Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tutkija yllättyi: Nuoren sukupolven eettisyys harhaa – joka neljäs hyväksyisi jopa lahjonnan

Konsulttiyhtiö EY:n kansainvälisen tutkimuksen mukaan yli puolet isojen yritysten työntekijöistä kertoo joskus törmänneensä korruptioon tai epäeettiseen toimintaan organisaatiossaan.

Yritykset näyttävät tutkimuksen valossa epäonnistuneen eettisen työkulttuurin edistämisessä. Hallituksen jäsenistä ja yritysjohdosta 77 % olisi valmis hyväksymään jonkinlaista epäeettistä toimintaa, jotta yritys yltäisi taloudellisiin tavoitteisiinsa. Heistä kolmasosa oli valmis rahalliseen lahjontaan.

Nuoret aikuiset näyttävät hyväksyvän epäeettisen toiminnan muita ikäryhmiä useammin. 25–34-vuotiaista jopa 73 % sallisi epäeettisen toiminnan yrityksen selviytymisen keinona. Joka neljäs hyväksyisi lahjonnan.

Viidennes 25–34-vuotiaista olisi valmis toimimaan epäeettisesti, jos se edistäisi etenemistä uralla. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi eettisten sääntöjen noudattamatta jättämistä, väärän tiedon välittämistä johdolle tai tilintarkastajien harhaanjohtamista.

Nuoret aikuiset myös ajattelevat huomattavasti muita ikäryhmiä useammin, että oma yritysjohto olisi valmis toimimaan epäeettisesti – peräti 68 % uskoi näin.

– Seuraava johtajasukupolvi vaikuttaisi olevan paitsi itse altis toimimaan epäeettisesti, myös uskoo väärinkäytöksiä tapahtuvan. Tulos kyllä yllätti minut, hyvän hallinnointitavan noudattamiseen ja väärinkäytösten tutkintaan erikoistuneen tiimin johtaja Markus Nylund EY:ltä toteaa.

Tulevat päättäjät on saatava ymmärtämään väärinkäytösten seuraukset.

Lisää aiheesta

Hän huomauttaa, että yleisesti mielletään, että nuoret ajattelevat eettisemmin kuin vanhemmat sukupolvet.

– Mutta tutkimuksen valossa sanoisin, että yritysten tulisi todella kiinnittää huomiota eettisten toimintatapojen mukaiseen näkyvään toimintaan sekä selkeyttää ohjeistuksia ja korostaa koulutuksen tärkeyttä työntekijöille. Muuten riski väärinkäytöksille tulevaisuudessa kasvaa, Nylund varoittaa.

Hän pitää tärkeänä, että tulevat päättäjät on saatava ymmärtämään väärinkäytösten seuraukset ja toisaalta kannustettava tuomaan julki huolensa tai suoranaiset epäilynsä mahdollisista väärinkäytöksistä, jos sellaisia on.

Kansainvälisesti 28 % (vuonna 2015 24 %) vastaajista koki, että sääntelyllä on positiivinen vaikutus, kun halutaan suitsia epäeettistä toimintaa. Suomessa vain 10 % vastaajista koki, että sääntely toisi haluttua tulosta.

Sähköpostien seuranta koettaisiin Suomessa vahvasti yksityisyyden loukkaamisena (kv 65 % vs. Suomi 80 %). Lähes puolet (49 %) piti jopa someprofiilien monitorointia työnantajan taholta loukkaavana.

– Suomalaisyritysten edun mukaista olisi noudattaa tiukempia eettisen toimintatavan sääntöjä, jottei tule ikäviä yllätyksiä, Nylund sanoo.

Konsulttiyhtiö EY:n vuosittain toteuttama tutkimus selvitti tällä kertaa yli 4 000 työntekijän suhtautumista korruptioon ja väärinkäytöksiin isoissa yrityksissä 41 maassa, myös Suomessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE