Politiikka

”Tuskinpa sitä tilataan siksi, että halutaan vain humaltua rankasti” – kansanedustaja hämmästelee ministeriön alkoholilinjaa: ”Hidas ja terveen järjen vastainen”

Keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo pitää nykyisenlaista alkoholin etämyyntiä hankalana ja byrokraattisena. Hän ihmettelee sosiaali- ja terveysministeriön etämyynnin kieltävää linjausta, koska perustuslakivaliokunta on aiemmin tänä vuonna todennut, että etämyynti on laillisesti sallittua.

Alatalo on jättänyt asiaa koskien kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi.

– Kun arvokasta viiniä tilataan, vaikka laatikollinen joltakin eurooppalaiselta tilalta, niin tuskinpa sitä tilataan siksi, että halutaan vain humaltua rankasti. Ulkomaisesta verkkokaupasta alkoholin ostaminen ei ole erityisen nopeaa eikä halpaa, koska mukaan pitää laskea toimitus.

Ruotsissa asia on ohjeistettu selkeästi ja Ruotsi saa verotulot itselleen.

Alatalon mukaan nykyinen etämyynnin estävä toimintalinja on hidas ja terveen järjen vastainen.

– Ostajan on nykyisin sovittava tilaus suoraan viinitilalta, järjestettävä itse kuljetus ja maksettava verot eli asioitava ainakin kolmen eri toimijan kanssa tilatessaan ulkomailta viiniä.

Alatalo sanoo, että järkevässä verkkokaupassa myyjä hoitaisi myynnin, kuljetuksen ja verojen maksun.

– Ruotsissa asia on ohjeistettu selkeästi ja Ruotsi saa verotulot itselleen. Siellä etämyynti on ollut mahdollista jo 10 vuotta, Alatalo muistuttaa.

– Ei pidä unohtaa, että etämyynti ei ole vähittäiskauppaa Suomessa. Hallinta- ja omistusoikeus tavaroihin siirtyy ostajalle Suomen rajojen ulkopuolella. Suomessa on vähittäismyyntimonopoli, ei maahantuonti- tai etämyyntimonopoli.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat