Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tutkijalta kiinnostava kyseenalaistus: Äänestikö kansa sittenkään keskustaa oppositioon?

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen (vasemmalla), puheenjohtaja Juha Sipilä ja Hannakaisa Heikkinen puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä 14. huhtikuuta.

Ajatuspaja Magman tutkija, poliittisen historian dosentti Mikko Majander kysyy blogikirjoituksessaan ”Äänestikö kansa Keskustan oppositioon?”.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

–Keskustan 18 paikan tappio osoittaa äänestäjien valtavaa pettymystä puolueen politiikkaan, mutta äänestikö kansa samalla Keskustan oppositioon, se on jo kimurantimpi juttu. Kansan tahtoa yhteisten asioiden hoitamiseen voidaan tarkastella monella tavalla, Majander näkee.

Hän katsoo, että valtakirja kaventui vaaleissa kertaheitolla kolmanneksella, mutta on yhä melkoinen – 424 000 annettua ääntä keskustalle.

– Ajetaanko Keskustan korostamaa aluekehitystä parhaiten oppositiosta käsin vai kenties valtiovarainministerin paikalta, jos sellainen sattuisi tulemaan tarjolle hallituskoalition toiseksi suurimmalle puolueelle? Majander kysyy.

Hänen mukaansa vaarana toki on, että hallitusyhteistyö vasemmiston kanssa jättäisi kentän auki perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamalle oppositiolle.

– Neljä vuotta on kuitenkin pitkä aika odottaa uuden kannatusnousun palkintoa, jonka kypsymisestä ei nykyisessä poliittisessa kulttuurissamme voi mitenkään olla varma.

– Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen SDP oli historiansa heikoimmasta 16,5 prosentin tuloksesta huolimatta halukas hallitukseen, mutta pääministeripuolue Keskusta valitsi toisin. Otollisesta oppositioasemasta käsin sosiaalidemokraatit onnistuivat lihottamaan kannatustaan vain vaivaiset 1,2 prosenttiyksikköä.

– Kuka ja mikä takaa, että Keskustan kävisi yhtään sen paremmin? Majander kysyy.

Majander on aiemmin tunnustanut Demokraatille kannattavansa viiden puolueen punamulta-kansanrintamahallitusta paljon julkisuutta saaneen SDP:n ja kokoomuksen sinipunan sijasta. Kokoonpanoon kuuluisivat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Lue lisää: ”Tulos tai ulos -Sipilän olisi erittäin vaikea lähteä junioriministeriksi” – Tutkija povaa kansanrintamapunamultaa

Ennen Magmaan siirtymistään Majander toimi Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE