Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Turvallisuuteen satsataan, ja hyvä niin, mutta jäikö Valtteri Bottaksen lipsahduksesta arpi?

Kolumnit

Kauko-Aatos Leväaho

Emeritusurheilutoimittaja

Valtteri Bottas päätyi radan ulkopuolelle kauden avanneen kilpailun harjoituksissa.

Tulppaaneita tulvillaan huhtikuu. Näin Hollannissa. Meillä pallopelit tukahduttavat aprillikuukauden. Toiset sarjat päättyvät, toiset alkavat. Päällekkäisyyksiä on.

Kauko-Aatos Leväaho

Jääkiekko on maailman mittarissa pieni harrastus, mutta meillä mammutti. Alkuvuosikymmenien vaatimattomuudesta kehkeytyi kiinnostava, kun Göran Stubb ryhtyi puuhaan 1960-luvun lopulla. Göran oli HIFK:n peräsimessä ja palkkasi tuhansilla dollareilla kanadalaisen maailman huipun Carl Brewerin kolistelemaan Suomen kaukaloja. Siitä muuttui Suomen pelityyli ja ihmiset kiinnostuivat. Vähitellen alettiin uskaltautua Ruotsinkin A-maajoukkueen kohtaamisiin.

Samalla kun nykykiekkoa on johdateltu eteenpäin liike-elämän lakien mukaan, niin myös lajia on markkinoitu nuorille menestyksellä.

Nyt ovat meneillään SM-liigan pleijarit. Mitaleista kamppailevat joukkueet ovat jo selvillä. Tähän pisteeseeb on edetty rakentamalla ottelu ottelulta kiinnostava runkosarja. Playoff -pelit ovat olleet kiinnostavia ja rahakkaita. Tulosta tehdessä on jouduttu ihmeellisyyksiin kuten Jyp–HIFK sekä TPS–SaiPa ovat osoittaneet puolin ja toisin.

Karkelot jatkuvat. Yleisöä tulvii. Kärpät kohtaa HIFK:n ja TPS Tapparan, Kaukalon laidat rytisevät. Sitten mestari on selvillä ja lajikiinnostus jatkuu MM-ympyröihin.

Valtteri pääsi jo kolkuttelemaan aivan ylimmän kerroksen portteja, mutta miten nyt?

Formulasirkus pärähti käyntiin. Valtteri Bottas koki kovia aika-ajossa. Mersulle miljoonavahingot, mutta mies hurjassa kolarissa päin vallia ehjänä!

On tosi mainiota, että turvallisuuteen satsataan. Bottasta pidetään kuskeista yhtenä taitavimpana asiansa osaajana. Nyt lipsahti. Tuli kalustolle kallis. Ei Valtteri niin kylmä jäämies ole, etteikö tapaus jäisi alitajuntaan. Itseluottamukseen varmasti kolahti ja arpia jäi. Onko ajo jatkossa yhtä vauhdikasta kuin tähänkin asti? Veikkaanpa matkan huipulle viivästyvän.

Valtteri pääsi jo kolkuttelemaan aivan ylimmän kerroksen portteja, mutta miten nyt?

Missä olivat isot vaikuttajat Kalervo Kummola ja Timo Ritakallio?

Noin puolitoista viikkoa sitten YLE:n A-teema oli kiinnostunut käsittelemään Suomen urheilun rappiotilaa. Vierasvalikoiman valintaa ei perusteltu. Ainoastaan kerrottiin Mika Kojonkosken kieltäytymisestä.

Missä olivat isot vaikuttajat Kalervo Kummola ja Timo Ritakallio? Entä nykymenoa lässyttäjäksi arvioinut olympia- ja MM-mitalisti Arto Bryggare? Entä uinnin ammatikseen valinnut me- ja mm-mies sekä olympiamitalisti Jani Sievinen? Entä porvarien pois potkima Suomen uintivalmennuksen legenda Kari Ormo?

Ei selvitetty valittujen eikä valitsematta jätettyjen syitä!

Tutkija Kati Lehtonen oli tehnyt tarkan analyysin. Suomen urheilua ovat johtaneet vuosikymmenet samat henkilöt. Kun hän sanoi, että koko urheilujohtomme olisi vaihdettava, niin hän sai katsomolta raikuvat suosionosoitukset. Hän kiinnitti huomionsa siihen, ettei urheilujohtomme ole pitänyt yhteyttä laajasti urheilun ulkopuolella olevaan yhteiskuntaan.

Kari-Pekka Kyrö oli myös rakentavan kriittinen urheiljoidemme huomioonottamisen laiminlynteihin ja vaati valmentajille enemmän tukea.

Tulihan keskustelussa myös ilmi, että urheilujärjestöjen vuosittaiset palkkamenot ovat 32 miljoonaa euroa. Useat järjestöthän maksavat ylisuuria palkkoja vastoin opetusministeriön ohjeita. Kun Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Saloselta tivattiin uudesta valittavasta huippu-urheilun johtajasta, niin Salonen kertoi, että hänen tulee kulkea Kojonkosken viitoittamaa tietä. Eli siis jatkaa Kojonkosken aikaista rappiolinjaa.

A-teema oli rajannut keskustelun vain yksilöurheilua koskevaksi. Miksi? Keskustelussa ei myöskään puututtu, miten kyvyt löydetään. Ruotsin uinnissa lahjakkaat uintilapset poimittiin uimahallien työntekijöiden toimesta ja ohjattiin jatkokoulutukseen seuroihin. Miksi ei Suomessa?

Mikko Salonen korosti, että tulevaisuudessa yhteistyö kaikkien kanssa on välttämätön visio, mutta jätti sanomatta ketkä kaikki hyväksytään yhteistyön piiriin. Työväestön oma urheilujärjestö loi Suomen huippu-urheiluun kilpailua ja olympiavoittajia. Tämän toiminnan tukahdutti porvaripolitiikka. Kilpailija oli nitistettävä. Suomi kärsi.

Miten kukaan voi väittää, että urheilu olisi irrallinen toiminto muusta yhteiskunnan menosta?

On suomalaisen oikeiston hokema, etteivät politiikka ja urheilu kuulu yhteen. Aikanaan oikeisto perusti Suomeen aseellisen armeijan ja poliittisen suojeluskuntajärjestön, jonka tavoite oli kuntouttaa urheilun kautta heidän tarkoitusperiinsä taistelijoita. Tämä se vasta politiikkaa olikin.

Suomalaisten onneksi tämä rinnakkainen Suomen armeijaan nähden toimiva asejärjestö on sittemmin lakkautettu.

Urheilu on nykyään ammatti siinä missä muutkin ihmisten elinkeinolajit. Miten kukaan voi väittää, että urheilu olisi irrallinen toiminto muusta yhteiskunnan menosta? Suomen porvaristo pitää urheiluvaltaa itsellään tällä hurskastelulla. Tulokset näkyvät tästä diktatuuriudesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE