Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tyly arvio: ”Perussuomalaisten esittämillä toimilla maahanmuuton kustannukset kasvaisivat”

Veroasiantuntija Lauri Finér arvioi, että perussuomalaisten esittämillä toimilla maahanmuuton kustannukset kasvaisivat. Finér ruotii puolueen maahanmuuttopolitiikkaa blogissaan.

Demokraatti

Demokraatti

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissaan esittämät leikkaukset maahanmuuton kustannuksiin ovat Finérin mukaan toteuttamiskelvottomia. Hän keskittyy kirjoituksessaan humanitaariseen maahanmuuttoon, joka perussuomalaisten mielestä tulisi lopettaa kokonaan. Hän muistuttaa humanitaarisen maahanmuuton perustuvan kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomessa myös perustuslakiin.

”Perussuomalaisten esittämät toimet ovat ristiriidassa sen kovien puheiden kanssa. Puolueen maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa ei esitetä irtautumista kansainvälisistä pakolaissopimuksista ja ihmisoikeuksista, vaikka se olisi ainut vaihtoehto humanitaarisen maahanmuuton lopettamiseen”, Finér kirjoittaa.

Perussuomalaiset esittää vaihtoehtobudjetissaan maahanmuuton ja kotouttamisen kustannusten leikkaamista 315 miljoonalla eurolla. Finér muistuttaa, että Suomen on pakko käsitellä tänne saapuvien turvapaikkahakemukset ja järjestettävä turvapaikka kotimaassaan vainotuille.

”Leikkaussumma voisi olla realistinen vain, jos perussuomalaiset esittäisi keinot Suomeen saapuvien maahanmuuttajien määrän vähentämiseksi murto-osaan nykyisestä.”

”Perussuomalaiset ei kuitenkaan esitä yhtään sellaista toimenpidettä, jolla Suomeen saapuvien maahanmuuttajien määrä olennaisesti laskisi.”

“Kustannusten vähentämiseksi ei ole helppoja keinoja.”

Blogissaan Finér ruotii perussuomalaisten esittämiä keinoja ja arvioi, miksi ne uhkaavat maahanmuuton kustannusten suitsimisen sijaan päinvastoin kasvattaa niitä. Esimerkiksi puolueen esittämä turvapaikanhakijoille myönnettävien oleskelulupien määräaikojen lyhentäminen lisäisi Finérin mukaan hakemusten määrää ja viranomaisten kustannuksia.

”Uusintahakemukset lisääntyisivät ja viranomaisten olisi pakko seurata jatkuvasti sitä, tapahtuuko jo myönnetyn turvapaikan perusteissa muutoksia (esim. muuttuuko kotivaltion turvallisuustilanne yksittäisen ihmisen kohdalla). Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden välitön säilöönotto (siirtäminen suljettuun vankilan kaltaiseen keskukseen) taas voisi maksaa satoja miljoonia euroja.”

Finérin mukaan turvapaikkahakemusten käsittelystä ja hakijoiden oleskelusta syntyvien kustannusten vähentämiseksi ei ole helppoja keinoja.

”Tämän osoittaa osaltaan se, että kustannuksia on yritetty vähentää viime vuosina rajaamalla perussuomalaisten vaatimuksesta turvapaikanhakijoiden oikeusapua ja turvapaikkapäätösten valitusaikoja. Se on johtanut valitus- ja käsittelykierrosten lisääntymiseen ja sitä kautta pidempiin käsittelyaikoihin. Seurauksena maahanmuuton kustannukset ovat lisääntyneet”, hän muistuttaa.

”Tyhjään puheeseen nojaava vastakkainasettelu on haitallista.”

Perussuomalaiset linjaa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassaan, että puolueen tavoite on lopettaa kokonaan humanitaarisista syistä tapahtuva maahantulo ja ”siirtää painopiste paikan päällä auttamiseen”.

”Tähän se ei varaa kuitenkaan senttiäkään tai esitä keinoja sen toteuttamiseen. Päinvastoin, puolue leikkaisi 300 miljoonaa euroa kehitysavusta, joka heikentäisi mahdollisuuksia auttaa kriisimaissa”, Finér huomauttaa.

Finér kuvaa puheissa esitettyjen helppojen ratkaisujen ja vaatimattomien konkreettisten esitysten välistä ristiriitaa populistipuolueille tyypilliseksi. Perussuomalaiset antaa Finérin mukaan ymmärtää lopettavansa humanitaarisen maahanmuuton, koska sen kustannukset ovat suomalaisten hyvinvoinnin tiellä.

”Tosiasiassa puolue ei esitä keinoja kustannusten leikkaamiseen, joten maahanmuuttajien ja kantaväestön vastakkainasettelu on vailla pohjaa. Tällainen tyhjään puheeseen nojaava vastakkainasettelu on kuitenkin jo itsessään haitallista, kun se voi lisätä ennakkoluuloja kansanryhmiä kohtaan ja heikentää suomalaisten luottamusta toisiinsa.”

Yli kymmenen vuotta verotuksen parissa työskennellyt Lauri Finér toimii nyt kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) erityisavustajana valtiovarainministeriössä vastuullaan muun muassa veropolitiikka.

Aiemmissa blogikirjoituksissaan Finér on ruotinut perussuomalaisten talouspolitiikkaa. Lue tästä analyysi talouspolitiikasta ja sitä syventävä kirjoitus tästä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE