Internationellt

Tusentals barn föds i bangladeshiska flyktingläger

Foto: Kamrul Hasan/IPS
En kvinna med sitt barn i ett av de många flyktingläger som upprättats för rohingyer i Bangladesh.
Foto: Kamrul Hasan/IPS
En kvinna med sitt barn i ett av de många flyktingläger som upprättats för rohingyer i Bangladesh.
Foto: Kamrul Hasan/IPS
En kvinna med sitt barn i ett av de många flyktingläger som upprättats för rohingyer i Bangladesh.

Närmare 50 000 av alla de rohingyer som lyckats ta sig till Bangladesh beräknas vara gravida eller är kvinnor som har mycket små barn. Det är en grupp som har ett särskilt behov av stödinsatser.

 

Regnet öser ner på de hundratals unga mammor som står och köar för att få proviant i ett flyktingläger i Bangladesh. En av dem är Rashida, som står barfota i en klänning vars nederdel är täckt av lera medan hon håller om sitt magra spädbarn. Hennes man försvann under den svåra flykten från Burma och hon är nu helt utblottad och väntar på att få tillgång till mat och mediciner.

Över en halv miljon rohingyer har sedan i augusti flytt undan den burmesiska militärens våld, över gränsen till det fattiga och redan tätbefolkade Bangladesh. Fortfarande kommer det varje dag nya flyktingar. FN:s befolkningsfond, UNFPA, beräknar att det i gruppen finns närmare 150 000 nyanlända kvinnor som är i reproduktiv ålder, och enligt en rapport är över 50 000 kvinnorna gravida eller har barn som fortfarande ammas.

Vårdbehoven är stora bland de gravida flyktingarna, men de sjukhus som försöker hjälpa dem är underfinansierade och överbelagda och tvingas jobba hårt för att ge så många kvinnor och nyfödda barn som möjligt den service de har behov av. Internationella biståndsorgan försöker avhjälpa bristen så gott det går, bland annat har UNFPA skickat in 35 barnmorskor i två av lägren.

Barnäktenskap och höga födslotal är vanligt förekommande hos rohingyerna. Uppgifter från FN-organet OHCHR gör gällande att de flesta flyktingarna gift sig redan i 16-17-årsåldern och ofta fått barn strax därefter.

En undersökning som gjorts av biståndsorganisationen Care International i flyktinglägret Balukhali i Cox’s Bazar visar att många flickor och unga kvinnor i åldern mellan 13 och 20 år redan fått barn, eller är gravida. Samma undersökning visar att kunskaperna om preventivmedel är mycket begränsade bland flyktingarna.

Många bangladeshier har donerat pengar till flyktinglägren, eftersom det anses vara en god gärning att hjälpa andra muslimer som hamnat i nöd. En del av dessa pengar används för att bygga upp koranskolor vars imamer ofta är motståndare till preventivmedel. Det innebär ett hinder för de lokala myndigheter och internationella organisationer som arbetar med att öka användningen av preventivmedel bland flyktingarna.

Lailufar Yasmin, som arbetar vid fakulteten för internationella relationer vid universitet i Dhaka och genomför en studie i flyktinglägren, säger att hon vid sina första besök uppfattade det som att de flesta flyktingkvinnor var äldre eller i medelåldern.

‒Men när jag frågade hur gamla de var fick jag veta att de var i 20-årsåldern, berättar hon.

Enligt Lailufar Yasmin har det hårda liv många av kvinnorna levt, med många graviditeter, tillsammans med de svåra trauman som flykten medfört, lett till att många av kvinnorna ser betydligt äldre ut än vad de är.

‒Många har gift bort sina döttrar tidigt för att undvika att soldater utsätter dem för våldtäkt, säger hon.

Tusentals flyktingbarn väntas bli födda i bangladeshiska flyktingläger den kommande tiden och behovet av att vårdinsatserna stärks kommer därför att förbli mycket stort.

Nyfödda barn i ett av flyktinglägren. Foto: Umer Aiman Khan/IPS

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast