tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Tutkimus: Koulutussuunnitelman puuttuminen voimakkain riskitekijä kuolleisuudelle

Nuoruusiän huono-osaisuus kasautuu ja on yhteydessä kuolleisuuteen ennen keski-ikää, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. Huono-osaisuuteen voidaan kuitenkin vaikuttaa muun muassa perhesuhteita ja koulutuspolkuja tukemalla.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Noora Berg lähestyy huono-osaisuutta väitöskirjassaan moniulotteisesti kattaen terveyden, sosiaaliset suhteet, sosioekonomiset tekijät ja riskikäyttäytymisen.

Tutkimus käsittää yhden tamperelaisen ikäluokan, jota seurattiin kyselylomakkein 16-, 22-, 32- ja 42-vuoden iässä.

Tutkimuksessa seurattiin erilaisia huono-osaisuuden kehityspolkuja nuoruudesta keski-ikään ja havaittiin, että sosiaalisilla suhteilla on tärkeä rooli huono-osaisuuden kasautumisessa. Vaikeudet nuoruusiän perhesuhteissa olivat osa riskien ketjuja, jotka vaikuttivat taloudellisiin ja mielenterveyden ongelmiin aina keski-ikään saakka.

– Huono-osaisuutta olisikin järkevää tarkastella paljon laajemmin kuin vain köyhyytenä tai syrjäytymisenä työmarkkinoilta, sanoo Berg.

Useat samanaikaiset vaikeudet nuoruuden sosiaalisissa suhteissa olivat myös yhteydessä kuolleisuuteen 26 vuotta kestäneen tutkimusjakson aikana. Voimakkain yksittäinen riskitekijä kuolleisuudelle oli koulutussuunnitelmien puuttuminen tai epävarmuus niistä 16-vuotiaana.

Haitallista alkoholinkäyttöä ehkäistävä.

Naiset, jotka joivat usein humalahakuisesti nuoruudesta keski-ikään, kokivat todennäköisemmin lähes kaikkia tarkasteltuja huono-osaisuuksia. Miehillä, jotka joivat kaikissa ikävaiheissa usein humalahakuisesti tai lisäsivät juomista nuoruuden jälkeen, huono-osaisuus näkyi lähinnä terveyden ja talouden ongelmina.

Nuoruusiän usein toistuva humalajuominen ei kuitenkaan tutkimuksen mukaan johtanut keski-iän huono-osaisuuteen, jos juominen väheni nuoruusiän jälkeen.

– Tämä kannustaa ehkäisemään haitallista alkoholinkäyttöä ja huono-osaisuutta myös nuoruusiän jälkeen, Berg sanoo.

– Lapsuudessa ja nuoruudessa koettu huono-osaisuus vaikuttaa hyvinvointiin vielä keski-iässä, mutta se ei vääjäämättä määritä ihmisen elämää. Tämä luo monia mahdollisuuksia huono-osaisuuden ehkäisytyölle. Tulokset korostavat huomion suuntaamista perhesuhteiden parantamiseen, koulutuspolkujen tukemiseen sekä haitallisen alkoholin käytön ehkäisyyn.

Tutkimus on osa Stressi, kehitys ja mielenterveys -tutkimusta (TAM-hanke), joka toteutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Noora Berg väittelee 3.2. Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Keskustelua aiheesta

Näin huumerikollinen narahti lentokentällä: ”Sieltä löytyikin sitten pari kiloa hasista” – tullimies muistelee karvaisen kollegansa ällistyttävää vainua

Kuva: Jari Soini
Dani nuolaisi omistajaansa Mika Niemenmaata kiitokseksi yhteisistä vuosista vastaanotettuaan Irti Huumeista ry:n Oma pää – Pääoma –palkinnon.

Musta häntä heilui puolelta toiselle vauhdikkaasti, kun televisiostakin tuttu huumekoira Dani vastaanotti tänään 22. kerran jaettavan Irti Huumeista ry:n jakaman Oma pää – Pääoma –palkinnon Helsingin Kaivopuistossa.

Palkinnon myöntämisen perusteena ovat vastuullinen ja positiivinen tapa vaikuttaa huumeongelman havainnollistamiseen ja ehkäisemiseen. Aiemmin palkinnon on saanut muun muassa sosiaalioikeuden professori ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Pentti Arajärvi (sd.).

– Danilla on tilastoissaan himpun yli 1900 huumelöytöä. Lisäksi hän on varmistanut useita satoja lääkeainelöytöjä. Yhteensä hänen narautustensa ansiosta on tehty noin 2700 rikosilmoitusta, Danin työtoveri Mika Niemenmaa Suomen tullista kertaa.

– Kyseessä on ylivoimainen Suomen ennätys. Omistajana voin olla vain erittäin ylpeä.

Dani ei olekaan saanut sattumalta Facebookin fanisivustolle  yli 19 000 seuraajaa. Niemenmaan mukaan parivaljakolla on ollut lukuisia upeita löytöjä. Mieleen hänelle on painunut eräs kerta, kun kaksikko oli juuri saapunut lentokentälle ja vasta aloittelemassa vuoroaan.

– Matkalla Dani sai meidän takana kulkevasta kaverista vainun, joka sitten lähti karkuun huomatessaan koiran kiinnostuksen. Sieltä löytyikin sitten pari kiloa hasista.

Jokaisella löydöllä on ollut ennen kaikkea positiivinen vaikutus huumeongelmaan.

Ei ihme, ettei vuolaita ylistyssanoja säästelty Irti Huumeista ry:n puheenjohtaja Sami Räsäsen jakaessa edesmenneen huumepoliisin Torsti Koskisen nimeä kantavan rahaston tukemaa palkintoa kiiltäväkarvaiselle Danille.

– Kiitämme Dania pitkäjänteisestä ennaltaehkäisevästä työstä, jota hän on suorittanut innokkaalla, määrätietoisella ja positiivisella otteella. Danin prinsiipit ovat olleet selkeät. Jokainen löytö on yhtä tärkeä, oli kyse mistä huumausaineesta tahansa, Räsänen muotoili.

– Jokaisella löydöllä on ollut ennen kaikkea positiivinen vaikutus huumeongelmaan. Kiitos Dani!

Kunniakirja ja tuhannen euron palkintoraha jaettiinkin aplodien ja hurraahuutojen saattelemana.

Dania sen sijaan tuntui kiinnostavan huomattavasti muita palkintoja enemmän puolimetrinen puruluu, jonka hän vastaanotti hypähtäen.

Tilaisuudessa jaettiin lisäksi Irti Huumeista ry:n vapaaehtoispalkinto Marko Luukkaselle sekä Torsti Koskinen -rahaston tunnustuspalkinto vapaaehtoisena yli 20 vuotta toimineelle Jorma Pitkärannalle.

– On aina mukava palkita ansioituneita vapaaehtoisia, jotka tekevät äärimmäisen tärkeää työtä. Esimerkiksi läheistyötä tehdään Suomessa päihteiden parissa aivan liian vähän. Täytyy muistaa, että kun joku sairastuu päihderiippuvuuteen, hänen lähipiirinsä kärsii myös tilanteesta. Vapaaehtoisia kaipaamme jatkuvasti lisää, Räsänen sanoo.

Dania odottaa leppoisat eläkepäivät.

Dani on kuitenkin kortensa kekoon jo kantanut. Vaikka huumekoiran innokkuus on yhä silmiinpistävää, näkyy Danin lähes kymmenen vuoden työura jo hänen kuonossaan harmahtavana juonteena.

Puruluun ja palkintorahan myötä Dania odottaa leppoisat eläkepäivät, jotka hän on totisesti ansainnut. Danin työuraa kun voi pitää poikkeuksellisen pitkänä verrattuna muihin lentokentällä työskennelleisiin tullikoiriin.

– Danilla ei ole ollut oikeastaan minkäänlaisia terveydellisiä ongelmia ja hänen hakunsa sekä motivaationsa on pysynyt koko ajan yhtä hyvänä.

Niemenmaa korostaa, että hyväksi huumekoiraksi kehittymiselle tärkeintä ovat kouluttaminen ja maltti.

– Vaikka löydät hyvän koiran, niin silti koulutus on vietävä säntillisesti läpi. Mistään ei saa oikoa.

Eläkeiän koitettua, Dani siirtyi Niemenmaan omistukseen. Laakereillaan Dani ei kuitenkaan ole tyytynyt lepäämään, vaan Niemenmaa kertoo Danin tulleen juuri kolmen potran pennun isäksi. Lisäksi ohjelmassa on ollut muun muassa ahkeraa mökkeilyä.

– Dani on lisäksi osallistunut säntillisesti uuden työkoiran kouluttamiseen. Dani ja Pepi tykkäävätkin painia jatkuvasti, yllättävää kyllä, usein vielä Danin aloitteesta!

Supo ei nosta terrorismin uhka-arviotaan Espanjan iskujen takia

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suojelupoliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa tai viitteitä siitä, että Espanjan terrori-iskuilla olisi yhteyksiä Suomeen. Supo ei myöskään aio nostaa terrorismin uhka-arviotaan tapauksien takia.

– Uhkatason arvio perustuu aina meillä kolmeen tekijään: omaan operatiiviseen tietoon, Suomen profiiliin radikaalitoimijoiden silmissä sekä terrorismin trendeihin. Tällä hetkellä näissä ei ole tullut sellaista muutosta, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa meidän kokonaisarviotamme, sanoo Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen.

Uhka-arvio on tällä hetkellä neliportaisen asteikon kakkostasolla, mikä tarkoittaa kohonnutta uhkaa.

Supo linjasi aiemmin, että yksittäisten väkivallantekojen uhka on kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala.

Supo kertoi STT:lle aikaisemmin, että merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka motivoituvat radikaalista propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksesta.

Supon mukaan ”terrorismin toiminnan kohdehenkilöiden” määrä Suomessa on nyt noin 350. Hiltusen mukaan seurattavien henkilöiden määrä on pysynyt kohtuullisen ennallaan. Kaikkia Supo ei luonnollisesti pysty koko ajan seuraamaan.

– Priorisoimme aina toimenpiteet arvioidun uhan mukaan, Hiltunen muistuttaa.

S-ryhmälle uusi kumppani käteisautomaateissa – taustalla kilpailun vapautuminen

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

S-ryhmä kertoo käynnistäneensä Nokas CMS Oy:n kanssa yhteistyön käteisautomaattipalveluiden toteuttamiseksi Suomessa. S-ryhmän mukaan uudistus parantaa käteisen saatavuutta. Aikaisemmin uutisoitiin, että S-ryhmä irtisanoo yhteistyön Otto-käteisautomaattien sijoittamisessa.

S-ryhmän mukaan sen suunnitelmien taustalla on kilpailun vapautuminen. Finanssivalvonnan pankeille antama uusi käteisnostotapahtumia koskeva ohjeistus on mahdollistanut uusille toimijoille käteisautomaattimarkkinoille tulon tämän vuoden alusta alkaen.

– Meitä on jo pitkään lähestytty asiakkaiden toimesta automaattien määrän vähenemisen ja käteispalvelujen heikkenemisen takia, SOK:n taloudesta ja rahoituksesta vastaava johtaja Jari Annala sanoo.

Annalan mukaan S-ryhmän toimipaikkoihin lähiaikoina ilmestyvät Nosto-käteisautomaatit ovat kustannuksiltaan yhdenvertaisia muihin käteisautomaatteihin verrattuna eikä kuluttajalle aiheudu lisäkuluja automaatin käytöstä.

”Pyrimme sijoittamaan automaatit uusiin paikkoihin.”

Automatia joutuu poistamaan Otto-automaatit S-ryhmän tiloista, minkä vuoksi myös Otto-automaattien verkostoon tulee merkittäviä muutoksia lähikuukausina. S-ryhmän tiloistaan irtisanomat automaatit pyritään sijoittamaan uusiin paikkoihin.

Automatian mukaan S-ryhmä on irtisanonut tähän mennessä kaksi kolmasosaa tiloihinsa sijoitetuista noin 300 Otto-automaatista.

– Pyrimme sijoittamaan automaatit uusiin paikkoihin siten, että muutoksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa Otto-automaattien käyttäjille, sanoo Automatian toimitusjohtaja Marko Vilo.

Automatian mukaan Otto-automaatit säilyvät muutosten jälkeenkin Suomen laajimpana käteisautomaattiverkostona. Otto-automaatteja on lähes 1 400.

Kansainvälisesti poikkeuksellinen pankkien yhdessä rakentama Otto-verkosto on ollut toiminnassa 23 vuotta.

Kovaa puhetta toimitusjohtajalta: ”Palkkaneuvottelut pitää siirtää kokonaan yrityksiin”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Liittojen ei pitäisi sopia palkoista ollenkaan, esittää Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Työnantaja- ja työntekijäliitot ovat parhaillaan aloittamassa neuvotteluja uusista työehtosopimuksista.

– Palkkaneuvottelut pitää siirtää kokonaan yrityksiin, sillä yritysten tilanteet poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ei ole yhtä korotusprosenttia, joka toimisi kaikissa yrityksissä. Myös toimialojen sisällä on valtavat erot, Pentikäinen kirjoittaa Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Pentikäisen mielestä ajatus yhdestä toimialakohtaisesta korotusprosentista kuuluu vanhaan suljetun talouden maailmaan.

Taas lunta tupaan Uber-ilmiölle – kuskille tuomio

Kuva: Lehtikuva-AFP

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Uber-kuljettajan luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta sakkoon ja menettämään valtiolle rikoksella saamansa hyödyn.

KKO piti hovioikeuden tuomitseman sakkorangaistuksen ennallaan, mutta alensi valtiolle tuomitun rikoshyödyn määrää 2 800 eurosta 2 100 euroon.

Myös hovioikeus ja käräjäoikeus ovat tuominneet miehen luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta.

Kyseessä on ensimmäinen korkeimman oikeuden ratkaisema Uber-kuskia koskeva asia.

AVAINSANAT