Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Tutkija arvioi Venäjän jatkavan tuhoavalla linjalla – ”Kreml ajattelee edelleen voittoa”

Venäjän armeija ilmoitti perjantaina, että sotilasoperaation ensimmäinen vaihe on ohi ja maan joukot keskittyvät seuraavaksi Donbassin alueen ”vapauttamiseen” Itä-Ukrainassa. Hyökkäyksiä Ukrainan saarrettuihin kaupunkeihin ei kuitenkaan Venäjän mukaan suljeta pois.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Se on tietynlainen todellisuuden tunnustaminen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes arvioi ilmoitusta.

Todellisuus on se, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole sujunut sen toivomalla tavalla, vaan eteneminen takkuaa usealla rintamalla.

Venäjän sanomisiin tulee kuitenkin suhtautua varoen, Moshes painottaa.

-  Tilanne taistelukentällä määrittelee suunnitelmat, suunnitelmat eivät määrittele tilannetta taistelukentällä, Moshes tiivistää näkemyksensä.

Todellisuus on, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole sujunut sen toivomalla tavalla.

Ukrainan itäosassa sijaitsevan Luhanskin separatistijohtaja sanoi sunnuntaina, että alue voi järjestää kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström näkee Venäjän ja Luhanskin ulostuloissa mahdollisia muutoksen merkkejä.

-  Ne voisivat tarkoittaa, että ehkä Venäjä on valmis jossain määrin nyt tulemaan neuvottelupöytään Ukrainan kanssa. Millä ehdoilla ja millä vaatimuksilla, sen tämä viikko toivottavasti tuo esille, Forsström sanoo STT:lle.

Mahdollista siirtymää uuteen vaiheeseen tukee Forsströmin mukaan se, että hän ei usko Venäjän asevoimien pystyvän merkittävästi kohentamaan suorituskykyään.

Venäjän ja Ukrainan on määrä aloittaa alkuviikosta uusi neuvottelukierros. Forsström toivoo neuvotteluista askelia tilanteen rauhoittamiseksi, mutta lopputulosta hän ei halua lähteä ennustamaan.

Ulkopoliittisen instituutin Moshes ei usko, että neuvotteluissa saavutettaisiin mitään merkittävää. Hän arvioi, että maat voisivat korkeintaan päästä sopimukseen pienestä tulitauosta sotavankien ja kuolleiden vaihtamiseksi.

Moshes arvioi Venäjän toistaiseksi jatkavan parin viime viikon taktiikkaansa: Ukrainan ja sen talouden tuhoamista, suurten kaupunkien uhkaamista ja yhä useampien ihmisten ajamista pakolaisiksi.

Hän ei usko, että Venäjä olisi tässä vaiheessa valmis muuttamaan strategiaansa.

-  Uskon, että Kreml ajattelee edelleen voittoa.

Myöskään Forsström ei usko siihen, että Venäjä alkaisi siirrellä joukkojaan esimerkiksi Kiovan tai Tshernihivin suunnalta Donbassiin. Joukot pitäisi siirtää Venäjän kautta, mikä veisi vähintään päiviä, ellei viikkoja.

-  Sehän tietysti näyttäytyisi julkisuudessa niin, että Venäjä vetäytyy. Ukraina käyttäisi sen aivan varmasti hyväkseen.

Forsström ja Moshes uskovat molemmat Venäjän jatkavan painetta Mariupolin valtaamiseksi. Kaupungin haltuunotto olisi oleellista, jotta Venäjä saisi muodostettua maayhteyden Krimiltä Itä-Ukrainaan.

Mariupol on myös ollut Ukrainan taloudelle oleellisen tärkeä.

-  Ilman Mariupolia Venäjän on mahdotonta esittää minkäänlaisia väitteitä onnistumisesta, Moshes sanoo.

-  Toistaiseksi heillä on hallussaan vain yksi suhteellisen suuri kaupunki, Herson. Sekin on paljon pienempi kuin Mariupol.

Forsström arvioi, että Venäjän tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluu nyt Mariupolin valtaamisen ja Krimin maayhteyden lisäksi Donbassin alueen vakauttaminen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE