ehdokasmainos

Turvallisuusyritys: Salon ryöstö epäonnistui – ”Ei tällaista ihan tavallinen kadunmies tee”

Kuva: Lehtikuva
salo

Ryöstön kohteena ollut turvallisuusyritys G4S Suomi sanoo, että sen saamien tietojen mukaan Salon arvokuljetusryöstö jäi yritykseksi.

Salon Suomusjärvellä tapahtui tänään aamulla arvokuljetusauton ryöstö. Ryöstäjiä oli poliisin mukaan viisi tai kuusi ja he olivat liikkeellä ainakin kolmella autolla. Tekijät olivat varustautuneet konetuliaseilla ja ampuivat useita laukauksia. Tekijät uhkailivat myös räjähteillä, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Poliisin mukaan ryöstö oli hyvin ammattimainen.

– Ei tällaista ihan tavallinen kadunmies tee. Tämä on hyvin valmisteltu ja suunniteltu, poliisi sanoo.

Ryöstäjät sytyttivät ryöstöpaikalla yhden auton palamaan aiheuttaakseen hämmennystä ja pakenivat muilla autoilla.

Poliisi löysi kaksi pakoautoina käytettyä pakettiautoa ryöstöpaikan läheltä. Autoissa oli suomalaiset rekisterikilvet, ja poliisin mukaan tekijät olivat puhuneet suomea. Tekijät ovat edelleen karkuteillä, eikä heistä ole vielä tietoa.

Poliisi sai asiasta tiedon ennen aamuyhdeksää. Arvokuljetusauto oli pysäytetty moottoritielle ja aseistetut ryöstäjät olivat pakottaneet autossa yksin olleen kuljettajan ulos autosta.

Poliisin mukaan autossa kuljetettiin rahaa. Ryöstäjien saamasta saaliista ei ole vielä tietoa, sillä arvokuljetusautoa ei ole vielä päästy tutkimaan.

Moottoritie on poikki Helsingin suuntaan Kivihovin kohdalla vielä useiden tuntien ajan. Kiertotie on järjestetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

HS: KRP aloittaa esitutkinnan Adhamista – rikosnimikkeenä rahankeräysrikos

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-24-kello-12-48-30
KRP:n tviitti.

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan lelusalakuljettajana tunnetusta Rami Adamista, kertoo Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.. Rikosnimikkeenä on rahankeräysrikos, KRP kertoo Twitterissä. Tutkinta liittyy Syyrian sodan lapsiuhreille kerättyihin varoihin.

Toisaalta selvitetään sitä, onko kerätty raha mennyt luvattuun kohteeseen ja toisaalta sitä, onko keräykselle ollut lupa ja onko ehtoja noudatettu.

HS uutisoi perjantaina, että aleppolaisten orpolasten avustamiseen liittyy useita epäselvyyksiä. HS:n haltuunsa saaman materiaalin perusteella Adham on muun muassa keksinyt tarinoita Alepposta mediahuomion saamiseksi.

Perjantaina paljastui myös epäselvyyksiä Adhamiin yhdistetyssä hyväntekeväisyysjärjestössä, Suomi–Syyria-yhteisössä.

Yhdistyksen rahastonhoitajaksi merkitty nainen kertoi harkitsevansa tutkintapyynnön tekemistä. Hän ei ollut tiennyt olleensa yhdistyksen hallituksessa.

HS uutisoi perjantaina myös, että Adham on tehnyt yhteistyötä Northern relief -yhdistyksen kanssa. Yhdistys joutui sittemmin terrorismirikostutkinnan kohteeksi. Yhdistys on edelleen keskusrikospoliisin terrorisminvastaisella varojenjäädytyslistalla.

KRP ei aloittanut esitutkintaa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, kuten aiemmin uutisoitiin.

Väitös: Suomalaiset koulukirjat pönkittävät ajatusta länsimaalaisten ylivertaisuudesta

Uusi tutkimus osoittaa, että monet suomalaiset koulukirjat välittävät aivan liian Eurooppa-keskeistä maailmankuvaa oppilaille.

– Suomalaisen opetussuunnitelman arvomaailma perustuu yhdenvertaisuudelle, demokratialle ja ihmisoikeuksille. Samanaikaisesti kouluissa yhä käytetään kirjoja, jotka esittävät länsimaalaiset muita ihmisiä ylivertaisempina, kertoo Pia Mikander, joka väittelee 28.10. peruskoulun oppikirjoista ja niiden maailmankuvasta.

Mikanderin tutkimus käsittelee 76 oppikirjaa historian, yhteiskuntaopin ja maantiedon oppiaineista luokilla 5-9.

– Vaikka opetussuunnitelman arvopohja on selvä, ovat ennakkoluulot ja rasistiset asenteet yleisiä ja jopa lisääntymässä koululaisten keskuudessa Suomessa. Koulukirjat heijastavat paitsi opetussuunnitelmaa, myös yhteiskunnan arvoja. Tutkimus tuo esiin sen, mikä yhteiskunnassa on normaalia, sopivaa ja ihanteellista.

Pia Mikanderin tutkimus keskittyy maailmanlaajuisten valtasuhteiden kuvauksiin, erityisesti siihen, miten ”länsimaalaiset” ja ”muut” esitetään.

Moni vanha stereotypia kadonnut.

Aikaisempi postkolonialistinen tutkimus on osoittanut, että erityisesti historian ja maantiedon opetus kouluissa on jo kauan ollut Eurooppa-keskeistä myös Suomessa.

– Moni vanha stereotyyppinen käsitys on kadonnut koulukirjoista. Esimerkiksi eri kansanryhmistä ei enää juuri käytetä halventavia sanoja. On kuitenkin muita keinoja, joilla koulukirjat pönkittävät ajatusta länsimaalaisten ylivertaisuudesta, kertoo Pia Mikander ja mainitsee esimerkkeinä sen, miten länsimaalaisten väkivalta usein joko piilotetaan tai esitetään oikeutettuna.

Mikanderin tutkimissa koulukirjoissa kuvataan esimerkiksi länsimaalaisten oikeutta liikkua vapaasti ympäri maailmaa, mutta tarve rajoittaa muiden kansanryhmien liikkuvuutta esitetään järkevänä ja luonnollisena.

– Mikäli halutaan saavuttaa opetussuunnitelman arvot, pitäisi koulukirjojen sisältö käydä huolella läpi, Mikander toteaa.

Valtiotieteiden maisteri Pia Mikander väittelee 28.10.2016 Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Westerners and others in Finnish school textbooks”.

Keskustelua aiheesta

Kysely: Turvapaikanhakijat kaipaavat ansiotyötä – tekemisen puute turhauttaa

Maahanmuuttoviraston kyselyn mukaan sekä aikuisten että yksintulleiden alaikäisten vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat ovat pääosin tyytyväisiä vastaanottokeskusten henkilökuntaan. Henkilökunnan tavoitettavuudessa olisi jonkin verran parannettavaa.

Kyselyyn vastanneet kertovat, että heitä kohdellaan enimmäkseen hyvin. Joissakin keskuksissa hakijat ovat kokeneet, että kaikkia asiakkaita ei kohdella tasa-arvoisesti.

Osaa turvapaikanhakijoista turhauttaa tekemisen puute ja joidenkin keskusten sijainti kaukana kaupunkien keskuksista.

Maahanmuuttovirasto toteutti kesällä 2016 asiakaskyselyn vastaanottokeskuksissa. Turvapaikanhakijoita pyydettiin arvioimaan esimerkiksi turvallisuuden tunnetta, omaa roolia asiakkaana ja miten henkilöstö heitä kohtelee.

Kyselyyn vastasi noin 3 140 turvapaikanhakijaa 81 eri vastaanottokeskuksesta. Myös yksintulleiden alaikäisten vastaanottoyksiköt olivat mukana kyselyssä.

Ansiotyön mahdollisuuksien puute nousi esiin.

Valtaosa kyselyyn vastanneista turvapaikanhakijoista koki olonsa turvalliseksi vastaanottokeskuksessa.

Naishakijat toivoivat enemmän naisille suunnattua toimintaa ja naistulkkeja esimerkiksi terveydenhoitajan tapaamisiin. Lisäksi kaikkien vastaajien kesken ansiotyö- ja koulutusmahdollisuuksien puute tuli vastauksissa esiin.

Yksin tulleiden alaikäisten keskuksissa painottuivat harrastuksiin ja koulunkäyntiin liittyvät huolet.

Tänä vuonna toteutetun kyselyn laajuus on poikkeuksellinen, sillä vastaanottokeskuksia on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin Suomessa. Monessa keskuksessa toiminta on asiakaskyselyn aikaan ollut vielä verrattain nuorta.

Kyselystä saatua palautetta käytetään hyödyksi vastaanottopalveluiden kehittämisessä.

Adhamin mahdollisesta esitutkinnasta odotetaan ratkaisua

Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
LKS 20161017 Syyriansuomalainen Rami Adham oli puhumassa hänestä kertovasta Matkalla Aleppoon -dokumenttifilmistä tapahtumassa Lapinlahden sairaalalla Helsingissä tiistaina 5. huhtikuuta 2016. Adham salakuljettaa sodan keskelle syyrialaislapsille leluja. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Keskusrikospoliisin on määrä ratkaista alkuviikosta, aloittaako se esitutkinnan lelusalakuljettajaksi kutsutun Rami Adhamin toiminnasta.

Rikosylikomisario Tero Haapala on kertonut, että mahdolliset rikosepäilyt voisivat olla rahankeräysrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Haapalan mukaan Suomi–Syyria-yhteisöllä on ollut Helsingin poliisin myöntämä rahankeräyslupa, joka ei kuitenkaan koske koko maata. Lisäksi Adham on julkaissut netissä kirjoituksia, jotka ovat nyt poliisin punnittavina.

AVAINSANAT

YK:n päivänä marssitaan rauhan puolesta – ”Save Syria”

Kuva: Lehtikuva
31264238

Tänään juhlitaan kansainvälistä YK:n päivää, muistuttaa Suomen YK-liitto.

Päivän aikana järjestetään muun muassa rauhanmarssiksi ilmoitettu mielenosoituskulkue kello 17 Helsingissä ja kynttiläkulkue kello 18.30 Tampereella. Molemmat tapahtumat järjestetään Syyrian rauhan puolesta.
Rauhantilaisuus järjestetään myös Oulussa.

YK:n päivää vietetään Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan eli YK:n toiminnan perustaneen dokumentin käyttöönottamisen kunniaksi.

Rauhanmarssi-mielenosoituskulkue saattaa hidastaa tänään liikennettä Helsingin keskustassa kello 17–18.30 välisenä aikana.

Save Syria -rauhanmarssi lähtee Helsingissä kello 17 Rautatientorilta ja etenee Senaatintorille, jossa marssijat muodostavat torille elävän rauhanmerkin. Myyrmäen kirkossa alkaa klo 18 hyväntekeväisyyskonsertti.