnostuksesta Isisiin. Johto veikin vinkin poliisille.

Lounais-Suomen poliisi kertoi saaneensa vinkin miehen mahdollisesta radikalisoitumisesta viime vuoden tammikuussa, yli puoli vuotta ennen tekoa. Vinkki toimitettiin suojelupoliisille, mutta vihjeeseen ei liittynyt konkreettista isku-uhkaa.

Niinpä vihjeeseen ei reagoitu eikä miestä pantu seurantaan. Supo kertoi syksyllä, että vastaavia vihjeitä on viranomaisille tullut parin viime vuoden kuluessa yli tuhat.

Poliisi on aiemmin kertonut, että epäilty ei olisi toiminut osana laajempaa ryhmää ja että iskun uhrit valikoituivat sattumalta. Iskulla oli poliisin mukaan myös kaksi vaihtoehtoista kohdetta, joissa uhreiksi olisi valikoitunut pääosin miehiä.

Lännen Median tietojen mukaan yksi mahdollisista kohteista oli sotilaskohde. Suomen Kuvalehden mukaan taas epäilty itse olisi kertonut kuulusteluissa, että alkuperäinen kohde oli varusmies. Poliisi ei ole vahvistanut kumpaakaan tietoa.
Vastaanottokeskuksen läheisyydessä Turun Pansiossa sijaitsee Merivoimien tukikohta.

Poliisi pysäytti ampumalla

Poliisilla on ollut käsitys, että Bouanane olisi jatkanut iskemistä niin pitkään, että poliisi mahdollisesti tappaa hänet. KRP kertoi syksyllä, että mies oli perehtynyt Isisin propagandaan ja saattoi hakea marttyyrikuolemaa. Hän kuitenkin jäi henkiin, sillä poliisi ampui miestä reiteen ja onnistui ottamaan tämän kiinni.

Miehen henkiinjäämistä on poliisissa arveltu syyksi sille, että mikään järjestö ei ole ottanut tekoa nimiinsä.
Tutkinnan edetessä puolustus pyysi miehelle mielentilatutkimusta jo esitutkinnan aikana. Mielentilatutkimuksen tuloksia ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Juttuun liittyy mahdollisesti myös toinen mies. Poliisi on etsintäkuuluttanut uzbekistanilaistaustaisen miehen, mutta häntä ei ole toistaiseksi saatu kiinni. Poliisi on tehnyt laajaa yhteistyötä eri valtioiden ja Europolin kanssa.

Tutkinnan valmistumisen jälkeen juttu siirtyy syyttäjille syyteharkintaan. Yksi syyttäjäkolmikosta, syyttäjä Hannu Koistinen kertoo, että syyte on nostettava viimeistään helmikuun viimeinen päivä, joten syyteharkinta kestää vain noin kolme viikkoa.

– Olemme olleet koko tutkinnan ajan mukana, joten meillä on hyvä käsitys jutusta. Ei tässä tule varsinaista kiirettä, vaikka aikaa onkin vain vähän, Koistinen sanoo.

Syytteennoston jälkeen juttua aletaan puida Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Toisena syyttäjänä toimii valtakunnansyyttäjänviraston ylitarkastaja Sampsa Hakala ja syyttäjäryhmää vetää apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

KRP pitää tiedotustilaisuuden tutkinnan tuloksista kello 13.
STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat