Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Tylsä” – näin Trump lyttäsi tuoreen kirjan, jossa on itse äänessä hyvin paljon

Lehtikuva-AFP

Veteraanitoimittaja Bob Woodwardin (kuvassa vasemmalla) tuore Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia käsittelevä kirja Rage poikkeaa parilla tavalla vastaavista teoksista, joita Trumpin presidenttikauden aikana on kirjoitettu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ensinnäkin se julkaistiin harvinaisen herkkänä ajankohtana, seitsemän viikkoa ennen presidentinvaaleja. Toiseksi presidentti itse on kirjassa äänessä poikkeuksellisen paljon, sillä Woodward haastatteli Trumpia peräti 18 kertaa kirjaa varten.

Siinä mielessä kirja muistuttaa edeltäjiään, että se tuskin muuttaa monenkaan amerikkalaisen äänestyspäätöstä. Yhdysvallat on poliittisesti jakautuneempi kuin koskaan, ja suuria kannatusheilahduksia ei tapahdu herkästi.

Trumpin presidenttikauden aikana on nähty, että hänen ydinkannattajansa pysyvät uskollisina jatkuvista kohuista huolimatta.

Kirjan kiinnostavin uutisanti olivat jo viime viikolla uutisoidut Trumpin kommentit koronaviruspandemiasta. Presidentti oli kertonut Woodwardille helmikuussa tietävänsä, että koronavirus on ”tappavaa tavaraa” ja paljon vaarallisempi kuin influenssa.

Maaliskuussa Trump puolestaan sanoi Woodwardille, että on halunnut vähätellä viruksen vaarallisuutta, jottei syntyisi paniikkia.

Woodward itse toteaa kirjassaan, että historia tulee osoittamaan Trumpin olleen väärä mies presidentin virkaan. Hän on tuonut tätä ajatusta esiin myös haastatteluissa.

– Kysyin häneltä kerran haastattelussa, miten hän määrittelisi presidentin tehtävän, ja hän vastasi että ’tehtävänä on suojella kansaa’. Hän epäonnistui siinä, Woodward sanoi tiistaina CBS:lle.

Tiistaina Trump sanoi Fox Newsille lukeneensa Woodwardin kirjan maanantaina ja kuvaili sitä ”tylsäksi.”

Uutta ei ole myöskään Trumpin kyvyttömyys empatiaan.

Woodwardin kirja tarjoaa mielenkiintoisia yksityiskohtia Valkoisen talon sisältä. Mitään järisyttävää uutta näkökulmaa on kuitenkin vaikea löytää.

Tiedossa on ollut jo pitkään esimerkiksi se, kuinka monet Trumpin alaisista eivät pidä presidenttiä kovinkaan suuressa arvossa, mutta eivät uskalla esittää eriäviä mielipiteitä.

Uutta ei ole myöskään Trumpin kyvyttömyys empatiaan. Kun Woodward yritti kysellä Trumpilta, onko tämä pyrkinyt ymmärtämään afroamerikkalaisten tuskaa ja suuttumusta, presidentti vastasi kieltävästi.

Kirja myös vahvistaa kuvaa Trumpista autoritaaristen johtajien ystävänä.

– Mitä kovempia ja ilkeämpiä he ovat, sitä paremmin tulen toimeen heidän kanssaan, Trump totesi.

Rage siis vahvistaa yleisiä käsityksiä Trumpista, ei vähiten siksi, että presidentti itse on kirjassa äänessä niin paljon.

Jotkut liikkuvat äänestäjät voivat saada kirjasta lisäpontta päätökselleen äänestää Trumpin vastaehdokasta Joe Bidenia, mutta mitään vaalisyksyn käännekohtaa siitä on turha odottaa.

STT–Anssi Rulamo

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE