Tutkija Ylen uuden toimitusjohtajan valinnasta: ”Toivoisin, että poliitikot katsoisivat tätä vähän kauempaa”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen on ilmoittanut siirtyvänsä yksityisen sektorin palvelukseen.

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen ilmoitti torstaina jättävänsä paikkansa tämän vuoden loppuun mennessä ja siirtyvänsä yksityiselle sektorille. Omasta aloitteestaan Yleisradion jättävä Kivinen ei vielä paljastanut, minne on lähdössä.

Kivisen seuraajan haku käynnistyy heti sekä julkisella että Ylen sisäisellä haulla. Kivinen jatkaa tehtävässään, kunnes Ylelle on valittu uusi toimitusjohtaja.

Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola näkee Kivisen lähdön Ylen mahdollisuutena uudistua.

– Perinteinen puoluepolitiikka on näytellyt aina aika voimakasta roolia näissä toimitusjohtajan valinnoissa, jos katsoo Yleisradion historiaa. Toivoisin, että poliitikot katsoisivat tätä vähän kauempaa, että tähän tarvitaan ihminen, jolla on ymmärrystä sekä Ylen sisältöpuolesta että sen taloudellisesta toiminnasta.

– Se onkin suuri kysymys, että mistä tällainen ihminen löydetään, Kantola lisää.

Alle 40-vuotiaiden tavoittamisella kiire.

Kantolan mielestä Ylen toimitusjohtajan päätyö on luotsata yhtiö toimimaan suomalaisten eduksi, ei lobata poliitikkoja rahoituksen saamiseksi. Hän toivoisi seuraavan johtajan olevan rohkea, ennakkoluuloton ja hieman rämäpäinen.
– Ihminen, jolla on kiinnostavia ja innostavia ajatuksia siitä, mikä on Yleisradion tulevaisuus. Mediakentällä tällä hetkellä tapahtuvat muutokset ovat niin rajuja, että pelkällä manageerauksella ei enää selviä. Pitäisi pystyä uudistumaan aika nopeasti, jos aiotaan saada kiinni alle 40-vuotiaat suomalaiset, Kantola sanoo.
Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmssonin mukaan Kivisen seuraajaksi etsitään ”sopivaa kombinaatiota”.
– Pitäisi olla henkilö, jolla on kulttuurialan asiantuntemusta, media-alan asiantuntemusta, hän ymmärtää digitalisaatiota ja tekniikkaa, on tosi hyvä strateginen johtaja, innostava henkilöstöjohtaja ja osaisi vielä kommunikoidakin. Emme me tietenkään löydä tällaista superhenkilöä mistään, vaan täytyy katsoa näistä sopiva kombinaatio. Silloin ratkaiseva on kuitenkin se henkilö ja hänen kykynsä johtaa tällaista organisaatiota.

Jääskeläisen lähtö ei vaikuttanut.

Kivinen kertoo STT:lle kypsytelleensä ajatusta lähdöstä kauan.

– Näen, että vastuullisessa tehtävässä olevan henkilön täytyy miettiä, mikä on oikea aika ja tilanne, jossa tällaisen liikkeen voi tehdä. Tähän vaikutti eniten se, että lainsäädännön pohjalta on nyt vakaa näkymä, jonka eteen tehtiin monta vuotta työtä.
Ylen toiminnan rahoittamisessa on Kivisen kaudella siirrytty tv-maksuista veropohjalle.

Kivisen mukaan hänen lähtönsä ei liity entisen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen lähtöön Ylestä. Jääskeläinen joutui viime keväänä jättämään paikkansa Yleisradion uutisoinnista syntyneen jupakan takia.

– Kahdeksan vuoden aikana on tapahtunut niin monenlaisia dramaattisia asioita, että johtaja ei voi ajatella, enkä ajattele, että joku yksittäinen asia tai tekijä saisi tai voisi vaikuttaa omaan isoon pohdintaan.

Kivisen mukaan Ylellä on tiivis yhteys suomalaisiin. Siitä täytyy pitää kiinni.

– Yle tavoittaa päivittäin jonkun palvelun kautta 76 prosenttia suomalaisista. Se tarkoittaa, että palvelua pitää olla monenlaisille kohderyhmille. Tämä ei tule itsestään. Ylen täytyy olla koko ajan valppaana.

Keskustelua aiheesta

Miehen epäillään käyttäneen hyväksi kymmeniä alle 16-vuotiaita – taustalla jo kaksi tuomiota

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kymmenien poikien hyväksikäytöstä epäilty 49-vuotias mies on tuomittu jo aiemmin kymmenistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Mies on tuomittu jo kahteen otteeseen, ja hän näyttää molemmilla kerroilla jatkaneen lasten hyväksikäyttöä pian vankilasta vapauduttuaan. Mies on vaihtanut nimeään ainakin kaksi kertaa.

Helsingin poliisi kertoi keskiviikkona epäilevänsä hänen syyllistyneen taas kymmenien alle 16-vuotiaiden poikien hyväksikäyttöön. Mies otettiin kiinni ja vangittiin helmikuun alussa Helsingissä.

Miehen epäillään välittäneen lapsille pääasiassa nuuskaa ja pyytäneen maksuksi rahaa tai seksuaalissävytteisiä tekoja, kuten kuvia ja koskettelua.

Aiemmista tuomioista selviää, että mies on noudattanut samaa kaavaa aiemminkin. Hän on muun muassa tarjonnut lapsille rahaa, alkoholia, tupakkaa ja pikaruokaa vastineeksi muun muassa suuseksistä ja muista seksuaalisista teoista.

Mies tuomittiin ensimmäisen kerran vuonna 2009.

Poliisin mukaan epäilty lähestyi lapsia enimmäkseen Helsingin keskustassa. Mies on mennyt juttelemaan lapsille kasvokkain ja vaihtanut puhelinnumeroja heidän kanssaan.

Aiemmin mies oli tutustunut lapsiin muun muassa netin yhteisöpalvelussa Irc-galleriassa, uimastadionilla ja muilla julkisilla paikoilla.

Mies tuomittiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ensimmäisen kerran vuonna 2009 neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Tuolloin tuomio tuli useista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, kuvien levittämisestä sekä seksuaalipalvelujen ostamisesta ja sen yrityksestä nuorelta. Teot tapahtuivat vuosina 2005–2008.

Hän kävi keskusteluja uhriensa kanssa netissä ja tapasi osan lapsista. Hän sai osan uhreistaan riisuuntumaan ja esiintymään verkkokameralle uskottelemalla olevansa itse nuori tyttö. Hän pyysi heitä muun muassa masturboimaan ja lähettämään kuvia ja videoita netissä. Suurin osa 34 uhrista oli tekoaikaan 12–15-vuotiaita.

Mies pääsi ehdonalaiseen joulukuussa 2010 noin puolitoista vuotta sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu. Myöhemmin saamansa tuomion mukaan hän syyllistyi lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön seuraavan kerran vain kuukauden päästä päästyään ehdonalaiseen ja jatkoi lasten hyväksikäyttämistä vuosina 2011 ja 2012.

Hänet tuomittiin vuonna 2012 raiskauksista ja muista lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista viiden ja puolen vuoden vankeuteen. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka piti tuomion ennallaan.

Pakkanen sotkee junaliikennettä – suurin osa myöhästymisistä enintään noin 20 minuuttia

Pakkanen on viivästyttänyt useita Helsingistä liikennöiviä kaukojunia aamun aikana. Esimerkiksi Joensuuhun kulkeva juna oli 55 minuuttia myöhässä.

Suurin osa myöhästymisistä on korkeintaan noin parinkymmenen minuutin pituisia. Myös rantaradan lähiliikenteessä on koettu yksittäisiä myöhästymisiä. Kirkkonummen ja Helsingin välillä junien kulkua haittaa vaihdevika.

Osa viivästyksistä johtuu siitä, että junakalustoa on jouduttu vaihtamaan. Kova pakkanen voi näkyä esimerkiksi ongelmina ovien toiminnassa, kertoo Janna Viisterä VR:n viestinnästä.

Keskustelua aiheesta

Huumekohussa ryvettynyt Jari Sillanpää on tehnyt valintansa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää ei ole valittanut huumetuomiostaan, kerrotaan Helsingin käräjäoikeudesta. Sillanpään lähes 24 000 euron sakkotuomio jää siten voimaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta.

Tuomion mukaan hän ajoi metamfetamiinin vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa.

AVAINSANAT

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta 37-vuotiaan miehen kuolemaan selvitetään

Lieksassa Pohjois-Karjalassa yksi mies kuoli ja kaksi vietiin sairaalahoitoon eilisten puukotusten jäljiltä, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Poliisi sai myöhään keskiviikkoiltana ilmoituksen puukotuksesta yksityisasunnossa Pankakoskella.

Kuolonuhri on 37-vuotias lieksalaismies. Myös kaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan hoitoon toimitettua ovat lieksalaisia.
Tekoja tutkitaan tappona ja kahtena tapon yrityksenä.

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta asiaan selvitetään. Tutkinnan etenemisestä tiedotetaan lisää aikaisintaan perjantaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kulosaaressa ratavaurio – metroliikenteessä häiriöitä

Kuva: Lehtikuva

Helsingin ja Espoon metroliikenteessä ilmenee aamupäivän aikana ratavauriosta johtuvia häiriöitä, tiedottaa HSL.

Häiriön vuoksi metron vuorovälit ovat epäsäännöllisiä puoleen päivään asti. Odotus voi kestää enintään 15 minuuttia.

Häiriö johtuu Kulosaaressa olevasta ratavauriosta.

Metrossa oli ongelmia myös eilen Herttoniemessä sattuneen ratavaurion ja Ruoholahdessa havaitun palorullaovien vian vuoksi.