Turun SDP vaihtaa puheenjohtajaa syksyllä

Toni Eklund Turku
Kahdeksan vuotta Turun SDP:n puheenjohtajana toiminut Toni Eklund ei hae jatkokaudelle.

Turun SDP:n puheenjohtajana kahdeksan vuotta toiminut Toni Eklund on ilmoittanut, ettei hae jatkokaudelle.

– Aloittaessani sanoin, että vaihtuvuus kuuluu tämän tyyppisiin tehtäviin. Se on hyväksi niin politiikalle kuin itsellekin. Kaavoihin ei pidä kangistua. Ilmoitin pyrkiväni tehtävään neljästä kahdeksaksi vuodeksi. Nyt on kahdeksan vuotta mennyt ja veresten voimien aika ottaa vetovastuu, Eklund toteaa.

Kiinnostusta puheenjohtajan tehtävää kohtaan on jo ilmennyt. Järjestön nykyinen varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo on ilmoittautunut ehdolle puheenjohtajakisaan.

– Viime kevään vaalitappion jälkeen Turun SDP tarvitsee uuden alun ja haluan olla sitä tekemässä. Meidän on löydettävä itsemme uudestaan ja pohdittava, miksi turkulaiset eivät luota meihin kuten ennen, Koivusalo sanoo.

Lisäksi Turun SDP:n nykyinen hallituksen jäsen Marko Heinonen on ilmoittanut olevansa käytettävissä puheenjohtajistoon varapuheenjohtajan paikalle.

Turun SDP:n puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja hallitus vuosille 2018–2019 valitaan edustajiston kokouksessa 23.11.

Vuokko Puljujärvi hakee jatkokautta Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtajana

Vuokko Puljujärvi hakee jatkokaudelle.

Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi asettuu ehdolle kolmannelle kaudelle vuosille 2018-2019.  Puljujärvi kertoo saaneensa alkuvuodesta ja kevään aikana yhteydenottoja, joissa on tiedusteltu hänen halukkuuttaan jatkaa tehtävässä, vaikka hän syksyllä 2015 ajatteli kahden kauden riittävän.

– Harkitsin asiaa perusteellisesti ja totesin intoa ja paloa vielä olevan. Molemmat kaudet ovat olleet erilaisia, uskon että kolmannella kaudella minulla on kokemuksen lisäksi annettavaa, tarmokkuutta ja aikaa aiempaa enemmän jatkaa pitkäjänteistä työtä piirin ja puolueen eteen.

– Olen järjestöihminen, nautin  kehittämisasioista ja alueen aktiivien sekä kuntalaisten kohtaamisista heidän tilaisuuksissaan,  kuuntelen herkällä korvalla toiveita ja palautteita. Vien niitä eteenpäin oikeille tahoille. Työssä on siis vuorovaikutusta moneen suuntaan.

Puljujärvi uskoo, että tehtävän hoitoa helpottavat mm. hyvät suhteet yhdistyksiin ja puoluejohtoon.

– Koen tärkeänä tehtävässä tukea ja kannustaa osastojen aktiiveja heidän tärkeässä alueellisessa työssään. Kehitettävää sekä omassa että piirin toiminnassa löytyy vielä myös poliittisesta sisältötyöstä.

Puljujärvi toivoo uuden piirihallituksen jäsenten edustavan laajasti aluetta tuoden mukanaan intoa, rohkeutta ja sitoutumista tulevan kauden asioihin ja haasteisiin.

– Maakunta- ja sote-uudistus tuo toteutuessaan piirille uudenlaisen roolin. Myös vuoden 2019 eduskuntavaalit ovat jo nurkan takana.

Varsinais-Suomen SDP valitsee piirin puheenjohtajiston ja piirihallituksen vuosiksi 2018- 2019 piirikokouksessa Raisiossa 14.10.

Keskustelua aiheesta

”Tasa-arvoraha tulisi tarpeeseen monissa lähiöiden kouluissa” – demarit haluavat selvittää Turun koulujen resurssit ja tuen tarpeen

Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan demarit Mari-Elina Koivusalo ja Jarmo Aalto ovat keskiviikkona jättäneet selvityspyynnön perusopetuksen resurssien jaosta ja viime vuosien muutoksista.

Hallituskaudella 2011-2015 Turku sai ryhmäkokojen pienentämiseen ja haastavammissa olosuhteissa toimivien koulujen tukemiseen erillisrahoitusta neljä miljoonaa euroa vuodessa. Kun nykyinen hallitus ajoi rahoituksen alas, alkoi kaupunki itse kompensoida rahoitusta. Ryhmäkoot haluttiin pitää entisellään.

Koivusalo ja Aalto muistuttavat, että oppilasmäärät ovat Turussa olleet rajussa kasvussa, eikä tasa-arvorahaa juurikaan ole. Siksi heidän mielestään olisi tärkeää selvittää koulukohtaisesti, miten nykytilanne eroaa vuoden 2015 tilanteesta.

– Kouluista kantautuu huolestunutta viestiä siitä, että resurssit ovat riittämättömät, he toteavat selvityspyynnössään.

Demariryhmän mukaan nykytilanne olisi syytä selvittää ennen kuin lautakunta päättää ensi vuoden budjetista, jotta korjaaviin toimenpiteisiin voitaisiin ryhtyä. Mari-Elina Koivusalon mukaan opetus on edelleen kohtalaisesti resursoitu, mutta selvitysten jälkeen voisi pohtia, onko tarpeen korvamerkitä jokin summa kaupungin omaksi tasa-arvorahaksi.

– Turussa on käytössä tehokkaaksi havaittu positiivisen diskriminaation malli, kuten Helsingissäkin, mutta tämän lisäksi voisi olla tarpeellista jakaa vielä erillinen tasa-arvoraha kouluille tietyin kriteerein. Tämä tulisi tarpeen esimerkiksi monissa lähiöissä, kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajana toimiva Koivusalo pohtii tiedotteessa.

– Täytyy muistaa, että Turussa pyritään integroimaan myös erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita lähikouluihin. Lisäksi tiedämme, että koulumme toimivat kaikkiaan hyvin erilaisissa ympäristöissä. Tällöin tulee pohtia, olisiko tarpeellista antaa kyseiselle koululle enemmän erityistä määrärahaa erilaisten tukitoimien järjestämiseen, Jarmo Aalto täydentää.

Keskustelua aiheesta

Uudenkaupungin työväentalo hurmasi vierailijat

Pirjo Pesola toivottaa vierailijat tervetulleeksi tutustumaan 110-vuotiaaseen Uudenkaupungin työväentaloon.

Pelkkää juhlaa – siltä se tuntuu, kun kaupunki juhlii 400 vuotta, Uudenkaupungin sosialidemokraatit 125 vuotta ja kaupungin työväentalo 110 vuotta.

Viikonloppuna Uudessakaupungissa vietettiin Vanhat talot – tapahtumaa, kymmenet puutalot avasivat ovensa vierailijoille, joita oli tullut kaupunkiin ympäri Suomea. USD:n omistaman työväentalon ovet avattiin sunnuntaina muutamaksi tunniksi yleisölle ja tapahtuman ohessa järjestettiin kirppistapahtuma. Suomen kaunein työväentalo -kilpailussa toiseksi sijoittunut työväentalo kiinnosti ja vierailijoita kävi päivän aikana 200.

– Puolet kävijöistä oli kaupunkilaisia, puolet kauempaa, totesi Pirjo Pesola.

Pesola esitteli taloa ja sen historiaa halukkaille kuulijoille. Vierailijat olivat tulleet 10 eri paikkakunnalta, kauimmaiset vieraat olivat Ranskasta. Monet kävijöistä vieraili talossa ensimmäistä kertaa.

– Talon eteinen, salin katto ja takapihalle avautuva kuisti ovat saaneet suurimmat ihailut osakseen, kertoi Pirjo Pesola opastuksen ohessa.

Uusikaupunki on todella kaunis puutalokaupunki ja työväentalo on sen yksi helmi.

 

Jaana Vasama, Uusikaupunki

”Meillä on tehtävä” – Varsinais-Suomen demarinaiset juhlivat

Kuva: Jari Soini
Vappu Taipale puhui Varsinais-Suomen demarinaisten juhlaseminaarissa.

Varsinais-Suomen demarinaiset juhlivat lauantaina 2.9. Tarmon talolla 110-vuotistaivaltaan. Juhlaseminaarissa käytiin läpi naisen elämää eri ikävaiheissa.

Naispiirin varapuheenjohtaja Maiju Boenischin tervehdyssanojen jälkeen uusikaupunkilainen Joy Babatunde kertoi 8-vuotiaan suomalaisen tytön ajatuksia tokaluokkalaisen koululaisen arjesta. Koulussa on pääsääntöisesti on kivaa ja eniten Joy kaipasi aikuisilta aikaa yhdessäoloon.

Turun tyttöjen talon johtaja Nina Pietikäinen kertoi tyttöjen talon toiminnasta Turussa. Pietikäisen esitys sai yleisön innostuneesti kyselemään lisää. Aikuisen naisen elämästä kertoi Minna Bergström, joka myös vastasi tilaisuuden upeista lauluesityksistä.

Juhlaseminaarin loppupuheenvuoron käytti vanhan naisen elämästä Vappu Taipale.

– Meillä on tehtävä. Meidän tulee suojella kaikkea sitä hyvää, mitä me olemme rakentaneet vuosikymmenet, kannusti Taipale kanssasisariaan.

Hän totesi, että yksi ministeri pystyy tuhoamaan toimillaan muutamassa vuodessa sen, mitä muut ovat rakentaneet koko elämänsä. Vappu kehotti myös naisia nauttimaan elämästä ja sen pienistä nautinnoista.

Juhlaseminaarista muodostui voimaannuttava iltapäivä, josta yleisö lähti tyytyväisenä jatkamaan naisten arkea kukin omalle taholleen.

 

Jaana Vasama, Uusikaupunki

AVAINSANAT

Terveisiä Piikkiön kesänuokkarilta

Harvaluodon sup-lautailupäivä oli suosittu nuorten keskuudessa.

Puheensorinaa, naurua, musiikkia ja biljardipallojen kopsahduksia, ne on niitä ääniä, joita perjantain yökahvilassa voi nuorisotalolla kuulla.

Piikkiön Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys käynnisti pop-up kesänuokkarin kuudeksi viikoksi Piikkiöön. Kesänuokkariin palkattiin yksi nuorisotyöntekijä ja yhdistyksen omat aktiiviset jäsenet osallistuivat yökahvilatoimintaan talkoovoimin.

Ei siinä tarvitse muuta tehdä kuin huutaa Facebookiin, että ovet ovat avoimena ja ruokaa on tarjolla.

Nuorisotyöntekijällä on ollut käytössään auto, jolla hän on päivisin lähtenyt etsimään nuoria kyliltä, kuljettanut nuoria ja osallistunut nuorten pallopeleihin.  Nuorisotyöntekijä on myös pitänyt nuorisotalon ovia avoimena kesän aikana, aina silloin kun talolle on tulijoita ollut. Nuorisotalolla on ollut mahdollisuus pelata mm. biljardia, pingistä ja tietokonepelejä. Joka toinen perjantaina on järjestetty yökahvilaa, jossa nuorilla on ollut mahdollisuus tehdä ruokaa, esim. pizzaperjantai ja taco-ilta. Myös grillimakkaraa on kulunut kesän aikana useampi kilo.

Nuorisotyöntekijä osaa houkutella nuoret nuorisotilalle.

– Ei siinä tarvitse muuta tehdä kuin huutaa Facebookiin, että ovet ovat avoimena ja ruokaa on tarjolla.

Piikkiön demarit järjestivät yhdessä Piikkiön nuorison tuki ry:n kanssa myös Sup-lautailupäivän Harvaluodon uimarannalla 20.7. Lautailuun osallistui päivän aikana yhteensä 20 nuorta. Vaikka välillä satoi, niin se ei nuorten menoa haitannut, kun saunatkin olivat mukavasti lämpiminä.

– Jes nyt sataa, tekis mieli mennä uudestaan, eräs nuori kommentoi.

Kesänuokkari tavoitti arkipäivisin noin 10 nuorta päivässä ja perjantaisin noin 25–50 nuorta. Nuorisotalolla on kesän aikana käynyt myös uusia nuoria, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet kaupungin järjestämään nuorisotalotoimintaan. Toiminta on ollut nuorille täysin maksuton. Piikkiön Sosialidemokraattien järjestämä Kesänuokkari toiminta päättyi 28.7. asti.

Niina Alho, Piikkiö