Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tutkija yllättyi Unkarin Nato-ilmoituksesta – kehottaa Suomea miettimään ”parhaita keinoja, miten se voi tukea Ruotsin jäsenyyttä tästä eteenpäin”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Turkin myönteinen kanta Suomen Nato-jäsenyyshakemukseen on ollut jo jonkin aikaa odotettavissa, katsoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Nyt on sitten enää viikkojen kysymys, kuinka pian tämä saadaan maaliin, Vanhanen arvioi.

Ruotsin tilanne on Vanhasen mukaan mutkikkaampi, koska Turkki vetoaa edelleen siihen, ettei kolmikanta-asiakirjassa sovituissa asioissa ole tapahtunut riittävästi edistystä.

-  Kyllä tässä taustalla on se, ettei Turkki sinänsä häviä mitään, jos nyt tässä vaiheessa ratifioi vain Suomen. Se voi jatkaa paineen asettamista Naton ja Yhdysvaltojen suuntaan ja katsoa, että mitä tästä voi saada irti, Vanhanen jatkaa.

Sitä, että Unkari olisi kuun lopussa ratifioimassa vain Suomen, Vanhanen pitää hieman yllättävänä.

-  Unkarin kohdalla on hieman yllättävää, että he menettelevät noin. Siihen on tietysti myös jonkin verran varauduttu, että teoriassa näin voisi käydä. Suomen pitää nyt miettiä niitä parhaita keinoja, miten se voi tukea Ruotsin jäsenyyttä tästä eteenpäin.

Vanhasen mukaan Ruotsin saaminen mahdollisimman nopeasti Naton jäseneksi tulisi olla nyt Suomen ulkopolitiikan seuraava kärkihanke.

-  Nyt on tärkeää viestiä Ruotsin suuntaan, että Suomi aikoo tehdä kaikkensa sen eteen, että Ruotsin jäsenyys toteutuu. Se on täysin Suomen kansallinen etu, että Ruotsi tulee perässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE