Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Turvallisuusseikat voivat oikeuttaa perustuslain muuttamisen kiireellisenä – edellytyksenä on perustuslakivaliokunnan vakuuttuminen

Professori Veli-Pekka Viljanen poistumassa perustuslakivaliokunnan kokouksesta tänään.

Asiantuntijat pitävät turvallisuustilanteen muutosta ja mahdollista terroriuhkaa pätevänä perusteena perustuslain muuttamiselle kiireellisenä. Edellytyksenä on, että perustuslakivaliokunta vakuuttuu siitä, että perustelut ovat myös käytännössä olemassa.

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen sanoi, että perustuslakivaliokunnan pitää vakuuttua asetelmasta tarvittavien selvitysten kautta.

– Oma käsitykseni on, että tämäntyyppiset seikat kuin turvallisuustilanteen muuttuminen ja mahdolliset terroristiuhkat ovat lähtökohtaisesti sellaisia, että ne voivat oikeuttaa kiireellisyysmenettelyn käytön, Viljanen arvioi tiistaina.

Myös julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen Itä-Suomen yliopistosta pitää kansalliseen turvallisuuteen liittyvää kokonaisuutta painavana perusteluna kiirehtimiselle.

– Omassa lausunnossani totesin, että jos ei tällaisessa asiassa voida käyttää kiireellistä menettelyä, niin missä sitä voitaisiin käyttää, Pohjolainen sanoi.

Ehdotetussa perustuslakimuutoksessa keskeinen asia on, että jos kansalliseen turvallisuuteen kohdistuu uhka, luottamuksellisen viestin salaisuuteen voidaan puuttua. Tiedustelulait edellyttävät muutosta, jotta tiedustelutoimia voidaan tehdä myös ilman rikosepäilyä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ei pidä muutosta sikäli valtavan suurena, että rajoitusperusteet ovat Euroopan ihmisoikeussopimuksessa jo kirjattuna.

– Mitään tavattoman uutta tai kumouksellista muutosta perustuslakiin tässä ei olla esittämässä, Mäenpää sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan pitää kuitenkin tehdä huolellista arviointia siitä, millä tavalla asiat muotoillaan perusoikeussäännöksessä.

– Joudutaan miettimään, että muotoilu, joka omaksutaan, on sellainen, jota tullaan noudattamaan myöhemminkin, ei vain tiedustelulakipaketin yhteydessä, Viljanen sanoi.

Hänen mukaansa ideana on, että luottamuksellisen viestin salaisuuden rajoittaminen ei voi olla liian helppoa.

Massiiviseen tiedustelulakipakettiin sisältyvät esitykset siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien mukaan valiokunnalla menee joitain viikkoja ennen kuin perustuslain muutokseen ja sen kiireellisyyteen voidaan ottaa kantaa. Asiantuntijakuulemiset aloitettiin tiistaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE