Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tutkijat Yle-laista: Hallintoneuvoston aseman vahvistaminen historiallinen virhe – “Liittäisi Suomen Puolaan ja Unkariin”

Runsaat kolmekymmentä viestinnäntutkijaa on antanut lausuntonsa eduskunnalle kaavaillusta Yle-lain muuttamisesta. Tutkijat ovat liikenne- ja viestintävaliokunnalle antamassaan lausunnossa huolissaan lakiesitykseen sisältyvästä Ylen hallintoneuvoston aseman vahvistamisesta, joka lisäisi heidän mukaansa Ylen poliittista ohjausta.

“Hallintoneuvoston aseman vahvistaminen olisi tässä maailman ajassa eduskunnalta historiallinen virhe. Vuoden 2016 lehdistönvapautta koskevassa vuosiraportissaan Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) ilmaisi huolensa juuri poliitikkojen kasvavasta epäluulosta vapaata mediaa kohtaan”, tutkijat toteavat.

Uutis- ja ajankohtaisjournalismin riippumattomuus ja uskottavuus on kriisiytynyt huolestuttavaa vauhtia.

Epäluulo vaivaa heidän mukaansa yhä enemmän myös aiemmin lehdistönvapauden kehtona pidettyä Eurooppaa.

“Viime vuoden kuluessa uutis- ja ajankohtaisjournalismin riippumattomuus ja uskottavuus on kriisiytynyt huolestuttavaa vauhtia, mikä näkyy erilaisissa luottamusmittauksissa. Suomen luvut ovat pitkään olleet eurooppalaista huipputasoa, mutta erilaiset kyselytutkimukset osoittavat mediaepäluulon lisääntyvän ja globaalin median politisoitumisen näkyvän myös Suomessa”, lausunnossa sanotaan.

Laki todennäköisesti myös heikentäisi edelleen Suomen ranking-sijoitusta kansainvälisessä lehdistönvapausindeksissä.

Tutkijoiden mukaan Suomen eduskunnalta sekä yleisradiotoiminnan että laajemman demokratian kannalta olisi tässä tilanteessa vahingollista vahvistaa lailla julkisen palvelun journalismin poliittista ohjausta.

“Sellaisen lain hyväksyminen liittäisi Suomen Puolaan ja Unkariin maana, jossa julkisen palvelun median poliittinen ohjaus lisääntyy. Ehdotetun kaltaisena laki todennäköisesti myös heikentäisi edelleen Suomen ranking-sijoitusta kansainvälisessä lehdistönvapausindeksissä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE