Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tutkimus hoitotyöstä: Eettisyys unohtuu kiireessä – 32% ei edes uskalla puuttua epäkohtiin

Sairaanhoitajista vain noin kolmasosa (32 prosenttia) uskaltaa puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin. Tämä käy ilmi Sairaanhoitajaliiton jäsenkyselystä. Siinä selvitettiin alan ammattilaisten valmiuksia puuttua tilanteeseen, jos he huomaavat epäasiallista käytöstä, joka kohdistuu asiakkaaseen tai potilaaseen.

Marja Luumi

Demokraatti

Kyselyn mukaan sairaanhoitajista noin 84 prosenttia kertoo velvollisuudekseen puuttua asiaan tällaisessa tilanteessa.

Epäasialliseksi toiminnaksi luokitellaan esimerkiksi se, jos potilaan tai asiakkaan omaa tahtoa tai yksityisyyttä ei kunnioiteta. Tällaista havaitsi päivittäin tai viikoittain 37 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Alan esimiehistä lähes kaikki (96 %) pitivät velvollisuutenaan puuttua epäasialliseen toimintaan. Lähes kolme neljästä (72 %) kertoi lisäksi, että heillä on myös rohkeutta puuttua tilanteisiin.

Sairaanhoitajia taas mietityttää se, millaiseen asemaan itsensä asettaa, jos raportoi havainneensa epäeettistä toimintaa hoitotyössä. Vastausten mukaan tilanteita katsotaan usein työpaikoilla tästä syystä sormien läpi.

Kiire mainittiin yhdeksi syyksi sille, miksi hoitajat eivät aina puutu epäeettiseen toimintaan. Yli puolet (53 %) kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista kertoo olevansa samaa tai täysin samaa mieltä siitä, että joutuu toimimaan epäeettisesti vähäisten resurssien vuoksi.

– Kiireestä huolimatta epäeettinen toiminta ei ole hyväksyttävää. Ammatillinen osaaminen korostuu sellaisissa tilanteissa, joissa asiakas tai potilas käyttäytyy poikkeavalla tavalla ja on aggressiivinen esimerkiksi muistisairauden vuoksi, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela korostaa.

Lisää aiheesta

Hänen mukaansa ammattilainen osaa tunnistaa syyt potilaan käytöksen takana ja hoitaa tätä asianmukaisesti.

– On tärkeää lisätä ymmärrystä ja antaa hoitajille ohjeistuksia erilaisten tilanteiden varalle.

“Yhteisillä pelisäännöillä voimme kehittää alaa.”

Sairaanhoitajaliitto painottaa organisaation yhteisiä ohjeita, joidn tehtävä on varmistaa, että hoitajat voivat tehdä työnsä eettisesti. Avoimessa työyhteisössä epäkohtiin voi huoletta puuttua.

– Kollegiaalisuutta on se, että auttaa muita ja uskaltaa myös tarvittaessa puuttua asiaan, jos huomaa toisen työskentelytavoissa epäeettisiä piirteitä. Tavoitteemme on, että ohjeistusten avulla ongelmakohtia voi tuoda rakentavasti esiin kaikilla työpaikoilla. Yhteisillä pelisäännöillä voimme kehittää alaa, Hahtela huomauttaa.

Hän pitää tärkeänä toimintamalleja tilanteisiin, joissa on havaittu epäasiallista kohtelua. Aina näitä ei kuitenkaan tunneta. Jopa lähes puolet (46 %) sairaanhoitajista kertoo, että ei tiedä, onko yksikössä olemassa ohjeistusta epäeettisen toiminnan varalle.

Osaamista epäasialliseen toimintaan puuttumiseen vahvistetaan keskustelemalla asiasta työyhteisössä. Huolestuttavaa on, että kolmannes (33 %) sairaanhoitajista ilmoitti, ettei osaamista vahvistetaan ollenkaan.

Sairaanhoitajaliiton jäsenilleen lähettämään kyselyyn vastasi 752 julkisessa, yksityisessä ja kolmannen sektorin palveluksessa toimivaa sairaanhoitajaa sekä noin 161 alalla johtavissa ja esimiestehtävissä työskentelevää henkilöä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE