Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tutkija: Tällaista tavaraa on luvassa, kun Trump pääsee illalla ääneen — yleensä presidentin on huomioitava muutama kirjoittamaton sääntö

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jani Kokko arvioi, että tänään Yhdysvaltain presidentiksi nousevalta Donald Trumpilta voi odottaa hänen aikaisempien puheidensa ja lausuntojensa perusteella mitä tahansa virkaanastujaispuheessaan.

Jos Trump kuitenkin noudattaa perinteitä, on Kokon mukaan olemassa muutama kirjoittamaton sääntö, joita uuden presidentin tulisi virkaanastujaispuheessaan huomioida.

“Tärkeimpiä näkökulmia ovat yhtenäisyyden luominen, jatkuvuuden osoittaminen ja uuden hallinnon poliittiset linjaukset. Kaksi ensimmäistä teemaa ovat keskeisessä roolissa ja yksityiskohtaista poliittisten tavoitteiden listausta ei suosita virkaanastujaispuheissa vaan tavoitteet esitetään lähinnä amerikkalaisten arvojen kautta.”

Kokon mukaan virkaanastujaispuhe on ennen kaikkea arvopuhe, joka yhdistää amerikkalaisia ja on ylevä.

“Osaltaan puhe symboloi muutosta ja samalla kertaa sekä pysyvyyttä että jatkuvuutta. Suurien voittojen ja tappioiden hetkillä virkaanastujaispuheilla on pyritty luomaan yhtenäisyyttä kulttuurisesti, uskonnollisesti ja väestöllisesti hajanaisessa maassa.”

Hyvin yhtenäisyyden luomisessa ovat onnistuneet esimerkiksi Thomas Jefferson ja John F. Kennedy.

Kokko kirjoittaa blogissaan Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Lisää aiheesta

“Hyvin yhtenäisyyden luomisessa ovat onnistuneet esimerkiksi Thomas Jefferson ja John F. Kennedy, jotka tulivat presidenteiksi erittäin kiivaiden vaalikamppailujen jälkeen. Jefferson kukisti presidentti John Adamsin ja Kennedy päihitti Richard Nixonin vain 100 000 äänen erolla.”

Kokon mukaan yhtenäisyyttä luodaan myös historiallisessa jatkumossa, jossa pyritään kokoamaan kaikki amerikkalaiset yhteen rakentamaan kansakuntaa.

“Tällaista pyrkimystä ovat konkreettisesti osoittaneet mm. Ronald Reagan, George W. Bush sekä Barack Obama ensimmäisissä virkaanastujaispuheissaan.”

Kokko kirjoittaa, että uuden presidentin on välttämätöntä osoittaa instituution jatkuvuutta henkilövaihdoksesta huolimatta. Jatkuvuuden osoittaminen voi tapahtua kiittämällä edeltävää presidenttiä hänen työstään kansakunnalle sekä yhdistämällä itsensä pitkään linjaan presidenttejä.

“Presidentti Rutherford B. Hayes korosti jatkuvuutta vuonna 1877 toteamalla ”Olemme kokoontuneet toistamaan julkista seremoniaa, jonka Washington aloitti, jota ovat jatkaneet kaikki edeltäjäni.” Presidentti Reagan puolestaan kiitti edeltäjäänsä presidentti Jimmy Carteria sujuvasta vallanvaihdosta ”Herra presidentti, haluan kansalaistemme tietävän kuinka paljon teitte kantaaksenne eteenpäin tätä perinnettä, […] kiitän teitä ja väkeänne kaikesta avustanne säilyttäessämme jatkuvuuden, joka on tasavaltamme suojavalli.””

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE