Huvudnyheter

Tuula Haatainen: Nu räcker det, vi accepterar inte trakasserier i någon form!

Tuula Haatainen, SDP:s presidentkandidat.

Riksdagsledamot Tuula Haatainen inledde riksdagsdebatten om sexuella trakasserier med ett tal om vikten av att gå från tystnadens till nolltoleransens tid.

 

Då hela samhället diskuterar sexuella trakasserier kan riksdagen inte tiga. Det var grundtanken då socialdemokratiska riksdagsgruppen med Tuula Haatainen i spetsen lämnade in ett debattinitiativ. I dag, tisdag, blev debatten av. Haatainen inledde i egenskap av första undertecknare.

 

– Idag kan vi visa hela det finländska samhället att riksdagen har lyssnat på den oro som medborgare har talat om. Att vi tar människors personliga och svåra erfarenheter på allvar, sade Haatainen i början av sin taltur.

 

Sedan kom hon till kärnan: Att riksdagen ska sända ut ett klart budskap om att det i Finland, vårt allas gemensamma hemland, inte finns någon plats för sexuella trakasserier.

 

– Det här är varje politikers ansvar. Det handlar om varje människas rätt över sin egen kropp. Det är fråga om varje människas rätt att leva utan trakasserier och rädsla. Det handlar om finländares trygghet.

 

Haatainen sade att hon inte tänker tala om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier eftersom frågan inte handlar om henne utan om ett strukturellt och motbjudande problem. Enligt Haatainen är det ett problem som man känt till alltför länge i tysthet.

 

– Tystnadens kultur har brutit ned för många människor. Därför är det så viktigt att vi alla tillsammans bryter tystnaden.

 

Tackade Dammen brister

Haatainen sade att tystnaden upphörde då 6000 kvinnor gick ut i offentligheten med sina erfarenheter av trakasserier. Då hon tackade #dammenbrister böt hon till svenska:

 

– Jag vill tacka kampanjen Dammenbrister och alla modiga kvinnor som bröt tystnadens kultur. Jag har ett budskap åt er idag:

– Du gjorde helt rätt att du berättade. Du har inte gjort nånting fel. Du har rätt till din egen kropp. Du har rätt att leva utan trakasserier.

– Jag hoppas att hela riksdagen instämmer i det här budskapet, sade Tuula Haatainen.

 

Vad ska då hända till näst?

Haatainen sade att Me too och Dammen brister är historiska händelser som bryter tystnadens kultur, varpå tystnaden ska ersättas av röster för ett tryggt och jämställt samhälle. Enligt Haatainen behövs åtgärder i skolor, studieplatser och på arbetsplatser.

 

– Det kan vara kampanjer eller vägledning för lärare, rektorer och förmän. Därtill måste offer för sexuella trakasserier ges bättre möjligheter att berätta om saken och få professionell hjälp, sade Haatainen tillade att sexuella trakasserier ska accepteras lika lite som mobbning.

 

Samtidigt krävs en övergripande attitydförändring. Haatainen betonade att frågan inte handlar om partipolitisk hemvist.

 

– Det handlar om att veta vad som är rätt och vad som är fel. Det handlar om att säga högt: Nu räcker det, vi accepterar inte trakasserier i någon form.

– Det är på allas ansvar att ingen ska behöva vara rädd. Varje människa ska ha rätt att leva utan trakasserier. Varje människa ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Sådant är mitt framtidens Finland. Det är dags att gå från tystnadens tid till nolltoleransens tid.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE