Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Turvapaikanhakijoiden liikkumista yritetään suitsia – Sipilä: Suomi tukee Saksan ehdotusta

EU-johtajat puivat sunnuntaina maahanmuuttoa.

Pienen piirin maahanmuuttokokous muuttui suuren luokan huipputapaamiseksi, kun 16 EU-johtajaa saapui sunnuntaina Brysseliin avaamaan umpisolmuun ajautunutta turvapaikkakiistaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ratkaisua ei tällä kertaa haettu pelkästään Välimereen hukkuvien siirtolaisten takia, vaan taustalla olivat Saksan ja Italian sisäpoliittiset syyt.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ajautunut kotimaassaan ahtaalle. Merkelin johtaman CDU:n hallituskumppani CSU on vaatinut, että Dublin järjestelmän periaate ensimmäisen maan vastuusta palautetaan, ja turvapaikanhakijoiden siirtyminen EU-maasta toiseen estetään.

Merkel on monille hallitsemattoman maahanmuuton kasvot. Maahanmuuttokriisin kärjistyessä vuonna 2015 hän vakuutti saksalaisille, että maa pystyisi ottamaan vastaan Syyrian hätää kärsiviä. Maahantulijoita oli lopulta yli miljoona, mistä Merkeliä arvostellaan Saksassa edelleen voimakkaasti.

Kotimaisen arvostelun rauhoittamiseksi Saksa ehdotti muille EU-johtajille sunnuntaina, että turvapaikanhakijoiden liikkumista EU:n sisällä rajoitettaisiin kahden- tai kolmenvälisin ratkaisuin.

EU-maat ovat neuvotelleet yhteisestä eurooppalaisesta ratkaisusta jo kaksi vuotta, mutta ratkaisua ei ole näkyvissä. EU-johtajien oli alun perin tarkoitus tehdä päätöksiä nyt torstain huippukokouksessa.

“Tällaiset järjestelyt voivat olla nopein tie.”

Lisää aiheesta

Kahden- tai kolmenvälisten sopimusten saavuttaminen olisi Merkelin mukaan yleisesti hyödyllistä.

Huipputapaamisen kulisseissa puhunut Merkel ei odottanut ratkaisuja maahanmuutosta vielä alkavan viikon huippukokouksesta.

– Siksi kyse on kahden- tai kolmenvälisisistä sopimuksista, jotka ovat hyödyllisiä yleisesti, Merkel sanoi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tällaiset järjestelyt voivat olla nopein tie, jolla estetään turvapaikanhakijoiden siirtyminen EU-maasta toiseen.

Suomi on hänen mukaansa todennäköisesti valmis tukemaan Saksan ehdotusta.

– Edelleen siirtymisessä voi olla nopein tie lähteä liikkeelle kahdenvälisin järjestelyin ja ehkä sitä kautta koko eurooppalaiseen ratkaisuun, Sipilä sanoi Brysselissä.

“Ihmisoikeuksia täytyy kunnioittaa.”

Ehdotus jää kuitenkin tyhjän päälle, jos Italia ei lämpene sille.

Iso osa Eurooppaan tulevista siirtolaisista saapuu ensimmäisenä Italiaan, joka on päinvastoin pyrkinyt jakamaan vastuuta muiden EU-maiden kesken.

Italia tuskin suostuu siihen, että sen ennestään painavaa taakkaa lisätään lähettämällä turvapaikanhakijoita muista EU-maista.

Osa kompromissia voisi olla käsittelykeskusten perustaminen yhdistettynä EU-maiden tasaisempaan vastuunjakoon.

Sipilän mukaan EU-johtajat jatkavat keskustelua siirtolaisten käsittelykeskuksista – tai maihinnousukeskuksista, kuten hän niitä kutsuu. Päätöksiä saatetaan hänen mukaansa tehdä jo torstaina huippukokouksessa.

Keskuksissa autettaisiin mereltä pelastettuja ja käsiteltäisiin heidän asiansa keskitetysti. Turvapaikkaan oikeutetut pääsisivät etenemään Eurooppaan, kun taas muut palautettaisiin.

Siitä ei ole vielä päätöstä, perustettaisiinko keskuksia EU:n sisä- vai ulkopuolelle.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on Sipilän mukaan valmis auttamaan perustamisessa, mitä on pidetty tärkeänä, jotta leirien olosuhteet varmistetaan.

– Tätä itsekin korostin omassa puheenvuorossani, että ihmisoikeuksia täytyy kunnioittaa ja olosuhteiden pitää olla kunnollisia, jos tähän suuntaan mennään, Sipilä kertoi.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE