Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tutkijat: Asumisyksikön itsenäinen valinta vähentäisi asunnottomuuden uusiutumista

Osa tuetuissa asumisyksiköissä asuvista ihmisistä voi huonosti, koska samaan paikkaan sijoitetaan hyvin erilaisissa elämäntilanteessa olevia ihmisiä.
Osa asukkaista kokee myös turvattomuutta. Tämä käy ilmi Sininauhasäätiön Asukkaan ääni -tutkimuksesta, joka valottaa asukkaiden kokemuksia tuetun asumisen laadusta.

Pitkäaikaisasunnottomuusohjelmat ovat vähentäneet merkittävästi asunnottomuutta viime vuosina Suomessa. Tutkimuksen tekijät korostavat, että onnistumisten jälkeen on aika mennä eteenpäin.

– Asumisen laatuun pitäisi edelleen kiinnittää huomiota. Asunnottomuuden uusiutumista vähentäisi merkittävästi myös se, että ihminen voisi itse valita, minkä tyyppisessä asumisyksikössä hän asuu. Kotia vailla olevaa ihmistä ei voi vain tuupata jonnekin ja toivoa tämän sopeutuvan, tutkijat Päivi Kivelä ja Anna Leppo painottavat.

Asumisyksiköissä eletään tavallista arkea. Tutkimus kertoo kuitenkin myös turvattomuudesta, jonka luonne riippuu asumisen muodosta. Esimerkiksi asunto ensin -yksiköissä monet kokevat väkivallan ja rikoksen uhriksi joutumisen uhkaa tai kärsivät metelistä.

Kokemus ö-luokan kansalaisuudesta tavallinen.

Niin sanotun portaikkomallin asumisyksiköissä asuvat ihmiset puolestaan pelkäävät menettävänsä kotinsa ja samalla lähiyhteisönsä.

– Asumisyksikön muut asukkaat ja työntekijät ovat monelle ihmiselle ainoat elämää kannattelevat sosiaaliset suhteet, jotka heillä on jäljellä.

Lisäksi moni kokee asumisen leimaavaksi ja itsensä ulkopuoliseksi. Kokemus b-luokan – jopa ö-luokan – kansalaisuudesta on asumisyksikössä hyvin tavallinen.

Asukkaiden suuri määrä ja erityisen vahva tuen tarve kuormittavat asumisyksiköiden henkilökuntaa ja muita asukkaita. Tilannetta helpottaisi se, jos vakavista päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät asukkaat pääsisivät helpommin tarpeiden mukaiseen hoitoon.

– Jos arki on jatkuvaa tulipalojen sammuttelua, henkilökunnan aika ei riitä kiireettömiin kohtaamisiin ja keskusteluihin asukkaiden kanssa, Kivelä ja Leppo toteavat.

Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahden asunto ensin -yksikön asukkaita sekä kuuden portaikkomallia noudattavan asumisyksikön asukkaita (N=55) eri puolilla Suomea vuoden 2015 aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE