Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tutkija: Sputnik-hankinta voisi olla käänteinen näpäytys – ”Venäjän väite, että kaikki politisoidaan, ei pidä paikkaansa”

LEHTIKUVA / AFP Juan Mabromata

Kansanedustaja Hjallis Harkimo (liik.) nosti eduskunnan torstain kyselytunnilla esiin venäläisen Sputnik V -koronarokotteen hankkimisen Suomeen. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vahvisti, että Suomi valmistelee ulkoministeriön johdolla kahdenvälisiä rokoteneuvotteluja venäläisen valmistajan kanssa.

Simo Alastalo

Demokraatti

Rokotteita siis mahdollisesti hankittaisiin Suomeen irrallaan EU:n yhteisistä hankinnoista, mutta kuitenkin Euroopan lääkeviraston EMAn linjauksia noudattaen.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan Sputnik-hankinnat voi nähdä eräänlaisena käänteisenä näpäytyksenä Venäjälle.

– Kun Sputnik-oli kehitteillä, korkealta taholta Venäjällä tuli väitteitä, että EU:ssa kampanjoidaan Sputnikia vastaan. Tämä olisi hyvä tapa korostaa sitä, että EU:ssa pandemian torjunnalla tai kansanterveydellä ei politikoida, Lassila sanoo.

EU:n ja Venäjän välillä on Lassilan mukaan käynnissä ideologisoitunut yhteenotto. Kremlissä on vallalla käsitys, jonka mukaan kaikki lännessä Venäjästä sanottu on propagandistista. Samaan aikaan muun muassa arvostetussa läntisessä lääketieteen tutkimusjulkaisussa Lancetissa Sputnikia on kehuttu erinomaiseksi rokotteeksi.

– Venäjän väite, että kaikki politisoidaan, ei pidä paikkaansa.

Toinen asia minkä Lassila soisi selitettävän Venäjän johdolle liittyy sikäläiseen versioon rokotediplomatiasta.

– Heille pitäisi kertoa, että olette itse sössineet hyvän käyntikorttinne propagandistisella rokotediplomatialla.

Venäjä kiirehti muun muassa presidentti Vladimir Putinin johdolla juhlistamaan viime kesänä saavustustaan maailman ensimmäisenä koronarokotteen keksijänä, vaikka tutkimukset Sputnikilla olivat vielä pahasti kesken.

”Ilman muuta voi nähdä, että tämä palvelee muitakin poliittisia päämääriä.”

Suomeen tapaa käynnistellä neuvotteluja ohi EU:n yhteisten hankintojen Lassila pitää ihan järkevänä. Sooloilusta olisi hänen mukaansa kyse vasta sitten, jos Suomi hankkisi Sputnikia vastoin EMAn suositusta.

Jos venäläistä rokotetta ei EU:n puolelta pidä Lassilan mukaan politisoida, Venäjällä se on politisoitu.

– Ukrainan tilanne ja Navalnyi kietoutuvat mukaan vääjäämättä.

Voidaanko mahdollinen hankinta nähdä Suomessa esimerkiksi keinona edistää pyrkimystä isännöidä Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouksen toteutumista?

– Voi olla, että meillä on yksittäisiä poliittisia toimijoita, jotka ajattelevat, että näin pitäisi toimia. En näe, että me tosiasiallisesti tekisimme näin. En usko, että Suomi ottaisi Sputnikia joka tapauksessa, jos EU ei sitä hyväksy.

– Ilman muuta voi nähdä, että tämä palvelee muitakin poliittisia päämääriä.

Venäjän rokotediplomatia on Lassilan mukaan erilaista kuin Kiinan. Venäjä ei kiristä maita rokotteellaan sen mukaan ovatko maat olleet Venäjä-kriittisiä. EU:lla on pakotteita suhteessa Venäjään, siitä huolimatta rokotetta myydään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE