Tyhjenikö Trumpin takki? Clintonin kannatus kääntyi nousuun

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvalloissa presidentinvaalien mielipidekyselyt osoittavat, että Hillary Clintonin kannatus on kasvanut Clintonin ja Donald Trumpin ensimmäisen tv-väittelyn jälkeen. Demokraatteja edustavan Clintonin katsotaan onnistuneen väittelyssä republikaanista vastaehdokastaan paremmin.

Politicon ja Morning Consultin maanlaajuisen kyselyn mukaan Clintonin ääniosuus olisi nyt 42 prosenttia, kun Trumpia äänestäisi 36 prosenttia uurnille aikovista. Clintonin kannatus oli noussut viikossa neljä prosenttiyksikköä. Tässä kyselyssä mitattiin myös kahden muun, vähemmän suositun ehdokkaan kannatusta.

Samansuuruinen nousu mitattiin Clintonin suosiolle myös CNN:n ja ORC-tutkimuslaitoksen mielipidekyselyssä. Tässä maanlaajuisessa kyselyssä Clintonia ilmoitti kannattavansa 47 prosenttia ja Trumpia 42 prosenttia niistä, jotka suunnittelevat menevänsä äänestämään.

Donald Trumpin kampanja on ollut viime aikoina vaikeuksissa. Vaaliväittelyn lisäksi ongelmia on syntynyt muun muassa siitä, minkä verran miljardööri on tai ei ole maksanut veroja.

Nuoret Clintonin takana

Tällä kertaa Hillary Clintonin kannatus näyttää nousseen etenkin miesten ja riippumattomien äänestäjien keskuudessa. Riippumattomiksi katsotaan äänestäjät, jotka eivät koe olevansa minkään puolueen kannattajia.

Lupaavalta kannatuksen kehitys näyttää Clintonille myös nuorten äänestäjien eli milleniaalien keskuudessa. Tässä 18–29-vuotiaiden ryhmässä Trumpin ääniosuus uhkaa jäädä vähäiseksi.

Niin kutsutuissa vaa’ankieliosavaltioissa Clinton on kyselyjen mukaan nostanut suosiotaan Floridassa, Pennsylvaniassa ja Pohjois-Carolinassa. Sen sijaan Ohio on yhä vahvasti Trumpin takana.

Kyselytutkimusten tuloksissa on myös edelleen huomattavia eroja. Los Angeles Timesin päivittäinen seuranta on nyt mitannut Trumpille 47 prosentin ja Clintonille runsaan 42 prosentin kannatuksen.

Yhdysvaltalaiset valitsevat maalle uuden presidentin 8. marraskuuta.

Nyt se on valmis – Maailman pisimmän rautatietunnelin rakennustyöt alkoivat 17 vuotta sitten

Säännöllinen liikenne maailman pisimmässä rautatietunnelissa aloitettiin sunnuntaina Alpeilla. Gotthardin tunneli on 57 kilometriä pitkä, ja se vihittiin käyttöön jo kesäkuussa, mutta säännöllinen liikenne aloitettiin vasta nyt.

Ensimmäinen matkustajajuna Zürichistä Sveitsistä lähti matkaan aamukuuden jälkeen ja saapui Luganoon Italiaan runsaat kaksi tuntia myöhemmin. Tunneli lyhentää matka-aikaa puolella tunnilla.

St. Gotthardin solan alittavaa tunnelia hahmoteltiin jo vuonna 1947. Rakennustyöt alkoivat 17 vuotta sitten. Tunnelin rakentaminen on maksanut runsaat 11 miljardia euroa.

Maailman toiseksi pisin rautatietunneli on vajaan 54 kilometrin pituinen Seikanin tunneli Japanissa. Kolmantena on runsaan 50 kilometrin mittainen Kanaalitunneli.

Keskustelua aiheesta

”In Finland we have this thing called Torilla tavataan” – Helsinki teki Saara Aalto -videon

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Helsingin kaupunki on työstänyt tsemppivideon tänään Britannian X Factor -kisan finaalissa laulavalle Saara Aallolle.

Mukana videolla ovat muun muassa joulupukki, kasvuyritys- ja teknologia-alan tapahtuman Slushin porukka ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Video on lähtenyt kaupunginjohtaja Pajusen tervehdyksenä X Factor UK:n tuotantotiimille, sillä kutsusta huolimatta Pajunen ei tänään päässyt Wembleyhin seuraamaan finaalia.

”Torilla tavataan”, video julistaa eli Saara Aalto voittaa.

Keskustelua aiheesta

Eurooppalaispoliitikko hämmentää jälleen – tapaamassa Trumpin jo kolmatta kertaa

Kuva: Lehtikuva
farage

Britannian UKIP-itsenäisyyspuolueen entinen puheenjohtaja Nigel Farage on tapaamassa USA:n seuraavaksi presidentiksi valitun Donald Trumpin ensi viikolla hämmästyttävästi jo kolmatta kertaa.

Britannian konservatiivista puoluetta edustava pääministeri Theresa May ei taatusti katso asiaa hyvällä, sillä hän on itse vasta puhunut Trumpin kanssa puhelimessa kerran – Suomen presidentin Sauli Niinistön tapaan.

The Telegraph kertoo, että Britannian EU-eron (Brexit) keulakuvasta saattaa tulla Donald Trumpin epävirallinen neuvonantaja. Lehti perustaa väitteensä tunnettujen republikaanipoliitikkojen lausuntoihin.

Farage olisi neuvontantajana nimenomaan Britannian ja Yhdysvaltojen välillä.

Donald Trump on aiemmin ehdottanut Faragea Britannian Yhdysvaltain suurlähettilääksi, mihin pääministeri May on reagoinut kielteisesti.

Faragen kerrotaan tavanneen Trumpin viimeksi juhlissa viime viikonloppuna New Yorkissa.

Trumpia lähellä olevat republikaanipoliitikot kertovat, että Trump kuuntelee tarkalla korvalla Faragen kantoja.

Varsin itsenäistä roolia vetävä Nigel Farage uhoaa edistävänsä Trumpin hallinnon kanssa erityisesti Britannian ja USA:n välistä kauppasopimusta.

Romaniassa parlamenttivaalit – sosialidemokraatit saamassa liki 40 prosentin kannatuksen

Romaniassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa, joiden uskotaan palauttavan vuosi sitten vallasta luopuneen vasemmiston takaisin valtaan.

Mielipidemittausten mukaan sosialidemokraatit (PSD) tulevat saamaan liki 40 prosenttia äänistä.

PSD:n edellinen hallitus joutui eroamaan viime vuoden lokakuussa, kun 64 ihmistä sai surmansa diskopalossa Bukarestissa. Tämän jälkeen valtaan nousi väliaikaishallitus.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä.

Kymmeniä kuoli tulipätsissä moottoritiellä Keniassa

Keniassa kymmeniä ihmisiä on kuollut kolarissa, jossa polttoainerekka jyräsi tieltään toistakymmentä autoa ja syttyi lopulta tuleen.

Myöhään eilen sattuneen turman raivaustyöt ovat edelleen kesken, mutta pelastustyöntekijät ovat löytäneet jo yli 30 ruumista. Loukkaantuneita on ainakin 50.

Turma sattui, kun rekan kuljettaja menetti ajoneuvonsa hallinnan pitkän alamäen päätteeksi Karaissa, lähellä Naivashan kaupunkia pääkaupunki Nairobin ja Nakurun yhdistävällä moottoritiellä.

Silminnäkijöiden mukaan rekka tuli kovalla vauhdilla tiellä olleeseen hidasteeseen, minkä jälkeen kuljettaja menetti sen hallinnan ja auto syöksyi päin vastaantulevia ajoneuvoja räjähtäen lopuksi tulipalloksi.

Liekkimeri nielaisi muun muassa pikkubussin ja poliisiauton.

– Tämä on kauhistuttava onnettomuus. Ihmiset ovat täysin palaneita: osa paloi autoihinsa ja loput paetessaan liekkejä, kuvaili paikan päällä ollut poliisi.

Nairobista Nakuruun ja sieltä edelleen Ugandaan johtava tie on pahamaineinen: vuonna 2009 yli sata ihmistä kuoli ja 200 loukkaantui, kun polttoainerekka kaatui ja ihmiset tulivat valuttamaan siitä itselleen polttoainetta. Polttoaine räjähti ja ihmiset jäivät liekkien saaliiksi.

Keskustelua aiheesta