Lukijaristeily2017

Turussa pelätään palveluiden puolesta – “Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet unohdettu”

Kuva: Lehtikuva

Useat Turun keskeiset demaripoliitikot ovat huolissaan siitä, että turkulaisten palvelut heikkenevät sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen myötä. Keskeisenä huolenaiheena on myös se, että maakuntauudistuksessa maksajien osaan joutuvat suuret kaupungit.

– Nyt näyttää siltä, että sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet eli sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio ja kustannusten hillitseminen ovat unohtuneet tältä hallitukselta, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Piia Elo (sd.).

– Keskusta on ollut valmis myymään hyvät tavoitteet palveluiden parantamisesta saadakseen kauan tavoittelemansa maakuntahallinnon. Kokoomus on ollut valmis myymään kustannussäästöt palvellakseen yksityisiä yrityksiä valinnanvapaudella, Elo jatkaa.

“Ei tämä ainakaan ketään tavallista apua tarvitsevaa ihmistä palvele”

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Piia Elo näkee, että tällä hetkellä ongelmallisena koettu erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon sekä sosiaalipalveluiden yhteensovittaminen tehdään uudistuksella mahdottomaksi. Elo kritisoi, että palvelut pilkotaan pieniin kokonaisuuksiin, joista asukas voi itse valita palan sieltä ja toisen täältä, eikä kokonaisuus pysy enää kenenkään hallinnassa.

– Ei tämä ainakaan ketään tavallista apua tarvitsee ihmistä palvele, hän toteaa.

Myös Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana toimiva Jarmo Rosenlöf (sd.) on Elon kanssa samoilla linjoilla.

Puhutaan viranomaistehtävistä, eri työehtosopimuksista, eläketurvista ja myös ihan tavallisten ihmisten työpaikoista.

– Hallitus sanoo meille turkulaisille päättäjille, että antakaa pois 600 miljoonaa euroa, niin heikennämme palveluitanne, jotta voimme parantaa niitä Turun ulkopuolella. Ei tämä ihan oikeudenmukaiselta turkulaisesta päättäjästä vaikuta, toteaa Rosenlöf.

– Olemme myös erittäin huolissamme niistä 4500 Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen työntekijästä, jotka tässä pitäisi heittää vapaille markkinoille. On aivan mahdoton tehtävä saada kahdessa vuodessa julkiset palvelulaitokset kilpailukykyisiksi samoille markkinoille, Rosenlöf jatkaa.

– Puhutaan viranomaistehtävistä, eri työehtosopimuksista, eläketurvista ja myös ihan tavallisten ihmisten työpaikoista.

Tuplahallinnon rakentaminen syytä hylätä

Demaripäättäjät korostavat, että tämänhetkinen palvelutuotantojärjestelmä ja yhteistyösopimukset ollaan purkamassa ilman, että on mitään käsitystä siitä, miten tieto tulee jatkossa kulkemaan eri toimijoiden välillä. Demaripäättäjät pitävätkin tietohallinnon järjestämistä kriittisenä osana uudistusta. Mikäli yhteisiä tietojärjestelmiä ja tiedonkulkua ei saada järjestettyä, uudistus johtaa turhiin toimenpiteisiin ja odottamiseen.

Nyt pitäisi palata tekemään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta ja unohtaa ylimääräisen maakuntahallinnon rakentaminen.

Turun SDP:n päättäjillä on myös valmis ratkaisu tähän ongelmaan.

– Nyt pitäisi palata tekemään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta ja unohtaa ylimääräisen maakuntahallinnon rakentaminen, tiivistää Turun SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Päivi Pietari.

– Suuret kunnat ovat elinvoimaisia ja niillä on kantokykyä huolehtia omistaan, mutta myös tukea muita. Tämä intressi laantuu, kun rakennetaan tuplahallintoa, Pietari jatkaa.

Demaripäättäjät toivovat, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus palautetaan parlamentaariseen valmisteluun ja siinä keskityttäisiin nimenomaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden ratkaisemiseen. Maakuntahallinnon rakentaminen tulisi demareiden mukaan unohtaa. Säästöjä syntyy heidän mukaansa paremmasta integraatiosta ja ohjailtavuudesta, ei valinnanvapaudesta ja uudesta hallinnon tasosta.

– Nyt on jo kerrottu, kuinka säästöjä haetaan vanhustenhuollosta ja sosiaalipalveluista, eikä enää integraatiosta ja paremmasta hallinnosta kuten aiemmin. Suunta on väärä, päättää Pietari.

Keskustelua aiheesta

”Koko maakunnan tahto” – Varsinais-Suomen sd-kansanedustajat iloissaan lisärahasta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Mercedeksen autoja valmistettiin Valmet Automotive Oy:n tehtaalla Uudessakaupungissa toukokuun alussa.

Hallitus esittää tänään julkistetussa valtion lisätalousarviossa lisäpanostuksia Varsinais-Suomeen. Etupäässä Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan tilaukset aiheuttavat työvoiman tarvetta Varsinais-Suomessa 2020-luvulle.

Maakunnan tarpeita sekä keinoja on pohdittu yhdessä entisen pääministerin Esko Ahon vetämässä positiivisen rakennemuutoksen työryhmässä.

SDP:n kansanedustajat Ilkka Kantola ja Katja Taimela iloitsevat hallituksen tarttumisesta näihin ehdotuksiin, jotka he näkevät koko maakunnan tahtona.

Hallitus esittää kyseisille rakennemuutosalueille lisäresursseja ammatillisen koulutuksen pilottihankkeisiin sekä alueiden ammattikorkeakoulujen vahvistamiseen yhteensä 6 miljoonan euron edestä.

Hallitus esittää kyseisille rakennemuutosalueille lisäresursseja ammatillisen koulutuksen pilottihankkeisiin.

Turkuun esitetään lisäksi 2 miljoonaa tekniikan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisen alustan luomiseen ja tekniikan alan yliopistojen yhteistyöhön Lounais-Suomessa 12 miljoonaa euroa vuosina 2017-21.

Koskien Turun yliopiston tekniikan koulutusta, hallitus päätti arvioida yhteistyön vaikutusta vuoteen 2020 mennessä ja onko tarvetta tehdä tekniikan yliopistojen koulutusvastuujaon osalta muutoksia.

Liikenneväylien osalta hallitus esittää Uudenkaupungin radan sähköistämistä tavaraliikenteen tehostamiseksi sekä Turun ratapihan turvallisuuden parantamiseksi.

Valtatiellä 9 aloitettaisiin puolestaan tiesuunnitelman päivittäminen Liedon asema – Aura välin leveäkaistatiellä liikenneturvallisuuden lisäämiseksi.

Kaksikko korostaa koulutuksen ja toimivien liikenneyhteyksien olevan edellytyksiä positiivisen rakennemuutoksen tehokkaassa hyödyntämisessä.

Ryhmien väliset luottamuspaikkaneuvottelut valmiit Turussa – seuraavaksi valitaan henkilöitä

Turun valtuustoryhmät ovat päässeet sopuun luottamuspaikkojen jakamisesta eri ryhmien välille.

Turun SDP:n uusi valtuustoryhmä lähti nyt päättyneisiin neuvotteluihin puheenjohtajansa Piia Elon luotsauksessa asiat edellä. Keskeisenä asiana pidettiin sitä, minkälaisia asioita olisi tärkeä tehdä alkavalla valtuustokaudella. Samalla toivottiin kuitenkin aikaisempaa väljempää ja selkeämpää toimintakulttuuria julkisuudessa huonoon maineeseen joutuneen Turku-sopimuksen sijaan. Lopputuloksena oli, että suurin puolue Kokoomus ei edes yrittänyt asioihin keskittyvää sopimista, vaan aloitettiin suoraan luottamuspaikkaneuvottelut.

SDP:n vaalitappio johti siihen, että suurimmassa osassa 13-paikkaisia lautakuntia jäsenten määrä putosi 3:sta 2:een. Tämä tarkoittaa, että jaettavia paikkoja SDP:n sisällä on paljon entistä vähemmän.

Suurin osa keskeisistä puheenjohtajuuksista tuli kuitenkin kolmelle suurimmalle puolueelle, joihin SDP edelleen lukeutuu. Kaupunginhallitus kasvatettiin 14-jäseniseksi, mistä SDP saa kolme paikkaa, 13-jäsenisistä jaostoista niinikään kolme paikkaa.

SDP:lle tulee valtuuston ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajuus, sekä uuden kaupunkikehitysjaoston puheenjohtajuus. Lisäksi SDP saa kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajuuden ja sen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston puheenjohtajuuden, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajuuden, liikuntalautakunnan puheenjohtajuuden, sekä rakennuslautakunnan ja nuorisolautakunnan varapuheenjohtajuuden. Ylikunnallisissa paikoissa Turun SDP:llä pysyy sairaanhoitopiirin puheenjohtajuus.

Turun SDP:n hallitus aloittaa luottamuspaikkajaon valmistelun Turun SDP:n edustajistolle heti kun sukupuolikiintiöt vielä selviävät. Edustajisto kutsutaan päättämään paikkajaosta vielä tämän kuun aikana.

Lopullisesti luottamuspaikoista päättää Turun uusi kaupunginvaltuusto, joka kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa 12.6.

Turun soppatykkimies täyttää pyöreitä – juhlii jakamalla lohikeittoa

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Turkulainen Kimmo Kaihlamo täyttää 70 vuotta 7.5. Hän juhlii jakamalla lohisoppaa torilla 4.5.

Kimmo Kaihlamon voi tavata joka torstai Turun kauppatorilla soppatykin luona. Niin tänäkin torstaina, kun hän tuo jaettavaksi tykillisen lohikeittoa omalla kustannuksellaan. Se on hänen tapansa juhlia syntymäpäiväänsä.

– Voisin haastaa muutkin pyöreitä vuosia täyttävät liikkeen veteraanit – demarit ja sosialidemokraatit – hyödyntämään tällaisen mahdollisuuden. Siitä on hyötyä ihmisille ja itselleen saa hyvän mielen, Kaihlamo kannustaa.

Kaihlamo on ikänsä äänestänyt sosialidemokraatteja – se on hänelle yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Tärkeitä arvoja hänelle ovat oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja toisista huolehtiminen. Sitä sopan jakaminenkin on.

– Olen itse saanut niin paljon – olen seitsemänkymppinen, suht’ terve ihminen ja taloudellisesti asiat ovat kunnossa. Jotta ymmärtäisi saadessaan jotakin, että kuinka kivaa saaminen on, pitää ensin ymmärtää, kuinka hauskaa on antaminen, Kaihlamo tuumii.

Metallin miehiä

Kaihlamo työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään vajaa 40 vuotta ilmastointilaitteita valmistavassa Fläkt woodsissa eli entisessä Suomen puhallintehtaassa. Ay-liikkeeseen Kaihlamo lähti 1970-luvun puolivälissä, kun häntä pyydettiin Metallityöväen liiton liittokokousvaaleihin ehdolle sosialidemokraattien listoille. Työpaikalla enemmistö oli kommunisteja, joten kokemus sd-listoilla olosta oli hurja ja vähän pelottavakin.

– Jälkeenpäin katsottuna se kasvatti minua ihmisenä. Sain uusia näkökulmia ja voimaakin. Ymmärsin kommunistien kanssa seurustellessani, miksi en voi olla kommunisti, hän kertoo.

Kaihlamo toimi työpaikallaan luottamusmiehenä ja yhden kauden pääluottamusmiehenäkin. Metallin Varsinais-Suomen piirijärjestön puheenjohtajana hän toimi noin 18 vuotta. Sitä kautta hän pääsi kosketuksiin muiden alan työpaikkojen kanssa, ja oppi arvostamaan oman työpaikkansa hyvyyttä.

– Mielestäni olimme edelläkävijä paikallisessa sopimisessa. Pystyimme sopimaan paljon asioita paikallisesti jo 1980-luvulta lähtien. Erilaiset tätä maata johtavat diplomi-insinöörit puhuvat nyt paikallisesta sopimisesta. He eivät tiedä, mitä kaikkia mahdollisuuksia työehtosopimukset antavat paikalliseen sopimiseen, hän sanoo.

Kimmo Kaihlamo täyttää 70 vuotta 7.5.2017. Syntymäpäiväsopat hän tarjoaa Turun torilla torstaina 4.5. kello 11 alkaen.

Keskustelua aiheesta

Hallituksen päälle sataa tulikiveä: ”Tämä vie leivän kuljetusyrittäjiltä”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Eduskunta äänesti liikennepalvelulain uudistuksesta tänään. Hallituspuolueet äänestivät nurin opposition vastalauseeseen sisältyneet lausumat. Näin ollen laki astuu voimaan heinäkuussa 2018 mietinnön mukaisena.

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela murehtii sitä, että huolta taksipalveluiden saatavuudesta tulevaisuudessa ei kuultu.

– Opposition ja taksialan lisäksi monet kansalaiset ovat varoitelleet, miten tulee käymään hinta- ja määräsääntelyn vapauttamisen myötä. Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla.

Huolta taksipalveluiden saatavuudesta ei kuultu.

Taimelan mielestä valiokunnan mietintö jäi monilta osin toiveiden tasolle harmaan talouden torjunnassa. Hän epäilee, että taksien vapaa hinnoittelu, eri maksujärjestelmien käyttö ja lupavalvonnan vapauttaminen kasvattavat harmaan talouden mahdollisuuksia tavarankuljetuksessa.

– Hallitus asettaa luvanvaraiset kuorma-autokuljetukset eriarvoiseen asemaan markkinoilla, kun tavarankuljetuksissa pakettiautojen luvanvaraisuudesta luovutaan. Tämä tulee viemään leivän kuljetusyrittäjiltä, Taimela varoittaa.

Piia Elo nousee Turun sd-valtuustoryhmän johtoon

Kuva: Getty Images

Turun SDP:n uuden aloittavan valtuustoryhmän puheenjohtajaksi on valittu yksimielisesti Piia Elo. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valttiin Berhan Ahmadi ja toiseksi Päivi Pietari. Ryhmän sihteerinä jatkaa Petja Raaska.

Valtuustoryhmä antoi myös lausuntonsa Ruusukorttelin kaavaesityksestä, jota se pitää erinomaisena turkulaisille ikäihmisille ja vuokra-asukkaille. Sosialidemokraatit ovat kuitenkin huolissaan vuokra-asuntojen määrästä ja laadusta.

– Turussa on pula vuokra-asunnoista ja keskustan kohteet ovat kaikkein halutuimpia. Tekeillä ei ole juurikaan muita kaavoja vuokra-asuntokäyttöön.

Ruusukorttelin uuden kohteen tieltä joudutaan purkamaan kaksi päiväkotia. Rakennustöiden päätyttyä tarjolla on enemmän päiväkotipaikkoja kuin nyt. SDP:n vaatimuksesta kaupunginhallitus on myös päättänyt, että väistötilat hoidetaan lapsille ennen rakennusluvan myöntämistä ja vaatii tämän kirjattavaksi myös valtuuston päätökseen.

Uusi vuokra-asuntokohde ei tule yksityiselle rakennuttajalle vaan Turun kaupungin kokonaan omistamalle TVT-asunnot Oy:lle, eli mahdollinen taloudellinen hyöty palautuu sellaisenaan veronmaksajille, sosialidemokraatit korostavat.