Politiikka

Tyly arvio hallituksen jättihankkeesta – mitä hyötyjä valinnanvapausuudistuksesta olisi suhteessa siitä aiheutuviin kustannuksiin ja riskeihin?

Lainsäädännön arviointineuvosto arvostelee sote-uudistuksen keskeistä valinnanvapausesitystä. Arviointineuvosto toteaa lausunnossaan, ettei esitysluonnoksesta löydy vastausta siihen, saavutettaisiinko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita. Lisäksi neuvosto perää esitykseen ainakin suuntaa antavaa arviota siitä, mitä hyötyjä valinnanvapausuudistuksesta olisi suhteessa siitä aiheutuviin kustannuksiin ja riskeihin.

Neuvosto toteaa, että esitysluonnoksen vaikutusten arviointi on haastava tehtävä. Valinnanvapausuudistus on laaja, eikä täysin sen kaltaista toimintamallia ole käytössä missään muualla.
Esitysluonnos saa kiitosta siitä, että siitä saa kattavan kuvan sosiaali- ja terveydenhuollon nykytilasta, lakiesityksen tavoitteista, kohderyhmistä ja toimenpiteistä. Sen perusteella on kuitenkin vaikea muodostaa kokonaiskuvaa vaikutuksista suhteessa asetettuihin tavoitteisiin.

Arviointineuvosto toivoo, että esitysluonnokseen saataisiin mukaan kokonaisarvio uudistuksen nettovaikutuksista sosiaali- ja terveysmenoihin, erityisesti kun julkisten menojen kasvun hillintä on asetettu uudistuksen keskeiseksi tavoitteeksi. Lisäksi siinä pitäisi olla mukana tarkempi arvioi uudistuksen hyödystä kotitalouksille, esimerkiksi palvelujen paremman saatavuuden ja lyhyempien jonotusaikojen muodossa.

Aikataulun osalta arviointineuvosto toteaa, että uudistuksen aikataulun realistisuutta tulisi arvioida vielä perusteellisemmin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat