Tutkija: ”Arjen painottaminen on silmänkääntötemppu” – Kuntapolitiikka ei kiinnosta puolueita

Kuva: Kari Hulkko

Näkemykset maakuntauudistuksen jälkeisestä kunnasta eivät tutkija Johanna Vuorelman mukaan vaikuta kiinnostavan puolueita kevään kuntavaalien alla. Hän esitteli keskiviikkona Helsingissä analyysiään kolmen hallituspuolueen ja suurimman oppositiopuolueen SDP:n kuntavaalipuheesta.

Vuorelman mukaan puolueet painottavat puheissaan arjen kysymysten tärkeyttä, mutta painotus jää retoriseksi kehykseksi. Varsinaisiin arjen asiakysymyksiin ei koskaan päästä.

– Arjen painottaminen on silmänkääntötemppu. Politiikassa on aina kyse kansalaisten arjesta, ei se ole kuntapolitiikan erikoisuus. Pelkään, että vastaus on, ettei puolueita hirveästi kuntapolitiikka kiinnosta, Vuorelma sanoo.

Hän pohtii johtuuko puolueiden haluttomuus edessä olevasta maakuntauudistuksesta ja tilanteen epäselvyydestä.

– Vai onko niin, että aiheesta ei ole mitään sanottavaa, Vuorelma kysyy.

– Siellä on todella sellaisia kysymyksiä, joista pitäisi puhua. Mutta jos se on vain jargonia koulujen, päiväkotien ja harrastusten tärkeydestä arjessa ilman selkeämpiä tavoitteita, niin ei se hirveän pitkälle vie.

Mistä isot puolueet sitten kuntavaalien alla puhuvat?

– Suurin muutos aiempiin kuntavaaleihin verrattuna on sote-keskustelu ja siihen liittyvä kieli. Soten kautta myös talouspoliittiset kysymykset ovat paljon vahvemmin esillä puolueiden ohjelmissa. Tämä on erikoista, koska kunnissa ei jatkossa päätetä sote-kysymyksistä.

Vuorelman mukaan vuoden 2012 kuntavaalien prosentuaalisesti suurin puolue kokoomus on kuntien roolin suhteen epäselvä ja keskittyy saarnaamaan ja läksyttämään niitä talousvastuusta.

Maahanmuutto tuodaan esiin kaavoituksesta ja asuntopolitiikasta alkaen aina eläinten oikeuksiin saakka.

– Voisi sanoa, että kokoomuksessa on puhekuri. Sieltä kerrotaan kunnille kuinka niiden pitää ajatella ja toimia. Se on jopa vähän uhkapuhetta siitä, että jos kunnat eivät ymmärrä yritysten toimintaedellytysten tärkeyttä, niin se vaikuttaa suoraan Suomen taloustilanteeseen ja hyvinvointivaltion toimintaan, Vuorelma sanoo.

Kuntien ruodussa pitäminen on hänen mukaansa vain korostunut kokoomuksessa sote-uudistuksen myötä.

Keskusta valmistautuu jatkamaan eduskuntavaalien teemaansa myös kuntavaaleihin. Suomi kuntoon -vaalien jatko-osan ohjelma on Vuorelman mukaan hyvin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) näköinen.

– Keskusta keskittyy kuntien oikeuksiin. Ne kiinnittyvät sääntelyn purkamiseen, jonka pitäisi jotenkin vahvistaa oikeuksia. Jää epäselväksi mitä konkretia turhasta byrokratiasta on.

Keskusta myös vastustaa perinteiseen tapaansa kuntien pakkoliitoksia.

Hallituspuolue perussuomalaisten kuntavaaleista on Vuorelman mukaan tulossa hyvin selvästi maahanmuuttovaalit.

– Maahanmuutto tuodaan esiin kaavoituksesta ja asuntopolitiikasta alkaen aina eläinten oikeuksiin saakka.

Eläinten oikeuksien osalta puolue kytkee maahanmuuton uskonnolliseen teurastukseen, jota voi kysymyksenä pitää Suomessa melko marginaalisena.

– Maahanmuuton korostaminen on erikoista, koska siihen liittyvistä päälinjoista päätetään hyvin vähän kuntatasolla.

Perussuomalaiset puhuvat myös kuntiin läheisemmin liittyvästä autoilusta, mutta nostavat toisaalta teemaksi myös feminismikritiikkiään.

Vuorelma pitää esimerkiksi perussuomalaisia kuumentavaa kysymystä poikien ja tyttöjen erillisistä vessoista aika epäolennaisena koulutuspolitiikan näkökulmasta.

– Perussuomalaiset vastustavat kuntavaaleissa myös suuryritysten voitontavoittelua ja markkinaliberalismia, joka on hieman ristiriitaista sen suhteen, että puheenjohtaja Timo Soini puolustaa varsin ehdoitta soten valinnanvapausmallia.

SDP määrittää valinnanvapautta uudelleen yritysten valinnanvapaudeksi tavoitella voittoa.

SDP:n kuntavaaleja Vuorelma tarkastelee selkeästi oppositiovaaleina, joissa tuodaan esille Juha Sipilän hallituksen leikkauspolitiikkaa ja sote-uudistuksen epäkohtia.

– SDP määrittää valinnanvapautta uudelleen yritysten valinnanvapaudeksi tavoitella voittoa.

Kysymys valinnanvapausmallista on korostanut Vuorelman mukaan myös SDP:n vaaliohjelmassa talouspoliittista ulottuvuutta.

– Sote-malli ei ollut viime vaalien aikaan näin pitkällä. Nyt ajatellaan, että ne ovat kunnan asioita, koska kunta on aikaisemmin toteuttanut sote-palvelut.

Aikaisemmin kunnan itsemääräämisoikeudesta on keskusteltu pakkoliitosten kohdalla, mutta siitä on Vuorelman mukaan puuttunut ulkoatuleva, taloudellinen uhka, mikä nyt liittyy suuryritysten voitontavoitteluun.

– Ennen puhuttiin enemmän säästämisestä ja kuntien yhdistämisestä, ja on korostettiin kuntien hallinnollista puolta ja rakenteita. Talouspuhe liittyi kuntahankintojen kilpailutukseen, joka on nyt esillä vain kokoomuksen kuntaohjelmassa, jossa keskeiseksi tavoitteeksi määritellään kunnan toimien yhtiöittäminen palvelualoitteen avulla.

Keskustelua aiheesta

Kesäkoulu antaa eväitä uudelle vaikuttajasukupolvelle – vielä ehdit mukaan!

Kuva: Kari Hulkko

Miten digitalisaatio muuttaa työmarkkinoita? Mitä olisi feministinen työmarkkinapolitiikka? Onko kolmikannalla tulevaisuutta? Miten koulutuspolitiikkaa ja sosiaaliturvaa pitäisi uudistaa työelämän kehityksen näkökulmasta?

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiö ja Demarinuoret etsivät osallistujia 16.6–18.6.2017 pidettävään työpoliittisen kesäkouluun, jossa tarjotaan osallistujille edellytyksiä osallistua työelämästä käytävään keskusteluun ja rakennetaan uutta työelämäverkostoa.

Kesäkoulu järjestetään Kokouskeskus Kiljavanrannassa, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Nurmijärven keskustasta.

Työpoliittisen kesäkoulun avaa Social Europe Journalin päätoimittaja ja London Schoolf of Economicsin Henning Meyer, jonka avausluento käsittelee digitalisaatiota, työelämän muutosta ja työllisyyspolitiikkaa.

Kesäkoulussa alustaa myös valtakunnansovittelija Minna Helle.

Voit tutustua ohjelmaan ja hakuohjeisiin täällä: http://sorsafoundation.fi/fi/haku-tyopoliittiseen-kesakouluun-2017/

Keskustelua aiheesta

Persut selittelivät takinkääntöään hallintarekisterilaissa

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Perussuomalaiset käänsivät takkinsa hallintarekisterissä.

Hallintarekisteriä ei ole hyväksytty Suomessa, ja ulkomailla se on nyt tehty kannattamattomaksi silloin, jos omistustiedot eivät ole käytettävissä. Näin vastasi talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.), kun eduskunnan kyselytunnilla ihmeteltiin, mitä perussuomalaisille luvattiin puoliväliriihessä, että se kääntyisi vastustamansa hallintarekisterilain puolelle.

– Mukaan tulivat voimakkaat ponnet, joissa edellytetään kotimaista lainsäädäntöä siitä, että (omistus) tiedot saadaan myös ulkomailta. Jos ei saada, niin verotetaan rankasti, Turunen perusteli.
Toistaiseksi valiokunta kuitenkin vain toivoo, että nyt syntyvät porsaanreiät tukitaan mahdollisesti tulevaisuudessa muulla lainsäädännöllä, huomautti valiokunnan jäsen Hanna Sarkkinen (vas.).

– Jostain syystä hallitus ei tuonut eduskunnalle esityksiä, joilla olisi voitu tukkia porsaanreiät jo nyt, ja vaatia suomalaisilta suoraa omistusta myös ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta omistettaessa. Norja tekee tällä hetkellä niin, Sarkkinen sanoi.

Turunen kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.), pannaanko ponsien edellyttämä lainsäädäntö heti toimimaan.

– Kyllä nämä ponnet laitetaan käyttöön, vastasi Orpo.

SDP:n Antti Rinne tivasi Orpolta, miksi perhevapaiden uudistusta ei käsitelty lainkaan riihessä.

– Perhevapaakysymyksestä on hallituksen sisällä erilaisia näkökulmia. Siitä ei syntynyt ratkaisuja nyt, mutta toivon, että tulevaisuudessa syntyy, Orpo muotoili.

Erityisesti perussuomalaiset ovat vastustaneet uudistusta.

 

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkoja vähennetään

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomeen yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkoja vähennetään lokakuun loppuun mennessä. Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan vähennys on 87 paikkaa.

Toimintansa lopettaa kuusi alaikäisten vastaanottoyksikköä eri puolilla maata. Lopetettavien listalla ovat Helsingissä Karhusaaren ryhmäkoti, Hämeenlinnassa Harvialan ryhmäkoti, Jyväskylässä Vaajakosken ryhmäkoti, Kontiolahden ryhmäkoti, Nurmijärvellä Vantalan ryhmäkoti ja Oulussa Onnelan ryhmäkoti.
Kaikissa Suomen vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 16 000 majoituspaikkaa. Viime vuonna ilmoitettiin yli 22 000 vastaanottopaikan vähennyksistä. Migrin mukaan paikkojen vähentäminen jatkuu, koska turvapaikanhakijoiden määrät ovat vähentyneet. Viraston tavoite on ylläpitää vastaanottokeskuksissa 90 prosentin käyttöaste.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veteraanipäivän saldo: suuri osa yli 90-vuotiaista sotainvalideista sinnittelee yhä kotonaan

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen
92 -vuotiaan, molemmat sodat läpikäynyt Sakari Sippola esitteli mitaleitaan Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa Lahdessa torstaina 27. huhtikuuta 2017.

Kansanedustaja Harry Wallin (sd.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen sotilasvammalain uudistamisesta. Lain muuttamisella saataisiin laitos saataisiin useampi ikääntynyt sotainvalidi korvattavan laitoshoidon piirin. Sotainvalidien keski-ikä nousee tänä vuonna yli 93 vuoden ja heitä poistuu joukostamme kiihtyvää tahtia.

Tällä hetkellä laitoshoidon korvauksen raja on 20% haitta-aste, mikä on jättänyt monta 10-15 prosentin haitta-asteen sotainvalidia jonottamaan yleisiä laitospaikkoja. Sotainvalidien veljesliitolla olisi kuitenkin resurssit ja kokemus heistä huolehtimiseen.

– Tänäänkin kansallisen veteraanipäivänä juhlapuheissa kiitetään maatamme puolustaneita. Valitettavasti tämän supistuvan joukon kannalta laki ei osoita arvostuksen toteutuvan käytännössä, sanoo Wallin.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla oli vuoden 2016 päätteeksi yhteensä 165 sotainvalidia, joista noin kolmanneksella oli 10 % tai 15 % haitta-aste. Suhde lienee samaa suuruusluokkaa koko maassa. Osittaisen laitoshoidon intervallijaksojen avulla on tähän asti tuettu sotainvalideja ja heidän omaisiaan asumaan pidempään omissa asunnoissaan. Etelä-Pohjanmaan sotainvalideista 70 prosenttia asuu vielä omassa kodissaan.

– Toivoisin juhlapuheiden ja arvostuksen siirtyvän myös päätöksentekoon ja itsenäisyyden juhlavuotenamme sodissa vammautuneet sankarimme saavat ansaitsemansa oikeudet ja heidät hoidetaan arvokkaasti viimeisille taipaleilleen, päättää Wallin.

Oikeuskanslerin nimitys siirtyy jälleen kerran – nyt asia siirretään oikeusministeri Häkkäselle

Kuva: Lehtikuva
Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei vieläkään osaa päättää, kuka valitaan oikeuskansleri Jaakko Jonkan seuraajaksi.

Oikeuskanslerin nimitys menee uudelle oikeusministerille, kokoomuksen Antti Häkkäselle. Oikeusministerin salkusta luopunut työministeri Jari Lindström (ps.) vahvisti asian torstaina uusien ministerivalintojen jälkeen.

– Haluttiin vielä käydä tämä läpi, koska me tiesimme, että tämä vaihdos tulee. On korrektia käydä myös hänen kanssaan tämä keskustelu, Lindström sanoi.

Nimitys on viivästynyt jo aiemmin muista syistä, eikä uusi oikeuskansleri pääse aloittamaan suunnitellusti toukokuun alussa, jolloin nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka jää eläkkeelle. Hän on toiminut tehtävässä vuodesta 2007. Jonkka on pitänyt vuosilomiaan helmikuun alkupuolelta lähtien, ja hänen tehtäviään on hoitanut apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale.

Oikeuskanslerin virkaan haki yhteensä yhdeksän ihmistä. Heidän joukossaan olivat muun muassa alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ja oikeusneuvos Mikko Puumalainen.
(STT)