Tyhmistyikö vasemmiston talousajattelu? Tutkimuspäällikkö nimeää Libera-pomon Paska Suomi -kirjasta 3 väärää väitettä

Heikki Pursiainen.

Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiaisen äskettäinen ilmestynyt poleeminen Paska Suomi -opus on herättänyt keskustelua ja myös arvostelua.

Yrittäjähenkisestä valtiosta työkseen kirjoittanut tutkimuspäällikkö Antti Alaja ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiöstä sanoo säätiön sivuilla julkaistussa blogikirjoituksessa, että yrittäjähenkisen valtion keskustelu on ottanut Suomessa tuulta alleen innovaatiotaloustieteilijä Mariana Mazzucaton viime vuoden Suomen-vierailun ja muutamien lehtijuttujen myötä.

Tästä hän pitää osoituksena myös sitä, että Pursiainen nimeää kirjassaan yrittäjähenkisen valtion yhdeksi esimerkiksi vasemmiston talousajattelun ”tyhmistymisestä”.

Pursiaisen lähtökohtaa valtataloustieteestä ainoana ”järkevänä” näkökulmana innovaatiokeskusteluun on vaikea sulattaa.

Alaja nimeää omassa kirjoituksessaaan Pursiaisen kolme vääräksi kokemaansa väitettä yrittäjähenkisestä valtiosta: 1) että yrittäjähenkinen valtio ei saisi tukea taloustieteen järkeviltä harjoittajilta, 2) että yrittäjähenkinen valtio ilmentäisi paluuta vanhaa teollisuuspolitiikkaan ja 3) että yrittäjähenkinen valtio on sosialismin jäänne.

”Pursiaisen lähtökohtaa valtataloustieteestä ainoana ”järkevänä” näkökulmana innovaatiokeskusteluun on vaikea sulattaa, jos tuntee taloustieteen historiaa 1900-luvun jälkipuoliskolla”, Alaja kirjoittaa ensimmäisestä väitteestä.

Pursiainen sanoo kirjassaan, että Yrittäjähenkinen valtio olisi vauhdikkaasta nimestään huolimatta paluu vanhan ajan teollisuuspolitiikkaan, jonka epäonnistuminen tiedetään kaikkialla muualla kuin työ- ja elinkeinoministeriössä. Alaja on asiasta toista mieltä.

”On vaikea nähdä, minkä kriteerien valossa Suomen ”vanha teollisuuspolitiikka” 1950-luvulta 1980-luvulle olisi ollut erityisen epäonnistunutta. Pikemminkin Suomi onnistui teollistumaan ja modernisoitumaan hämmästyttävällä vauhdilla kylmän sodan vuosina”, Alaja vastaa Pursiaisen toiseen väitteeseen.

Mazzucato ja kumppanit yrittävät siis tehdä saman kuin John Maynard Keynes 1930-luvulla.

https://twitter.com/AlajanAntti

Antti Alaja

Hän huomauttaa, että Markus Jäntti ja Juhana Vartiainen arvioivat kirjoittamassaan työpaperissa vuonna 2009, että ”Suomi on esimerkki myöhäisestä, mutta onnistuneesta valtiovetoisesta teollistamisesta, joka toteutettiin nopeasti. Talouspoliittinen strategia, jolla tämä saavutettiin, oli punnittu yhdistelmä vahvaa valtiointerventiota ja yksityisiä kannustimia.”

Kirjassaan Pursiainen kirjoittaa myös, että Yrittäjähenkistä valtiota junttaamaan haettiin Suomeen ulkomailta professori, joka kertoi, että iPhonekin on valtion keksintö tai ainakin jotain sinne päin.”

Alaja puolestaan katsoo, että tarkemmin katsottuna yrittäjähenkisessä valtiossa ei ole kyse anti-kapitalismista, vaan sen osoittamisesta, että julkisilla instituutioilla ja organisaatioilla on ollut rooli markkinoiden luomisessa, kärsivällisen rahoituksen tarjoajana, pitkäjänteisenä investoijana ja kehityksen suunnan viitoittajana.

”Myös Yhdysvaltojen kaltaisissa maissa, joiden menestys nähdään usein osoituksena pelkästä yksityisyrittäjyydestä”, Alaja huomauttaa.

”Mazzucato ja kumppanit yrittävät siis tehdä saman kuin John Maynard Keynes 1930-luvulla: pelastaa kapitalismin kapitalisteilta.”

Lue Antti Alajan koko kirjoitus.

Tuotantoyksikköön oli päässyt hiiriä – Ikea vetää karkkeja myynnistä

Ikea vetää myynnistä erän Godis Påskkyckling -pääsiäisvaahtokarkkeja. Sadan gramman karkkipussien takaisinveto johtuu siitä, että yhteen niiden tuotantoyksiköistä on päässyt hiiriä, minkä vuoksi tuotteita on voinut saastua.

Takaisinveto koskee Godis Påskkyckling -karkkipusseja, joiden parasta ennen -päivämäärä sijoittuu välille 23.10.2018 ja 26.1.2019. Parasta ennen -päivämäärä on painettu pussin takaosaan.

Ikea pyytää asiakkaita palauttamaan myynnistä nyt vedetyn erän karkkipussit lähimpään Ikea-tavarataloon hyvitystä vastaan. Palautus ei edellytä ostokuittia.

Ikea pahoittelee tapauksesta aiheutuvaa vaivaa.

Suomen viisi Ikea-tavarataloa sijaitsevat Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. Lisäksi Ikealla on lähipiste Jyväskylässä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Nyt on päällä kisa ja pudotuspeli” – Hypo: Asuntojen kysyntä kasvaa kiivaasti suurissa kaupungeissa

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Kerrostaloasuntoja Helsingissä.

Asuntojen kysyntä kasvaa kiivaasti pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, kertoo asuntolainaluotottaja Hypo. Samalla hinnat ja kauppojen määrät nousevat. Hypon mukaan myös Oulussa kauppa on käynyt kiivaasti, ja myös Jyväskylä ja Kuopio ovat kehittyneet vahvasti.

Tästä vuodesta on tulossa koko vuosikymmenen vilkkain asuntomarkkinoilla, arvioi Hypo asuntomarkkinakatsauksessaan. Asuntojen hintojen arvioidaan nousevan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintoihin odotetaan sekä tänä että ensi vuonna 3 prosentin lisäystä.

Hypon mukaan Suomessa on meneillään kaupungistumisen toinen aalto, jossa kilpailua käydään nimenomaan kaupunkien välillä eikä esimerkiksi kaupungin ja maaseudun välillä.

Asuntolainaluotottaja kertoo, että Suomen noin paristakymmenestä suuresta kaupungista seitsemän suurinta kasvavat kiivaasti. Seitsemän on plussan puolella, ja seitsemän heikointa kutistuvat.

– Nyt on päällä kaupunkien välinen kisa ja pudotuspeli, arvioi Hypo asuntolainakatsauksessaan.

Asuntojen hinnat nousivat viime vuonna reilun prosentin koko maassa ja liki kolme prosenttia pääkaupunkiseudulla. Hypon mukaan esimerkiksi Helsingin seudulla kehitystä vauhdittaa se, että kysyntä kasvaa vauhdikkaammin kuin uusien asuntojen tarjonta. Asuntokauppa pääkaupunkiseudulla on noussut jo finanssikriisiä edeltäville tasoille.

Lainmuutos lisäsi nelosoluen menekkiä – Panimo: Osuus myynnistä noussut jopa puolella

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alkoholilain uudistus on lisännyt jonkin verran nelosoluiden ja lonkeron myyntiä, sanovat suuret panimoyhtiöt. Nelosoluen osuus kokonaismyynnistä oli ennen noin viisi prosenttia ja nyt se on noussut 5–10 prosenttiin, sanoo Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström STT:lle.

– Ostopaikkoja on tullut lisää, se näkyy.

Alkoholilain muutos toi vuoden alussa nelosoluen ja Alkon aiemmin myymän lonkeron ruokakauppojen hyllyille. Myytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti nousi 4,7 prosentista 5,5:een.

Myös Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho sanoo, että uudistus on näkynyt myynnissä.

– Satoihin uusiin myyntipisteisiin tulee uusia tuotteita, niin siihen tulee myyntipiikki.

Toimitusjohtaja Kalle Järvinen Hartwallilta sanoo nelosoluen myynnin nousseen maltillisesti, noin 5–10 prosenttiin kokonaismyynnistä. Selkeämpi muutos hänen mukaansa on tapahtunut lonkeron kohdalla.

– Lonkeron myynti on piristynyt huomattavasti, tosin en osaa sanoa, kuinka paljon sitä on mennyt kauppojen varastoihin ja kuinka paljon kuluttajille.

Lukuja Järvinen ei anna.

”Riippuu ravintoloista, miten ulosmyyntiin lähdetään mukaan”

Juomasekoitusten vähittäismyynti ja ravintoloiden aukioloajat vapautuivat jo vuoden alussa, mutta alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan maaliskuussa. Maaliskuun alusta ravintolat voivat esimerkiksi myydä mietoja alkoholijuomia asiakkaille mukaan.

Sinebrychoffin Weckströmin mukaan on vaikea arvioida, miten ravintoloiden mahdollisuus myydä alkoholijuomia ulos vaikuttaa myyntiin. Hän uskoo, että tähän mahdollisuuteen tarttuvat lähinnä ravintolat, jotka myyvät take away -ruokaa.

– On hirveän hankala arvioida, miten ravintolat lähtevät liikkeelle.

”Saattaa parantaa kannattavuutta.”

Weckström ei lähde arviomaan, miten alkoholiuudistus vaikuttaa Sinebrychoffin tulokseen.

– Uskotaan, että mahdollistaa kannattavamman kaupan, jos kuluttajat tarttuvat enemmän erikoisoluisiin kuin kampanjassa oleviin monipakkauksiin. Niin lähikaupalle kuin valmistajalle tämä voi olla piristysruiske.

Olvin Aho uskoo, että uudistus saattaa jonkin verran parantaa yhtiön kannattavuutta.

– Aika näyttää. Se tuo uusia myyntimahdollisuuksia ja tulee uusia tuotteita läpi koko vähittäiskauppakanavan, mutta sitten pitää elää tätä vuotta kärsivällisesti pidemmälle, että nähdään, miten niitä hinnoitellaan ja minkälainen kilpailu siinä syntyy.

Järvisen mukaan uudistuksen vaikutuksista Hartwallin tulokseen on vielä liian aikaista sanoa.

STT–JECATERINA MANTSINEN, ANTTI AUTIO

Keskustelua aiheesta

Panimoyhtiöltä kova luku pöytään: +11 %

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Panimoyhtiö Olvi paransi viime vuonna liikevoittoaan 45 miljoonaan euroon, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna. Liikevaihto nousi 8 prosenttia 345 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Lasse Ahon mukaan Olvin myynti, liikevoitto ja tilikauden tulos kohosivat viime vuonna uuteen ennätykseen.

Hänen mukaansa myynti Suomessa kehittyi erittäin hyvin, mutta Baltiassa vuosi oli poikkeuksellinen mietoja alkoholijuomia koskevien valmisteverojen merkittävien korotusten vuoksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

HS: Suomalainen Marjut Santoni Euroopan investointipankin pääsihteeriksi

Kuva: Thinkstock

Suomalainen Marjut Santoni on nimitetty Euroopan investointipankin EIP:n pääsihteeriksi, kertoo Helsingin Sanomat. Hän on toiminut syksystä 2015 lähtien EIP:n apulaispääsihteerinä.

Pääsihteerinä Santonin tehtävänä on kehittää pankin strategiaa ja vastata muun muassa budjetoinnista.

EIP:n toimintaa luotsaa pankin hallituksen puheenjohtaja, jonka titteli on pääjohtaja. Entinen pääministeri Alexander Stubb on yksi EIP:n varapääjohtajista.

Investointipankkia on HS:n mukaan arvosteltu siitä, että johtotehtävissä on pelkkiä miehiä. Pääjohtaja ja kaikki varapääjohtajat ovat miehiä. Heinäkuussa EU:n yleinen tuomioistuin nuhteli EIP:tä naisten huonosta urakehityksestä.