Ulkomaat

Tutkimuslaitos nosti kohun Britannian puolustusbudjetista – alittaa Nato-rajan

Britannian hallitus on keskiviikon Nato-kokouksen edellä joutunut vastaamaan Kansainvälisen strategiatutkimusinstituutin IISS:n puolustusmenoja koskeviin väitteisiin. IISS:n mukaan Britannia käyttää puolustukseen alle kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan, mikä on alle Naton jäsenyysehdoissa vaaditun vähimmäismäärän.

Asiasta kertoo Independent-lehti.

IISS:n selvitys on erityisen kiusallinen sen vuoksi, että Britannian pääministeri Theresa May lupasi tammikuussa Nato-maiden puolustusmenoihin toistuvasti huomiotaan kiinnittäneelle Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille, että Britannia kehottaa muita Naton eurooppalaisia jäsenmaita pyrkimään kahden prosentin tavoitteeseen.

IISS:n mukaan Nato-maista yltävät nykyisin tavoitteeseen ainostaan Yhdysvallat, Viro ja Kreikka. Britannian puolustusmenot ovat sen mukaan laskeneet 1,98 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vaje on 380 miljoonan punnan suuruinen.

Britannian puolustusministeriö on kiistänyt tutkimuslaitoksen laskelmat. Ministeriön mukaan maan puolustusmenot ovat Naton toiseksi suurimmat ja ylittävät vaaditun kahden prosentin rajan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat