Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Tutkimus: Arktisen alueen merijää sulaa kaksi kertaa luultua nopeammin

LEHTIKUVA / HANDOUT

Arktisen alueen rannikoiden merijää sulaa jopa kaksi kertaa aiemmin luultua nopeammin, kertoo tuore tutkimus. Brittiläisen University College London -yliopiston tutkimustulos on huolestuttava ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tulos eroaa aiemmista laskelmista, koska tutkijat käyttivät päivitettyjä lumensyvyyskarttoja.

Merijään paksuutta arvioidaan mittaamalla jään korkeus merenpinnasta. Mittaamisessa pitää kuitenkin ottaa huomioon se, että lumipeite painaa jäätä alaspäin. Tutkijat ovat käyttäneet tähän asti laskelmissaan 20 vuotta vanhaa arktisen alueen lumensyvyyskarttaa, jossa eivät näy ilmastonmuutoksen tuoreimmat vaikutukset.

–  Koska merijään muodostuminen on siirtynyt koko ajan myöhemmäksi, lumella on vähemmän aikaa kertyä jään päälle, kertoi tutkimusta yliopistossa johtanut Robbie Mallett.

–  Laskelmamme ottavat ensi kertaa huomioon lumikerroksen paksuuden vähenemisen ja antavat ymmärtää, että merijää ohenee nopeammin kuin luulimme.

Tutkimuksen mukaan merijää suli rannikkoalueilla 70–100 prosenttia nopeammin kuin aiemmin on ajateltu.

Uusien tutkimustulosten toivotaan auttavan tulkitsemaan satelliittien tuottamaa tietoa aiempaa paremmin ja kehittämään tarkempia ennustemalleja ilmastonmuutoksesta.

Arktisen alueen jääpeite on kriittinen ilmaston lämpenemisen hillitsemisen kannalta, sillä se estää merta lämmittämästä ilmakehää talvisin ja suojaa merta auringonpaisteelta kesäisin. Viime vuosikymmeninä alue on lämmennyt kolme kertaa maapallon keskiarvoa nopeammin, ja pohjoisten napaseutujen jää on sulanut huolestuttavalla tavalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE