Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tutkijat uudistaisivat vaalipiirijaon – ”Riikka Karppinen olisi todennäköisesti tullut valituksi”

LEHTIKUVA / JOUNI KELA
Lapin vaalipiiristä eduskuntaan pyrkinyt Riikka Karppinen (vihr.).

Aluetutkija Timo Aron mukaan Suomen vaalipiirijaon uudistamiselle on ollut huutava tarve jo pitkään, ja tarve vain lisääntyy, kun väestökehitys kasvattaa Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirejä lähivuosikymmeninä.

Demokraatti.fi/STT

Aron laatiman ennusteen mukaan Suomen väestökehitys kasvattaa Uudenmaan kansanedustajamäärän vuoteen 2040 mennessä 42:een nykyisestä 36:sta ja Helsingin edustajamäärä 28:aan nykyisestä 22:sta. Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen edustajamäärät pysyvät ennallaan, mutta kaikissa muissa Manner-Suomen vaalipiireissä ne laskevat.

Esimerkiksi pienen Satakunnan vaalipiirin yhdistäminen Varsinais-Suomen tai Pirkanmaan vaalipiiriin ei Aron mukaan tulisi olemaan helppoa.

– Vaalipiireihin liittyy paljon tunne- ja identiteettitekijöitä. Puhtaasti asiaperusteisten ratkaisujen tekeminen on vaikeaa, Aro sanoi STT:lle.

Puolueilla omat intressinsä

Åbo Akademin valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin mukaan puolueiden välisen paikkajaon valtakunnallista vääristymää voitaisiin oikaista myös esimerkiksi Ruotsissa käytössä olevalla tasauspaikkajärjestelmällä, jollaisen myötä Riikka Karppinenkin (vihr.) olisi todennäköisesti tullut valituksi eduskuntaan.

– On huono asia, että Suomessa puolueiden puoluesihteerit pohtivat vaalijärjestelmän uudistamista. Silloin kaikki tuijottavat vain yhtä lukua eli sitä mitä uudistus tarkoittaisi kullekin puolueelle. Tällöin on vaikea saada mitään aikaiseksi, Grönlund sanoo.

Grönlund suosittelee puoluevetoisen uudistuksen sijaan asiantuntija- ja kansalaispohjaista uudistamista, jollaista on kokeiltu esimerkiksi Kanadassa.

– Puolueilla on aina omat intressinsä, joten puoluevetoinen uudistaminen voi olla hankalaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE