Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tutkimus: Perussuomalaiset sai puolueista eniten tilaa Ylen maahanmuuttokeskusteluissa

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Perussuomalaisten kansanedustajat olivat Ylen ajankohtaisohjelmien suosituimpia poliitikkovieraita syksyllä 2015 alkaneen pakolaiskriisin aikana, todetaan tänään julkaistussa Media ja Populismi -kirjassa.

Simo Alastalo

Tutkija Annu Perälän mukaan tuolloin hallituksessa olleet perussuomalaiset olivat selvästi pääministeripuolue keskustaa tai sisäministeripuolue kokoomusta useammin keskustelemassa Ylen maahanmuuttoaiheisissa ajankohtaisohjelmissa.

Tutkimuksen mukaan Ylen maahanmuuttoa käsitelleiden poliitikkodebattien osallistujista oli liki kolmannes perussuomalaisia.

Perälän mukaan taustalla on yhtäältä perussuomalaisten muihin puolueisiin verrattuna selkeä maahanmuuttokanta.

– Sen varaan on helppo rakentaa vastakkainasetteluja, Perälä sanoo.

Maahanmuuttokysymykset ovat Perälän arvion mukaan poliitikoille myös aiheina vaikeita, mikä voi osaltaan selittää muiden puolueiden passiivisuutta.

Tutkimuksessa, joka toteutettiin 1.8.2015- 28.2.2016 lähetetyistä ohjelmista oli mukana radion Ykkösaamu, Aamu-tv ja A-studio. Ohjelmissa käytiin tarkastelujaksolla 266 turvapaikanhakijatilannetta koskenutta keskustelua.

Keskustelijoista oli poliitikkoja, viranomaisia ja tutkijoita 70 prosenttia ja ruohonjuuritason toimijoita 30 prosenttia. Perälän mukaan turvapaikanhakijoiden oma ääni jäi ohjelmista liki kokonaan pois, heitä haastateltiin vain joissakin tv-inserteissä.

Ohjelmiin haastatelluista tutkijoita vain harva oli perehtynyt maahanmuuttoon.

Tutkijat perustelevat Yleisradion ohjelmien valintaa tarkastelun kohteeksi Ylen strategisella sitoutumisella suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden tukemiseen ja kulttuurisen vuorovaikutuksen edistämiseen.

Julkisrahoitteisena Yle myös tasapainoilee Perälän mukaan eri poliittisten intressien välillä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE