Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tutkija: Näissä vaaleissa ei ollut protestin aika – piristynyt vaalikamppailu palveli Niinistöä

Näissä presidentinvaaleissa ei ollut protestin aika, poliittisen historian dosentti ja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander toteaa Demokraatille heti ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

Topi Juga

– Mikään sellainen ei ole ottanut tuulta. Ennakkoäänten ja ennusteiden tulos osoittaa tyytyväisyyttä, Majander arvioi.

– Sauli Niinistön asemaa olisi uhannut eniten passiiviset vaalit. Ennen ensimmäistä vaalikierrosta piristynyt vaalikamppailu ja Paavo Väyrysen mukaan tulo takasi sen, että Niinistön kannattajat eivät kokeneet turhaksi käydä vaaliuurnilla. Aktiivisuus palveli Niinistöä.

Taustalla on myös Niinistön asema tasavallan presidenttinä. Hänelle on Majanderin mukaan annettu vahvan presidentin asema.

– Puolueet ja hallitukset ovat jättäneet turvallisuus- ja puolustuspoliittisen kentän hänelle niin voimakkaasti, että Niinistöllä ei ole ollut siellä haastajia.

Haataisen ja Vanhasen tulokset osoittavat puoluetoiminnan voimattomuutta.

Kansanliikkeen ehdokkaana toimiva Niinistö sai eniten ääniä ennakkoäänten perusteella. Niinistön saalis näyttää olevan 64,4 prosenttia. Toisella sijalla on tällä hetkellä vihreiden ehdokas Pekka Haavisto 11,2 prosentin osuudella. Kolmannella sijalla ovat tasoissa perussuomalaisten Laura Huhtasaari sekä kansanliikkeen Paavo Väyrynen, kumpaisellakin äänisaaliina 6 prosentti. SDP:n Tuula Haatainen sai puolestaan 3,5 % ennakkoäänistä.

Ylen hetki sitten julkaisema ennuste vaalien tuloksesta ei myöskään ennakoi suuria muutoksia. Majanderkaan ei usko asetelman heilahtavan enää sillä tavoin, että tulosten yleiskuva muuttuisi. Toisen kierroksen mahdollisuuteen hän ei usko enää lainkaan.

– Tuntuu, että Haavisto puolueineen voi olla toisena kohtuullisen tyytyväinen siihen, että hän näyttää nousevan selkeällä erolla kakkoseksi.

Majanderin mukaan huomionarvoista Haaviston tuloksessa on se, että vihreät saivat selkeän pesäeron Huhtasaaren sekä Väyrysen konservatiivisiin kampanjoihin. Vihreät säilyttivät lisäksi johtoaseman verrattuna vasemmistopuoleisiin.

Haaviston asemaa palveli myös se, että vaalien loppuvaiheessa kamppailun kiihtyessä punavihreät kannattajat halusivat Majanderin mukaan äänestää gallupien valossa vahvimmilla ollutta ehdokasta, eli Haavistoa.

– Haataisen ja Merja Kyllösen aseman teki entistä vaikeammaksi se, että heidän oli vaikeaa voittaa punavihreitä ääniä.

Haataisen tulosta Majander pitää hirmuisen vaatimattomana. Hänen mukaansa niin keskustan Matti Vanhasen kuin SDP:n Haataisen tulokset osoittavat, että kuten eurooppalaisessa politiikassa muuallakin, henkilövaalit tuntuvat karkaavan puolueiden käsistä.

– Tämä on yleisempi trendi. Esimerkiksi Ranskassa Emmanuel Macron nousi ilmiöksi aivan tyhjästä.

– Haataisen ja Vanhasen tulokset osoittavat puoluetoiminnan voimattomuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE